Bağ yırtıkları neden olur? Nelere dikkat edilmeli?
Daha çok sporcu rahatsızlığı olarak bilinse de birçok kişide çeşitli nedenlerle görülebilen bağ yırtıkları, genellikle ani hareketler sonrası ortaya çıkıyor ve tedavi edilmediği takdirde hareket kabiliyetini azaltıyor ve kişinin günlük aktiviteleri olumsuz etkiliyor. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.
Posta.com.tr | Daha çok sporcularda meydana gelse de bağ yırtılmaları ani hareketler sonucunda ortaya çıkan yaygın bir problemdir. En sık görülen diz yaralanmalarından biri ön çapraz bağın burkulma ya da yırtılmasıdır. Özellikle yüksek performanslı sporlara katılan sporcuların ön çapraz bağlarına zarar verme olasılıkları daha yüksektir. Bağ yırtıklarında tam fonksiyonun geri kazanılması için ameliyat gerekebilir. Bu, yaralanmanızın şiddeti ve etkinlik seviyeniz gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu Posta.com.tr okurları için bağ yırtıklarının en çok karşılaşılan nedenlerini anlattı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi.
Bağlar, iki kemiği bir eklemde birbirine bağlayan, eklemi destekleyen ve belirli bir miktarda hareket sağlayan güçlü, dayanıklı, esnek fibröz doku bantlarıdır. Eklemler diz, kalça, ayak, ayak bileği, el, dirsek, omuz, bilek ve omurga dahil olmak üzere vücudun her yerinde bulunur.
Her bükülme, dönme, esneme veya kaldırma bir bağ içerir. Bununla birlikte, bu sağlam, elastik doku bantları yenilmez değildir. Bir eklem aşırı gerilir veya bükülürse, bir bağda kısmen veya tamamen yırtılma meydana gelebilir ve buna burkulma denir. (Bunu, aynı tür yaralanma olan ancak bir kası kemiğe bağlayan bir kas veya tendonla karşılaştırın.)
YIRTIK BAĞ BELİRTİLERİ
Yırtık bağlar genellikle bir spor yaralanması veya iş başındaki bir yaralanma nedeniyle ortaya çıkar, ancak bir araba kazasında veya sadece yıllarca kullanım boyunca eklemdeki genel aşınma ve yıpranmadan da devam edebilirler.
Yırtık bir bağın anlatı belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- Bir çıtlama, patlama veya çatırtı sesi, ardından ağrı ve eklemde bir miktar sakatlık
- 72 saat içinde düzelmeyen eklem ağrısı ve/veya şişlik
- Ağrı bölgesinde morarma
- Etkilenen eklemde sınırlı hareketlilik
- Etkilenen eklem üzerinde ağırlık taşıyamama
- Yukarıdaki semptomlardan herhangi birinin kötüleşmesi
YIRTIK BAĞ TEDAVİSİ
Bazı yırtık bağlar, özellikle yaralanma sadece kısmi bir yırtıksa, zamanla kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, etkilenen bölgenin doğru şekilde iyileştiğinden ve yaralanmanın kötüleşmediğinden emin olmak için bir ortopedi doktoruna danışmak her zaman en iyisidir.
Yırtık bir bağdan kurtulma süresi, yaralanmanın ciddiyetine ve genel sağlığınıza bağlıdır. Eklemi zorlayarak yaralanmayı uzatmamanız koşuluyla, minimum hasara sahip küçük yırtıkların tamamen iyileşmesi yaklaşık altı hafta sürebilir.
Eğer bağ tamamen yırtılmışsa, ortopedistiniz daha hızlı bir iyileşme süresi sağlamak için ameliyat önerebilir, çünkü bağlar, az sayıdaki kan damarı sayesinde iyileşmede çok yavaştır. Bağ tamamen kemikten çekilirse, olası kalıcı sakatlığı önlemek için bağın cerrahi olarak yeniden bağlanması gerekecektir.
1 hafta ile 10 gün arasında geçmeyen ağrılar için prp enjeksiyonlar, kök hücre enjeksiyonları gibi tedaviler önerilir.
Doğal olarak, özellikle ameliyat ve/veya fizik tedavi gerektiriyorsa, daha ciddi bir bağ yırtığının iyileşmesi daha uzun sürer.
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
- Bel, boyun ve sırt ağrısıyla ortaya çıkıyor! Erken teşhis edilmezse kemik yapısını bozuyor