Alıç sirkesi nedir, nasıl yapılır? Alıç sirkesinin faydaları nelerdir?
Alıç sirkesi son günlerde oldukça popüler hale geldi. Alıç ( Crataegus türleri ), 1. yüzyıla kadar kalp hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. 1800'lerin başında, Amerikalı doktorlar onu dolaşım bozukluklarını ve solunum hastalıklarını tedavi etmek için kullanıyorlardı. Alıç meyvesinin günümüzde yaprakları ve çiçekleri tıbbi olarak kullanılmaktadır. Hafif-orta kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanıldığında alıçın etkili olabileceğini öne süren araştırmalar yer almaktadır. Böylesine faydalı olan bir meyvenin sirkesi de sağlık açısından oldukça yararlıdır. Alıç sirkesi nedir, alıç sirkesi nasıl yapılır? Alıç sirkesinin faydaları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarına haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz
Alıç sirkesi, alıç meyvesinden elde edilen bir sirkedir. Faydaları da oldukça fazladır. Metabolizma hızlandırması, yüksek tansiyon düzenleme, grip, nezle, uykusuzluk, stres, sinir, depresif ruh hali, kalp damar hastalıkları, dermatolojik problemler, cinsellik ve mide parazitleri gibi bir sürü sorunun tedavisi amaçlı kullanılan alıç sirkesinin faydaları saymakla bitmiyor. Alıç meyvesi, bitkilerde bulunan güçlü antioksidan bileşikler olan zengin bir polifenol kaynağıdır Antioksidanlar , yüksek seviyelerde bulunduklarında vücudunuza zarar verebilecek serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız molekülleri nötralize etmeye yardımcı olur. Alıç meyvesi, sayısız sağlık yararı ile bağlantılı olan antioksidan özelliklere sahip bitki polifenolleri içerir.
Alıç sirkesi, Alıç meyvesinden yapılan tadı hafif buruk bir sirke türüdür.
Besin açısından zengin meyve olan alıç, ekşi, keskin bir tada ve hafif tatlılığa sahiptir. Renkleri sarıdan koyu kırmızıya kadar değişir
Yüzlerce yıldır insanlar alıç sirkesini sindirim sorunları, kalp sorunları ve yüksek tansiyon için bitkisel bir ilaç olarak kullandılar.
Alıç sirkesinin faydaları nelerdir?
- İç hastalıkları tedavisinde destekleyici rolü olan alıç sirkesi çorbalarda yada salatalarda kullanılarak tüketilebilir.
- Beyni güçlendirdiği gibi hafızayı da kuvvetlendirir.
- Yüksek tansiyon problemi yaşayanlar alıç sirkesi tüketirse damarlarda oluşan yüksek basıncı dengeleyerek tansiyonunu düzene sokar.
- Alıç sirkesinin içerisinde yüksek oranda antioksidan vardır. Antioksidanlar, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve vücuda giren serbest radikallerle baş eder.
- Stres, sinir, depresiflik ve uykusuzluk gibi problemlerin tedavisinde destekleyici özelliği vardır.
- Akciğerlerdeki ağrı ve baskı hissi için alıç sirkesi tüketilebilir.
- Kalp damar hastalıklarında tedaviyi destekler.
- Kalp kaslarının güçlenmesinde yardımcı olur.
- Felç riskini ve kalp krizi riskini azaltır.
- Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayarak yağ yakımını artırır.
- Mide parazitlerinin giderilmesinde yardımcı olur.
- Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi bağışıklık üst solunum yolları hastalıklarını önler ve iyileştirmek için yardımcıdır.
- Tahriş, kızarıklık, alerji gibi dermatolojik problemlerde kontrollü şekilde içilmesi problemlerin giderilmesinde yardımcı olabilir.
- Cinsel ilişkide performans artmasına yardımcı olur.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Hücre yenileyen ve besleyen özelliğiyle kanser risklerini aza indirdiği bilinmektedir.
- Kadınlarda menopoz döneminde yaşanan problemleri olumlu yönde düzeltebilir. Ayrıca yumurtalıkların olumlu etkilenmesini sağlar.
Alıç sirkesi nasıl kullanılır?
Bir bardak içme suyunun içerisine bir tatlı kaşığı alıç sirkesi koyup karıştırarak tüketebilirsiniz. Ayrıca salatalarında, çorbalarınızda veya yemeklerinizde belirli düzeyde kullanarak da tüketebilirsiniz.
Alıç sirkesi nasıl yapılır?
Malzemeler:
- 1 kg alıç
- 3 tatlı kaşığı kaya tuzu
- 1 adet elma
- 1 çay bardağı elma sirkesi
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 litre su
Yapılışı:
Büyük bir kavanoza 2 litre suyu koyun. 1 kg alıçları iyice yıkayıp süzdürün ve kavanozdaki suya ekleyin. 1 adet elmayı dilimleyip kavanoza ekleyin. 3 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 çay bardağı elma sirkesini ekledikten sonra sıkı bir şeklide kavanozun kapağını kapatalım ve iyice çalkalayalım. Alıç sirkenizi karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edin.15-20 gün kadar sonra tüm alıçlar dibe çöktüğünde sirkeniz hazır demektir.