Alkol vücuttan kaç günde atılır? Alkol kaç saatte vücuttan çıkar?
Alkol çok çeşitli şekillerde alınabiliyor ve bu çeşitlerin vücuttaki etkileri de farklılık gösteriyor. Aynı zamanda kişinin bünyesi de alkolün vücuttaki etkisini direkt olarak etkiliyor. Diğer yandan bir süre sonra vücuttan atılımıyla etkiler ortadan kalkıyor. Peki, alkol vücuttan kaç günde atılır? Alkol kaç saatte vücuttan çıkar? İşte yanıtı…
Alkol almak hakkında pek çok konu merak edilirken Alkol vücuttan kaç günde atılır? Alkol kaç saatte vücuttan çıkar? soruları araştırmaların ilk sıralarında yer alıyor. Kimi zaman eğlence amaçlı kimi zaman ise kederli günlerde tüketilen alkolün kişinin üzerinde birbirinden farklı etkileri bulunuyor. BU nedenle de alkolün vücuttan ne kadar sürede çıktığının bilinmesi gerekiyor…
ALKOL VÜCUTTAN KAÇ GÜNDE ATILIR?
Alkolün etkisi, alındıktan sonra yaklaşık bir saat içerisinden en yüksek seviyeye ulaşır. Özellikle 0.2 promil alkolün vücutta girmesinin ardından bünyeye göre kişide dikkat dağınıklığı ve koordinasyon eksikliği görülmeye başlanır.
Ağız yoluyla alınan alkol hızlı bir şekilde mideden başlayarak bağırsaklarda ve sindirim sistemimizde emilir ve vücut sıvısının içine girer.
Alkolün yiyeceklerle birlikte alınması yani midede yiyeceklerin de bulunması emilimi yavaşlatırken, sindirim ince bağırsakta daha hızlı gerçekleşir. Alkol kana geçtiğinde ilk olarak karaciğere gelir.
Karaciğer ve midedeki alkol dehidrogenaz (ADH) enzimlerinin ilk geçişteki etkileri sebebiyle ağızdan alınan alkol kan alkol konsantrasyonunu aynı süre içinde damardan verilen aynı miktardaki alkolden daha az yükseltir. Aspirin mide ADH aktivitesini baskılayarak alkol biyoyararlanımını artırır. Kadınlarda midedeki ADH aktivitesi erkeklerden düşüktür. Bu, nedenle de kadınların alkole tahammülü daha azdır.
75 Kilo ağırlığında bir insan bir saat içinde yaklaşık 9 mL (7 g) alkol metabolize edebilmektedir. Bir büyük bardak (Arjantin) (600 mL) bira yaklaşık 21 g alkol içerir ve alkolün kandan temizlenmesi 3 saat sürer. Akşam yemeğinde bir büyük şarap içen kişinin ertesi sabah kanında alkol bulunabilir.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile vücuttan atılır. Yüzde 90-98’i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir.
Kişinin bünyesi, kilosu, aldığı alkolün türü, aç karnına mı yoksa yemekle birlikte mi alkol aldığı gibi faktörler alkolün vücuttan atılma süresinde farklılığa yol açar. Ancak genellikle alkolün vücuttan atılma süresi 48 saat ile 72 saat arasında değişmektedir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?