Beden SağlığıAnne terliğinin yerini teknolojik yasaklar aldı

Anne terliğinin yerini teknolojik yasaklar aldı

Paylaş
Anne terliğinin yerini teknolojik yasaklar aldı

Bir cezalandırma yöntemi olarak çocuklara yönelik fiziksel ve psikolojik baskının yerini giderek daha çok teknolojik kısıtlamalar alıyor. Annelerin çocuklara uyguladığı cezalandırma yöntemleri arasında cep telefonuna el koyma, interneti yasaklama ve azarlama ilk üç sıraya yükseldi

Psikoloji Uzmanı Prof.Dr. Aylin İlden Koçkar, Türkiye'de aile içinde çocuklara yönelik cezaların teknolojinin de etkisiyle değişime uğradığını söyledi.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Koçkar, çalışma grubunda yer aldığı Türk Aile Yapısı (TAYA) İleri İstatistik Araştırması 2018 sonuçlarına göre, bir önceki araştırmada annelerin çocuklara uyguladığı cezalandırma yöntemleri arasında ilk üç sırayı harçlığını kesme, arkadaşlarıyla görüşmesini yasaklama ve odaya kapatmanın aldığının görüldüğünü, iki araştırma arasında geçen 5 yılda annelerin çocuklarına yaygın şekilde uyguladığı ceza türlerinin büyük bir değişim geçirdiğini ifade etti.

İNTERNETİ AZALTMAK TERLİKTEN ETKİLİ

Prof.Dr. Koçkar Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından koordine edilen 2018 TAYA İleri İstatistik Araştırması'nda ailelerin çocuklarına terlik fırlatma, çimdikleme gibi fiziksel şiddet türleri ile azarlama, bağırma gibi psikolojik şiddet türlerinde anlamlı düzeyde azalmalar görüldüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Aylin İlden Koçkar'ın verdiği bilgiye göre yapılan araştırmalardan çıkan bir başka sonuç da bir cezalandırma yöntemi olarak çocuklara yönelik fiziksel ve psikolojik baskının yerini giderek daha çok teknoloji kısıtlamasının alması.

'CEZA VERMEYİN, OLUMLU BİR İLİŞKİ KURUN'

Prof.Dr. Koçkar, "İnterneti kısıtlama, cep telefonunu elinden alma gibi kısıtlamalar tercih ediliyor. Buradan da anlaşılıyor ki anne babalara göre bu tür yöntemlerin çocuklar üzerindeki caydırıcı etkisi, terlik fırlatma, odaya kapatma, arkadaşlarıyla görüştürmeme gibi geleneksel cezalandırma yöntemlerinden daha etkili. Ancak çocuğa ceza vermek, çocuğun görev ve sorumluluklarını bilen yetkin bir kişi olmasını desteklemiyor. Bunun yerine, anne-baba-çocuk arasında olumlu bir ilişkinin kurularak çocuğun mantık ve muhakeme yürütebilen bir insan olması için desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.

DHA