Cüzzam hastalığı nedir, neden olur? Cüzzamın belirtileri nelerdir?
Bir zamanlar cüzzam olarak bilinen Hansen hastalığı, sinir sistemini, cildi, burnu ve gözleri etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Halk dilinde cüzzam olarak bilinen bu hastalık tedavi edilebilir. Ancak erken tedavi olmadığında geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Cüzzam hastalığının nedenleri ve belirtileri nelerdir? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 150 kişiye cüzzam hastalığı teşhisi konuyor. Cüzzam hastalığı bakteriyel bir enfeksiyondur. Sorumlu ana bakteri M. leprae'dir.
CÜZZAM HASTALIĞI NEDİR?
Geçmişte insanlar Hansen hastalığının kolayca yayılabileceğine inanıyorlardı. Artık uzmanlar bunun doğru olmadığını ve tedavinin enfeksiyonu iyileştirebileceğini biliyor. Bununla birlikte, tedavi mevcut herhangi bir hasarı tersine çeviremez.
Cüzzam hastalığına neden olan Mycobacterium leprae adı verilen bakteridir. Bu bakteri çok yavaş büyür ve kolayca yayılmaz. Hansen hastalığı olan kişiler tedavileri süresince çalışmaya ve aktif bir yaşam sürmeye devam edebilirler.
CÜZZAM NEDEN OLUR?
Mycobacterium leprae vücutta yavaşça yayılan bir bakteri olsa da uzmanlar bu bakterinin vücuda nasıl girdiğini henüz bulamadı. Analiz ettikleri çalışmalar, bulaşmanın hayvanlarla teması, ciltten cilde teması veya öksürük veya hapşırma damlacıklarını içerebileceğini öne sürdü. Bakterilerin büyük olasılıkla tedavi görmemiş Hansen hastalığı olan bir kişiyle yakın ve sık temas sırasında burun ve ağızdan damlacıklar yoluyla bulaştığı biliniyor
Cüzzam hastalığı özellikle bulaşıcı değildir. Bir kişinin hastalığa yakalanması için hastalığı olan ancak tedavi görmeyen biriyle birkaç ay yakın temas halinde olması gerekir. Bazı armadillolar bakteri taşıyabilir. Armadillolarla düzenli teması olan herkes, uygun önlemler hakkında uzman yardımı almalıdır.
CÜZZAMIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Cüzzam hastalığına neden olan bakteriler yavaş büyür ve semptomlar uzun yıllar boyunca görülmeyebilir. Çoğu zaman, bir kişi değişiklikleri ya da hastalığın ilerlediğini fark etmez. Hansen hastalığı olan kişilerin %90'ında ilk göze çarpan belirti uyuşukluktur. Bu his kaybı, cilt değişiklikleri meydana gelmeden birkaç yıl önce başlayabilir ve genellikle;
- Sıcaklık,
- Ağrı,
- Derin basınç olarak kendini gösterir.
- Uyuşukluk, yaralanma ve enfeksiyon riskini artırabilir. İlk cilt değişiklikleri genellikle rengini kaybeden bir veya birkaç cilt lekesini içerir. Bunlar;
- Cilt renginin açılması ya da koyulaşması,
- Kuruluk ve pullanma,
- Kızarıklık,
- Yanma hissi,
- Nodüllerin büyümesi,
- Ayaklarda ağrısız ülser oluşumu,
- Kalınlaşmış deri çevreleyen lezyonlar,
- Yüz veya kulak memelerinde şişkinliklerdir.
- Belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Hansen hastalığı cilt değişiklikleri ve duyu kaybının yanı sıra;
- Burun tıkanıklığı ve burun kanaması,
- Kas Güçsüzlüğü,
- Ellerde ve ayaklarda güçsüzlük ve uyuşma,
- Özellikle dizler, dirsekler ve boyun çevresinde şişmiş sinirler,
- Özellikle dirsek ve dizlerde genişlemiş sinirler,
- Gözlerle ilgili sorunlar görülebilir.
Ayrıca burun içindeki mukoza zarının zarar görmesi bazen iç hasara ve yara izine neden olabilir. Bu, burun delikleri arasındaki kıkırdak olan septumu etkilediğinden, burun sonunda çökebilir.
Antibiyotikler semptomlara neden olan bakterileri öldürerek hastalığı durdurabilir. Ancak, mevcut hasarı tersine çeviremez. Semptomlar ortaya çıkmaya başlarsa, mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurmak önemlidir.
- Takır takır öksürüğe neden oluyor! Bağışıklık sistemini düşürüyor, öldürmüyor ama süründürüyor
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!
- Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: Vücutta eksikliği saç dökülmesi, kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor!
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu
- Görme yetisini kaybettiriyor! Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor, uzmanı uyardı: Erken teşhis şart