Deterjanlardaki gizli tehlike! Çatal, bıçak ve tabaklarda kalan kalıntılara dikkat: Farkında olmadan vücudu zehirliyor
Evin her köşesini temizlemek için kullandığımız ve hayatımızın bir parçası haline gelen temizlik ürünleri sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Deterjanlar, içerdikleri sert kimyasallar nedeniyle deride tahriş ve hasara yol açıp alerjik reaksiyonları tetikleyebiliyor. Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Deterjanlar, cilt ve mukoza bariyerimizi zayıflatmakta, alerjen ve zararlı maddelere karşı doğal savunmamızı tehlikeye atmaktadır" diyerek deterjanların sağlığa olan zararlarını anlattı.
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Gündelik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan temizlik ürünlerinin sağlık için pek çok risk taşıdığının altını çizen Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Son altmış yıl içerisinde yapılan araştırmalar, besin alerjisi, astım ve alerjik rinit gibi hastalıkların artışında bu ürünlerin aktif maddelerinin önemli bir etken olduğunu gösteriyor. Alerjik hastalıkların artışında genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkenlerin de önemli bir rol oynadığı ortaya çıkıyor. İşte bu çevresel faktörler arasında, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan deterjanlar ön plana çıkıyor. Deterjanlar, cilt ve mukoza bariyerimizi zayıflatmakta, alerjen ve zararlı maddelere karşı doğal savunmamızı tehlikeye atmaktadır." dedi.
ALERJİLERİN TETİKLENMESİNE YOL AÇIYOR
Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Deterjanlar, içerdikleri sert kimyasallar nedeniyle deride tahriş ve hasara yol açabilir. Bu, alerjen maddelerin deri yoluyla vücuda girişini kolaylaştırır ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Ayrıca, deterjan kalıntılarının nefes yoluyla alınması, astım ve diğer solunum yolu alerjilerinin tetiklenmesine yol açabilir." ifadelerini kullandı.
TEMİZLİK ÜRÜNLERİ DERİ BARİYERİNİ BOZUYOR
Evlerimizde sıklıkla kullandığımız çamaşır ve bulaşık deterjanları gibi temizlik ürünleri, sodyum dodesil sülfat (SDS) ve sodyum dodesil benzen sülfonat (SDBS) gibi maddeler içerdiğinin altını çizen Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, bu maddelerin cildin korucu bariyer fonksiyonunu bozduğunu ve alerjik reaksiyonların tetiklenmesine sebep olduğunu söyledi.
Bilimsel çalışmalar, bu kimyasalların derimiz üzerindeki zararlı etkilerini gözler önüne sermekte; deri bariyer bütünlüğünün bozulması sonucunda alerjik hastalıkların ortaya çıkması arasında güçlü bir bağlantı olduğunu belirtmektedir. Deterjanların içinde bulunan kimyasallar, deri bariyerimizde bulunan proteinlerin düzenlenmesini bozduğu ve alerjik proteinlerin üretimini tetiklediği kanıtlanmıştır. Bu durum, atopik dermatit, alerjik rinit gibi hastalıkların yanı sıra besin alerjilerinin gelişimine de zemin hazırlamaktadır.
DETERJAN KALINTILARI ÇATAL, BIÇAK VE TABAKLARDA KALABİLİYOR
Restoranlarda kullanılan sanayi tipi bulaşık makinelerin de sağlık açısından zararlı olduğuna değinen Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Bu makineler genellikle yüksek sıcaklıkta güçlü deterjanlar kullanarak kısa sürede temizlik sağlarlar. Ancak özellikle deterjanlar yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında, yıkama sonrası tabaklarda, çatal bıçaklarda ve pişirme ekipmanlarında deterjan kalıntıları bırakabilirler. Bunların kullanımı ile yüksek oranlarda deterjan maruziyeti ile yemek borumuzda ve bağırsaklarımızda deri bariyeri bozularak alerjik yemek borusu ve bağırsak hastalıklarında artış olduğu Alerji ve immünoloji alanında yaptığı bilimsel çalışmalar ile bilime yön veren öncü Türk bilim insanlarımızdan, İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü (SIAF) Direktörü Sayın Prof. Dr. Cezmi Akdiş'in yapmış olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir." dedi.
Özellikle çocukların ve alerjik bünyeye sahip bireylerin kullanımına sunulan deterjanların içerikleri konusunda daha bilinçli olmamız gerektiğinin altını çizen uzman isim, "Deterjan etiketlerinde yer alan kimyasal bileşenler hakkında farkındalık yaratmak, potansiyel alerjenlere karşı korunmamızı sağlayacaktır. Ayrıca, mümkün olduğunca az kimyasal içeren doğal temizlik ürünleri tercih etmek, alerjik hastalıkların önlenmesinde önemli bir adım olabilir." cümlelerini kullandı.
ALERJİNİN RİSKLERİNİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Peki, günlük hayatımızda deterjanların oluşturduğu bu riskleri nasıl minimize edebiliriz? Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, ipuçlarını şöyle paylaştı;
- Evde cam ve yerlerin silinmesinde kullanılan deterjanların dozajı azaltılmalı, ve mutlaka arkasından su ile durulama yapılmalıdır. Kullanım sıklığı mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
- Temizlik sonrası iyi havalandırma yaparak, solunum yoluyla alınabilecek kimyasalları ortamdan uzaklaştırmak.
- Doğal temizlik maddeleri, örneğin sirke veya karbonat gibi alternatifler ve bitkisel temizleme ürünleri kullanmak.
- Temizlik sırasında deri ile doğrudan teması azaltmak için eldiven gibi koruyucu araçlar kullanmak.
- Kullanım sırasında deterjanların tozunun deriye temasını azaltmak.
- Deterjan ve temizlik maddesi alırken içeriklerini kontrol etmek, zararlı kimyasallardan arındırılmış ürünleri tercih etmek.
- Bulaşık deterjanları çok daha az kullanılmalı ve yıkama sonrası bir kez daha durulanmalıdır. Ayrıca bulaşık makinasının içinden çıkan tabak, çanak da bir kez daha durulanmalıdır. Çamaşır suyu kullanılmamalıdır.
- Türkiye'de giderek yaygınlaşan hastalık bu belirtiyle başlıyor! Vakit kaybetmeden önlem alın
- Sağlıksız beslenme, düşük bağışıklık ve sigara rahim ağzı kanserine sebep olabilir!
- Uzmanı uyardı: 50 yaş ve üzerindeki bireyler risk altında! Tedavi edilmezse omurilik kanalında hasar bırakıyor
- İşlenmiş ürünler bağırsak kanserine neden oluyor
- Demans gelişimi engellenebilir