Batı Nil Virüsü nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri neler? Batı Nil Virüsü ölümcül mü tedavisi var mı?
Batı Nil Virüsü nedeniyle Yunanistan’da hayatını kaybedenlerin sayısı 11’e yükseldi, ülke genelinde de 123 vakanın olduğu belirtildi. Sınır komşusu olduğumuz ülkede yaşanan bu gelişmelerin ardından pek çok kişi Batı Nil Virüsü nedir? Nasıl bulaşır, belirtileri neler? Batı Nil Virüsü ölümcül mü tedavisi var mı? araştırması yapmaya başladı…
Batı Nil Virüsü, ilk olarak 1937 yılında Uganda’nın Batı Nil bölgesinde görülen bir hastalık ve ismini de buradan alıyor. Sivrisinekler yoluyla bulaşan virüs tedavide geç kalındığında ölümcül olabiliyor. Son dönemlerde Yunanistan’da 11 kişinin Batı Nil Virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesi, gözlerin bu hastalığa çevrilmesine neden oldu…
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Batı Nil Virüsü, Culex ismi verilen ve tıp literatüründe vektör olarak adlandırılan sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir hastalık. Batı Nil Virüsü, ilk olarak 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil Bölgesi'nde tespit edilmiş, adını da buradan almıştır.
Rivayetlere göre Büyük İskender de bu virüs sebebi ile hayatını kaybetmiştir.
BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?
Batı Nil Virüsü bulaştığı herkeste belirti göstermeyebiliyor. Sadece yüzde 20’lik bir kesimde görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Baş ağrısı,
- Ateş,
- Kas ağrısı.
- Bulantı,
- Halsizlik,
- Kusma.
BATI NİL VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL MÜ TEDAVİSİ VAR MI?
Batı Nil Virüsü bulaştığı yüz kişiden sekseninde belirti bile göstermezken kimi vakalarda ölümle sonuçlanabiliyor. Yakın zaman içinde Yunanistan’da Batı Nil Virüsü nedeniyle 11 kişinin öldüğü biliniyor.
Batı Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika ve Orta Doğu gibi dünyanın pek çok bölgesinde görülen Batı Nil Virüsü’nün bir tedavisi henüz bulunmuyor.
BATI NİL VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?
Batı Nil virüsü, çoğunlukla "Culex" cinsi sivrisineklerin ısırması neticesinde insanlara memeli ve hayvanlara bulaşıyor.
Sivrisineğin ısırdığı andan itibaren hastalığın kuluçka süresinin 2 ile 14 gün arasında değişiklik gösterirken, bağışıklığı zayıf olanlarda bu süre 21 güne çıkabiliyor.
Asıl olarak kuşlardan sivrisineklere geçen bu virüs, kan dolaşımına girerek yayılmaya başlar. Sadece sivrisineklerden insanlara bulaşan Batı Nil Virüsü, kişiden kişiye veya hayvandan insana bulaşmaz.
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
- Bel, boyun ve sırt ağrısıyla ortaya çıkıyor! Erken teşhis edilmezse kemik yapısını bozuyor