Çarpık dişler sadece estetik değil, sağlık sorunlara da yol açıyor!
Ağız ve diş sağlığı ve dişlerin yapısal görünümünün iyiliği yalnız görsel açıdan değil aynı zamanda vücudun genel sağlığı açısından da oldukça önemli. Çarpışık dişler fırçalama ile yeterince temizlenemez, buna bağlı olarak da dişler üzerinde biriken bakteri plağı nedeniyle diş taşı oluşumu, çürük ve diş eti sorunları meydana gelir.
Dişlerimiz yalnız görsel açıdan değil aynı zamanda vücudun genel sağlığı açısından da oldukça önemli. Dişler çarpışık bir görünüm almışsa, bu dişler ne yazık ki fırçalama ile yeterince temizlenemiyor, buna bağlı olarak da dişler üzerinde biriken bakteri plağı nedeniyle diş taşı oluşumu, çürük ve diş eti sorunları meydana geliyor. Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Erol Akın çarpışık dişler ve etkileri hakkında önemli bilgiler verdi.
ÇARPIŞIK DİŞ NASIL GÖRÜNÜR?
Diş çarpışıklığı; dişlerin yamuk / eğri olması, birbiri üzerine binmiş düz bir sıra halinde olmamasına denir. Hem görsel açıdan hem de fonksiyon bakımından sorunlara sebep olurlar. Düz olmayan, üst üste binmiş dişler gülüşü olumsuz etkilediği için kişilerde özgüven kaybına yol açarlar.
ÇARPIK DİŞLER HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?
Çarpışık dişler, çiğnemede ve konuşmada bozukluğa, alt ve üst çenenin doğru kapanmamasına, dişlerde dizilim anormalliklere neden olurlar. Dişlerdeki çapraşıklık ve çeneler arası ilişkideki bozukluklar sonucu çene eklemine aşırı yük biner. Bu durumda da tedavisi güç eklem sorunları, bruksizm (diş gıcırdatma), diş eti çekilmesi oluşur. Ayrıca dişler etkin olarak fırçalanamadığı için lekelenir, rengi koyulaşır. Çarpışık dişler aynı zamanda çene kemiğinde de erimelere yol açar.
ÇARPIŞIK DİŞ NEDEN OLUR?
Çarpışık dişler; genetik yatkınlık, parmak emme, erken süt dişi çekimleri, tedavisi ertelenen çürükler, genetik olarak diş eksiklikleri ya da fazlalıkları, düşmemiş ağızda kalmış fazla süt dişleri gibi faktörler nedeniyle oluşabilir.
ÇARPIŞIK DİŞLERİN TEDAVİSİ NEDİR?
Doç. Dr. Erol Akın , "Çarpışık dişlerin tedavisinde ilk olarak nedeni tespit edilmeli ve etken ortadan kaldırılmalıdır. Düşmesi gereken zamanda düşmemiş olan süt dişleri ve fazla olan dişler ağızdan alınmalıdır. Varsa ve gerekliyse kırık ve çürük sorunları giderilmelidir. Daha sonra diş telleri ya da şeffaf plaklarla dişler düzgün ve sıralı hale getirilebilir. Bazı koşullarda ortodontik tedaviye ek olarak porselen uygulamalar da yapılabilir. En önemlisi çarpışık dişlerin tedavisi kişiye ve duruma özel planlanmalı ayrıca doktorunun uygun gördüğü şekilde tedavisi yapılmalıdır." dedi.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?