Çekirdeğinden bile vitamin fışkırıyor! Yiyen doyamıyor yemeyen bin pişman
Tüm kış boyunca özlemi çekilen bu meyve, mevsimin gelmesiyle birlikte sofralarda yerini aldı. Aşırı sıcaklarda tercih edilen bu yaz meyvesi, içimizi serinletmekle kalmıyor aynı zamanda sağlıklı cilt yapısını da destekliyor. Yazların vazgeçilmez meyvesinin yararları saymakla bitmiyor. İşte o şifa deposu ve diğer önemli faydaları...
Burcu Çetin - Posta.com.tr Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye kadar birçok fayda sağlıyor. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye kadar birçok fayda sağlıyor.
Ayrıca saçları besliyor ve içerdiği yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye de önemli ölçüde destek oluyor. Üstelik çekirdeği de faydalı!
Ayrıca A, B1, B5, B6, C vitaminleri, potasyum açısından zengin olan bu meyve yağ, kolesterol ve sodyum içermez. Ancak şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
Karpuz, sağlıklı bir diyet için önemli bir meyvedir. Günlük C vitamini ihtiyacının %100'ünü karşılar. Ayrıca potasyum, lif ve antioksidanlar bakımından da zengindir. İşte karpuzun faydalarından bazıları;
DOMATESLE YARIŞIYOR
Karpuz, Cucurbitaceae familyasına ait bir meyvedir. Su oranı yüksek, C vitamini ve likopen bakımından zengin bir meyvedir. Karpuzu tüketmenin en iyi yolu, bütün olarak yemektir.
Bütün olarak yemek, karpuzdaki tüm besinleri almanızı sağlar. Suyu da sağlıklı bir içecektir, ancak karpuz suyunu tüketmeden önce şeker içeriğini kontrol etmek önemlidir.
Karpuz, yaz aylarında serinlemek ve sağlıklı beslenmek için harika bir seçenektir.
•Sıvı kaybını önler. Karpuz, su oranı yüksek bir meyvedir. Bu nedenle, sıvı kaybını önlemeye yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında, karpuz tüketmek, sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
•Bağışıklık sistemini güçlendirir. Karpuz, C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve hastalıklara karşı korur.
•Kalp sağlığını korur. Karpuz, likopen bakımından zengin bir meyvedir. Likopen, bir antioksidandır ve kalp sağlığını korur.
•Kan basıncını düşürür. Karpuz, potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Potasyum, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
•Kanser riskini azaltır. Karpuz, antioksidanlar bakımından zengin bir meyvedir. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önler ve kanser riskini azaltabilir.
•Sindirimi kolaylaştırır. Karpuz, lif bakımından zengin bir meyvedir. Lif, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
•Cilt sağlığını korur. Karpuz, C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. C vitamini, cilt sağlığını korur ve cilt yaşlanmasını önler.
•Diş sağlığını korur. Karpuz, lif bakımından zengin bir meyvedir. Lif, diş çürüklerini önler.
•Vücut direncini artırır. Karpuz, C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. C vitamini, vücut direncini artırır ve hastalıklara karşı korur.
KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da korur.
Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği tüketmek yeterli. Çekirdeği çiğnemek veya doğrudan yutmak fark etmez. Çiğ olarak tadını sevmeyenler fırında kavurarak da tüketebilir.
Karpuz, lezzetli ve su içeriği yüksek bir meyve olarak bilinir. Yaz aylarında tüketilerek vücudun nemlenmesine ve susuzluğun giderilmesine yardımcı olur.
Aynı zamanda C vitamini ve likopen gibi antioksidanlar içerir, bu da vücuttaki serbest radikallerle savaşarak sağlığın korunmasına katkıda bulunabilir.
KOLAJEN ÜRETİMİNİ DESTEKLİYOR
Cildin kolajen üretimini destekleyebilir ve göz sağlığı için önemli olan A vitamini içerir.
Lif içeriği sayesinde sindirim sistemi için faydalıdır ve düşük kalorili olması kilo yönetimine yardımcı olabilir.
Potasyum içeriği kan basıncının düzenlenmesine destek olabilir ve böylece kalp sağlığına katkı sağlayabilir.
BÖBREK HASTALARI DİKKAT!
Yüksek potasyum içeriği sebebiyle, böbrek hastaları bu yaz meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalıdır.
İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastalığı olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeli ve günde 2 dilimi (280 gr) aşmamalıdır.
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
- Bel, boyun ve sırt ağrısıyla ortaya çıkıyor! Erken teşhis edilmezse kemik yapısını bozuyor