Ameliyat olmadan varislerden kurtulmanın 4 yolu
Sağlık teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte cerrahi olmayan yöntemlerle yapılan varis tedavisi günümüzde birçok hasta tarafından tercih ediliyor. İşte ameliyat olmadan varislerden kurtulmanın 4 yolu...
Varisin genetik ancak tedavi edilebilir bir problem olduğuna dikkat çeken Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, ameliyatsız varis tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı:
VARİS NEDİR?
"Varis, bacak toplardamar genişlemesidir. Günümüzde birçok kişide ağrıya sebebiyet veren varis, genellikte bacaklarda görülür. Bacaklarda bulunan toplardamarların genişlemesiyle kirli kan kalbe taşınamaz. Kirli kanının kalbe taşınamamasıyla birlikte de varis oluşabilir. Bacakta bulunan kılcal damarların artması ve damarın genişlemesi varis başlangıcı olarak görülürken ağrı ve kramp gibi belirtilerle de kendisini gösterebilir. Damarlarda meydana gelen genişlemeye bağlı olarak damarların boğumlu hale gelmesi varis rahatsızlığının ilk belirtisi olarak kabul edilir. Doppler ultrason ile bacaklardaki şikayetler değerlendirilir.
Genellikle varis, bacak ve ayak bileklerinde görülmektedir. Varis oluşumunun temel nedeni arasında uzun süre ayakta durmak gelir. Uzun süre ayakta durmak bacak damarlarında basıncın artmasına ve damarların genişlemesine neden olabilmektedir.
Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler
AMELİYATSIZ VARİS TEDAVİSİ MÜMKÜN
Ameliyatsız varis tedavisi, lokal anestezi altında kan alma iğnesi gibi ince bir iğne ve lazer fiberi ile yapılan bir işlemdir. Hastaya herhangi bir cerrahi işlem uygulanmaz. İşlem ultrason eşliğinde kontrollü bir şekilde yapıldığı için hastalıklı damarlar kapatılır, sağlıklı damarlar korunur. İşlem görüntülemeye ve görüntüleme eşliğinde işlem yapmaya hakim olan girişimsel radyologlar tarafından yapıldığında komplikasyon oluşumunun riski de azalır. Hasta işlemden hemen sonra taburcu olabilir.
1-Lazerle Varis Tedavisi: Genellikle en geniş damarların tedavisinde kullanılır. Lazerle varis tedavisinde, varisin içine lazer fiberi yerleştirilir. Bu lazer fiberi sayesinde varisleşen damar yakılabilir. Damar içine yerleştirilen lazer fiber, doğru damara ve doğru mesafeyle girişimsel radyoloji uzmanları tarafından yerleştirilmelidir.
2-Köpük Tedavisi: Köpük tedavisinde varisli damarların kapatılabilmesi için ilaç kullanılır. Damarın iç yüzeyini yakarak kapanması bu ilacın en büyük özelliğidir.
3-Skleroterapi: Köpük tedavisi ile birbirine çok benzer. Skleroterapide damara verilen ilaç köpürtülmeden verilir ve bu sayede çok daha dar ve kılcal damarlar kapatılır.
4-Radyofrekansla Varis Tedavisi: Lazerle varis tedavisi uygulamasına benzer. Ancak radyofrekans yönteminde varisli damarın içerisine radyofrekans probu yerleştirilir. Daha sonra radyofrekans probu ısınarak damarın iç yüzeyinin yanarak yapışmasını sağlar."