B12 seviyemiz kaç olmalı?
B12 vitamini sağlık için hayati önem taşır. Yeterli kırmızı kan hücresi yapmak ve sinir sisteminizi çalışır durumda tutmak için vücudunuzun bu besinin sabit seviyelerine ihtiyacı vardır .B2 seviyemiz kaç olmalı sorusunun cevabı da bu nedenle oldukça önem taşır. Klinik Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz B12 vitaminin vücut sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu belirterek seviyemizin hangi aralıklarda olması gerektiği hakkında önemli bilgiler verdi.
Dengeli beslenen çoğu insan için düşük B12 seviyeleri nadirdir. Ancak normalin altına düşmelerinin nedenleri de oldukça fazladır Basit bir kan testi, seviyelerinizin sağlıklı, düşük veya ikisi arasında bir yerde olup olmadığını gösterebilir. Vücudunuzda anemi veya herhangi bir hastalığa bağlı demir eksikliği problemi varsa B12 seviyesinin kaç olduğu önemlidir. Klinik Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz B12 vitamininin klinikte tahlillerinde en çok eksik gördüğü değer olduğunu belirterek B12 seviyemizin kaç olması gerektiğini açıkladı.
Eksikliğinin yol açtığı hastalıklara baktığımızda;
Unutkanlık, halsizlik, yorgunluk, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi, dilde ağrı ve uyuşma, denge kaybı, kol ve bacaklarda güçsüzlük, depresif bir ruh hali görülmektedir.
Vitamin B12 eksikliği yüksek oranda ise;
B12 ölçüm testine ihtiyacım olup olmadığını nasıl anlarım?
Doktorunuz, aşağıdakiler gibi birkaç farklı nedenden dolayı bir tane almanızı önerebilir:
Size anemi teşhisi konulduysa
Vücudunuzun B12'yi ne kadar iyi emdiğini etkileyen tıbbi bir durumunuz olduğundan şüpheleniyorlarsa
B12 emilimini engelleyebilecek ilaçlar alıyorsanuz .
Düşük B12 seviyelerine bağlı semptomlarınız varsa.
Vegan veya katı bir vejetaryen diyeti uyguluyorsanuz.
Zayıf B12 emilimi ile ilişkili ana sağlık sorunu, doktorların " zararlı anemi " dediği bir durumdur . Midede yapılan bir protein türü olan intrinsik faktörden yoksunsanız gelişir . Onsuz, yiyeceklerden yeterince B12 vitamini alamazsınız.
Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı da B12 seviyelerinizin düşmesine neden olabilir.
Düşük B12 vitamininin yaygın semptomları şunları içerir:
Tükenmişlik
Bulanık düşünme
Ellerinizde ve ayaklarınızda uyuşma veya karıncalanma
baş ağrısı
Huysuzluk
Yukarıdaki semptomlara ek olarak, B12 eksikliği aşağıdakilere yol açabilir:
Kas krampları ve kas zayıflığı: B12 eksikliği motor ve duyusal sinir fonksiyonlarını olumsuz etkiler, bu da kas kramplarına ve güçsüzlüğe neden olabilir
Bozulmuş koordinasyon: Ataksi veya bozulmuş denge ve koordinasyonu, B12 eksikliğinden kaynaklanabilen nörolojik bir semptomdur. Hal böyle olunca da B12 eksikliği olan bir kişi yürümekte ve dengede durmakta zorluk çekebilir
Erektil disfonksiyon:B12 eksikliği olan erkekler, vücuttaki artan homosistein düzeylerinin bir sonucu olarak erektil disfonksiyon yaşayabilir
Görme bozuklukları:B12 eksikliği, muhtemelen optik sinire verilen hasar nedeniyle görme bozukluklarına neden olabilir.
İğne şeklinde tedaviye başlanabilir.
Hastalara eksiklik düzeylerine göre hap şeklinde de B12 vitamini verilmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta emilim eksikliği olanlar, yaşlılar, mide ve bağırsakta emilim bozuklukları ve hastalıkları olanların iğne şeklinde B12'yi almaları daha etkili olacaktır.
İkinci dikkat edilmesi gereken nokta ise; başlangıçta düşük düzeylerde olan B12 seviyeleri iğne ve hapla arttırılabilir ama birkaç aylık tedaviden sonra ek desteği bırakmadan önce kan tahlillerinizi yaptırıp B12 seviyelerinize baktırıp doktorunuzun istediği oranlara gelmesiyle destekleri bırakmanız gerekmektedir.
Üçüncü önemli nokta ise B12 eksikliği 6-24 ay sonra tekrarlayabilmektedir. Bu nedenle muhakkak rutin kan tahlillerinizi yılda 1 veya 2 kere yaptırıp B12 seviyelerinizinde minimum 500 ün üstünde tutmaya devam ettirmeniz gerekmektedir.
En sık yapılan hata; B12 seviyenizi takviyeyle yükseltip bir daha B12 seviyenize baktırmamanız olacaktır. B12 vitamini D vitamini gibi zamanla değişen ve azalan bir vitamindir. Takip ve takviye önemlidir.
Bedenin hiçbir hücresinin B12 eksikliği sorunu yaşamaması için, B12 seviyeleri 500-700 pg/ml aralığında tutulması gerekmektedir.
Bizim tahlillerde sevdiğimiz rakamlar ise 700-800 aralığıdır.