Avrupa'da en çok tuz tüketen ülkeyiz
Dünya Sağlık Örgütü tarafından, Türkiye'nin Avrupa'da tuzun en çok tüketildiği ülke olduğu bildirildi. Tuz tüketiminin azaltılması için salçadaki tuz oranı yüzde 14'ten yüzde 10'a indirilecek
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Temsilcisi Joao Breda, örgütün bir kişinin günde 5 gramdan fazla tuz tüketmemesine yönelik kararını hatırlatarak, her ülkenin sağlıklı nesiller için az tuz alımının sağlanması amacıyla eylem planı hazırlayacağını belirtti.
KÜRESEL BİR SORUN
Avrupa’da tuzla ilgili girişimin İsviçre'nin liderliğinde yapıldığını dile getiren Breda, küresel bir sorun olan aşırı tuz tüketiminin, ciddi hastalık sorunları yarattığını söyledi. Avrupa ülkelerinde tuzun maksimum değerin çok üstünde kullanıldığını anlatan Breda, "Türkiye ise Avrupa'da tuzun en çok tüketildiği ülke konumunda. Bu, mutlaka kontrol altına alınmalı" dedi.
Breda, tuz tüketiminin kontrol altına alınmasında farkındalık kazanılmasının, beslenme alışkanlığının ve damak lezzetinin değiştirilmesinin önemine işaret ederek, davranış değişikliğinin eğitimle kazandırılabileceğini vurguladı.
Türkiye’de tuz tüketiminin kontrol altına alınmasında önemli başarılar elde edildiğini kaydeden Breda, "Sağlık Bakanlığı, bu konuya oldukça hassas yaklaşıyor. Halkın sağlığını koruyacak her tedbirin alınması için gerekli düzenlemeleri yapıyor" diye konuştu.
SALÇA, PEYNİR VE ZEYTİNDEKİ TUZ MİKTARI AZALTILACAK
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım da Türkiye’de ilk olarak, tuzun zararları ve kronik hastalıklarla ilişkisi konusunda toplumsal farkındalık yaratıldığını söyledi.
Türkiye’de ekmek tüketiminin oldukça yüksek olduğuna işaret eden Yardım, "Ekmekte de tuz oranı çok olduğundan ilk olarak biz, ekmeklerdeki tuz miktarının azaltılmasını sağladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ekmeklerdeki tuz oranını 1,5 grama düşürdü" dedi.
Yardım, Türkiye’de tuz oranı en yüksek olan ve sık tüketilen gıdalar arasında salçanın yer aldığını belirterek, "Ülkemizde salça kullanımı çok yüksek. İlgili Bakanlığımız, salçadaki tuz miktarını da tuzla mücadele kapsamında yüzde 14’ten yüzde 10’a indiriyor. Bunun dışında, Türkiye’de en çok tuzu kahvaltılıklardan alıyoruz. Bu nedenle, şimdi ilgili bakanlıklar, kurumlar ve sektörle özellikle peynir ve zeytindeki tuz miktarının azaltılması için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
FAZLA TUZ İÇEREN BESİNLER TESPİT EDİLECEK
İsviçre Sağlık Direktörlüğü Temsilcisi Michael Beer da DSÖ’nün belirlediği günlük tuz tüketiminin yakalanabilmesi için çeşitli önlemler alınmasının şart olduğunu vurguladı.
Avrupa Bölgesinde Tuzun Azaltılması DSÖ Tuz Eylem Planı Toplantısı’nda, bu hedefe ulaşılabilmesi için katılımcı ülkelerde tuz kullanım oranlarının belirlenmesi yönünde karar alındığını bildiren Beer, şunları kaydetti:
"Her ülke, tuzun azaltılması için farkındalık çalışmaları yapacak. Daha sonra her ülkede en çok tuz içeren gıdaların neler olduğu belirlenecek. İlgili Bakanlıklar ve üreticiyle hareket edilerek, bu gıdalardaki tuz miktarının düşürülmesi sağlanacak. Bir süre sonra tekrar tuz kullanım oranları incelenecek ve denetimler yapılacak ve katedilen yol, incelenecek."
AA
- Göz tedavisinde bu detay dikkate alınmalı! Özellikle prematüreler için önemli
- Mikroplastiklere dikkat! Kolon ve akciğer kanserine yol açabiliyor: Üreme rahatsızlıklarının altında yatan sebeplerden biri
- Hafıza kayıpları ve kronik baş ağrısına dikkat!
- Vücudunuz sizi uyarıyor olabilir! Demir eksikliğiniz varsa bu belirtilere dikkat edin!
- Balık tüketerek kışı depresyonsuz atlatabilirsiniz!