Alerjik nezle, astım belirtisi olabiliyor
Yapılan araştırmaya göre, alerjik nezleli hastaların astıma yakalanma riskinin yüksek olduğu ortaya çıktı
Prof. Dr. Ali Baki, astım ve alerjik nezlenin sık görülen hastalık olduğunu ifade ederek, "Karadeniz’de astım ve alerjik nezlenin 18 yaş gurubunda görülme olasılığı yüzde 5’dir. Astım, genellikle alerjik nezle ile birlikte seyreder. Alerjik nezle, astımdan daha sık görülen bir hastalıktır. Karadeniz’de görülme sıklığı yüzde 8 civarındadır. Astım ve alerjik nezlenin toplam olarak görülme sıklığı ise yüzde 10 civarındadır" diye konuştu.
Astım ve alerjik nezlenin en sık nedeninin ev tozu akarları olduğunu vurgulayan Baki, şöyle devam etti:
EV TOZU VE AĞAÇ POLENLERİ TETİKLİYOR
"Ev tozu böcekleri de denilen bu böcekler, daha çok yünlü eşyaların içinde yaşıyor ve deri döküntüleri ile besleniyorlar. Bunlar genellikle yıl boyu alerji yaptıklarından hastaların her mevsimde şikayetleri olabiliyor.
Bunun dışında en sık nedenlerden biri de çayır ve ağaç polenleridir. Bu hastalar ilkbaharda ve yazın hasta olurlar, kış mevsiminde şikayetleri hemen hemen yoktur. Ayrıca kedi, köpek tüyü ve mantarlar da bu hastalıklara neden olabilir."
ASTIM VE ALERJİNİN BELİRTİLERİ NELER?
Baki, astım ve alerjinin çok sayıda belirtisi olduğuna dikkati çekerek, "Alerjik nezle burun tıkanıklığı, akıntı, hapşırık ve kaşıntı gibi burun şikayetleri ile kendini gösterir. Astım ise bu belirtilerin yanı sıra öksürük, nefes darlığı ve hışıltılı solunumla kendini belli eder. Her alerjik nezleli hastanın gelecekte astım olma ihtimali çok yüksektir. İki hastalığın birlikte olma oranı yüzde 80’dir" şeklinde konuştu.
TANI KOYMAK KOLAY VE TEDAVİSİ MÜMKÜN
Hastalarda zaman zaman ortaya çıkan gece öksürüğü, nefes darlığı, koşma, ağlama ve gülme ile artan öksürüğün tipik belirtiler olduğunu ifade eden Baki, "Hava yollarını genişleten ilaç verildiğinde hastanın çabuk düzelmesi, tanının konmasında oldukça yardımcıdır. Hastaların klinik bilgileri, muayenesi, solunum fonksiyon ve alerji testleri değerlendirildiğinde hastalara tanı koymak zor değildir" diye konuştu.
Tedavide ilk basamağın hastanın eğitimi olduğunu anlatan Baki, şunları kaydetti:
HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
"Hastaların nelerden kaçınacağı, hangi ilacı ne zaman kullanacağı, ne kadar süre kullanacağı ve ilaçların uygulama şekilleri hastalara öğretilmelidir. Bu konuda hastanın eğitimi yetersiz ise tedavide başarılı olmak mümkün değildir. İkinci basamak ise alerjenlerden kaçınmadır. Evde halıların kaldırılması, nemi artırıcı işlemlerden kaçınılması, yün yorgan ve battaniye kullanılmaması, evin iyi havalandırılması ve en az haftada bir temizlenmesi, ev tozu alerjenlerinden korunma yollarıdır. Polen mevsiminde pencerelerin kapalı tutulması ise polen alerjilerinden korunmada yardımcı olabilir."
Tedavide son yöntemin ilaç tedavisi olduğunu vurgulayan Baki, "İlaçlar, nefes darlığını önleyici ve hastalığı tedavi edici olarak ikiye ayrılır. Nefes açıcı ilaçlara başlamadan evvel hastalığın derecesini tespit etmek gerekiyor. Hangi hastaya hangi ilacın ne kadar miktarda, ne kadar süre ve ne zaman verilmesi gerektiği, hastalığın şiddetinin tespiti ile mümkündür" diye konuştu.
AA
- Kalsiyum eksikliği kalp ritim bozukluğuna neden oluyor
- Kakao yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerinden koruyor
- Uzmanı uyardı: Hormon üreten adrenal kitlelere dikkat!
- Kalp ritim sorunlarını doğurabilir! Kalsiyum eksikliği göz ardı edilmemeli
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat