Prostat büyümesinde yaş sınırına dikkat! Mutlaka kontrol edilmeli
Üroloji Prof. Dr. Gökhan Atış, erkeklerde en sık görülen sorunlardan biri olan iyi huylu prostat büyümesi ile merak edilenleri sizler için anlatıyor.
Erkeklerde görülen prostat büyümesi, bireyin yaşamının sonuna kadar değişen oranlarda devam edebilir. Prostat dokusunun büyüyerek idrar torbasının alt kısmında bulunan idrar kanalının daralmasına ve sıkışmasına yol açarak idrarla ilgili şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur.
Bu durum, kişinin idrar yapabilmesi için idrar torbasını daha fazla kasması gerektiği anlamına gelir. Zamanla, birey idrarını tamamen boşaltamaz hale gelir. Prostat büyümesi genellikle iyi huyludur ve yaşla birlikte daha yaygın hale gelir.
Bu durum genellikle toplumda sık rastlanan bir durumdur ve genellikle prostat büyümesinin kendisi değil, bireyin yaşam kalitesini düşürdüğü veya vücut için risk oluşturduğu durumlar tedavi edilir. Eğer birey idrarla ilgili şikayetler yaşarsa, doktora başvurmalı ve olası diğer problemleri dışlamak için iyi bir değerlendirme yapılmalıdır.
İyi huylu prostat büyümesi nadiren 40 yaşından önce belirti gösterir, ancak 50'li yaşlarda belirginleşir
Prostatın ana görevi, meninin sıvı kısmını oluşturmaktır ve yapısal olarak mesaneden çıkan üretrayı (idrar yolunu) bir halka gibi çevreler. Kişi yaklaşık olarak 45 yaşına ulaştığında, prostat farklılaşmaya başlar ve bu farklılaşma 50'li yaşlarda büyüme olarak ortaya çıkar. Bu büyüme hızı yaşam boyunca devam edebilir.
İyi huylu prostat büyümesi nadiren 40 yaşından önce belirti gösterir, ancak 50'li yaşlarda belirginleşir ve birçok erkekte belirtiler hissedilmeye başlar. 80 yaşındaki erkeklerin yaklaşık yüzde 90'ında prostat büyümesine bağlı belirtiler gelişir ve bu da genellikle yaşam kalitesini düşürür.
Semptomlar, prostat büyümesinin derecesine ve şekline bağlı olarak değişiklik gösterir
Semptomlar, prostat büyümesinin seyrine ve büyüme derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Başlıca şikayet, prostat çevresindeki idrar yollarının daralmasına bağlıdır. Bu durumda en sık görülen semptom, idrar torbasından idrar akışını kısıtlayan bir durum olan idrar akışının azalmasıdır.
Prostat büyümesi ile ilişkilendirilen yaygın belirtiler arasında sık idrara çıkma ihtiyacı, idrar akışının zayıflaması, idrar çıkışının gecikmesi, aniden gelen idrar ihtiyacı, idrarın kesik kesik yapılması, idrar yaparken ıkınma ihtiyacı, idrar torbasının tam olarak boşaltılamadığını hissetme, sık idrar yolu enfeksiyonları geçirme ve idrarda kan bulunması yer almaktadır.
İyi huylu prostat büyümesinde tedavi ve ameliyat yöntemleri
Tanı konulduktan sonra tedavi seçenekleri değerlendirilir
Tedavi yaklaşımını belirleyen ana faktörler, hastanın şikayetlerinin şiddeti ve vücuttaki prostat büyümesine bağlı gelişen komplikasyonlardır. Bu verilere dayanarak tedavi kararları, genellikle hasta ile birlikte alınır. Hafif semptomları olan bir kişi, eğer bu durumdan rahatsız değilse veya yaşam kalitesi etkilenmiyorsa, tedaviye başlamadan önce takibe alınabilir. Orta derecede şikayeti olan hastalarda ilaç tedavisine başlanabilir. İlaç tedavisi, prostat ve mesane boynunun düz kaslarını gevşeterek idrar akışını rahatlatır. Medikal tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Prostat dokusunu çıkarmak için yapılan bu işlem günümüzde artık tamamen kapalı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Cerrahi yöntemler arasında lazer prostat ameliyatları, TUR-P yöntemleri ve sıcak su buharı teknikleri yer almaktadır.
- Yılbaşı gecesini hafif atlatmak için beslenme tüyoları
- Türkiye'de korkutan tablo! Dünyada ilk 3'e girdik: Hareketsizlik ve aşırı beslenmeye dikkat
- Uzmanı uyardı: Elleri üşüyenler dikkat! Cilt hastalıklarına neden oluyor...
- ‘Mide ve bağırsak kanserlerinin nedeni helikobakter pilori bakterisi olabilir’
- Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları gittikçe artış gösteriyor!