Grip ve zatürre aşısı ne zaman yapılmalı? Grip ve zatürre aşısı koronavirüsten koruyor mu?
Sonbahar aylarına girdiğimiz, kışın yaklaştığı bu günlerde Covid-19 hastalığının vaka sayısının giderek artması hepimizi endişelendiriyor. Okulların açılması, sonbahar mevsiminde grip ve zatürre vakalarının artması tabloyu daha da endişe verici bir noktaya getiriyor. Peki, grip ve zatürre aşısı olmak koronavirüsten korur mu? Koronavirüsten korunmak için grip ve zatürre aşısı ne zaman yapılmalıdır sorularını Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Hijran Mammadova’ya sorduk.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla grip, zatürre ve koronavirüs hastalıkları endişesi herkesi sardı. Koronavirüsten korunmak için grip ve zatürre aşısı ne zaman yapılmalıdır sorularını Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Hijran Mammadova'ya sorduk. Mammadova, gündemde olan ve herkesin merak ettiği bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak; ‘Grip ve zatürre aşısını her sene risk grubunda olan kişilere öneriyoruz ancak koronavirüs salgınıyla birlikte aşının önemi bu sene daha da arttı.’ diye konuştu.
Serpil Dokurel Posta.com.tr
Grip ve zatürre aşısı kimlere yapılmalı?
Grip ve zatürre aşısı koronavirüsten koruyor mu?
1. Öncelikle grip aşısından bahsedelim. Grip aşısı her yıl Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyeleri ile bir önceki grip suşlarına ( bir önceki yılın grip virüsüne önlem olarak) göre içeriği hazırlanıyor ve genellikle Ekim-Kasım aylarında yapılıyor. Bu yıl yapılması gereken grip aşısı henüz ülkemize gelmemiştir. Grip aşısının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 aydır. Grip aşısını her kes yaptırabilir ama bazı risk gruplarında olan kişiler için özellikle şarttır. Ve mutlaka yapılmalıdır. Bunlar 65 yaş ve üzeri kişiler, sağlık çalışanları, kronik akciğer hastalığı (bronşektazi, KOAH, astım, geçirilmiş tüberküloz ve s.), kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, alkolizm, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar, özel bir nedenle dalağı alınmış ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak zorunda olanlardır.
2. Zatürre aşısı zatürreye en sık neden olan pnömokok adı verilen bakteriye karşı geliştirilen aşıdır. İki tip zatürre aşısı bulunmaktadır. Birincisi ömür boyu koruma sağlar, tekrar gerektirmez. Sağlık ocaklarında 2 aydan itibaren ücretsiz yapılmaya başlanmıştır. 2 yaş üstü çocuklar ve erişkinlerde tek doz yeterlidir. İkinci tip aşı ise sadece 2 yaş üstüne yapılabilir. 5 yıl koruyuculuğu vardır ve 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. Pnömokok aşıları, yüksek riskli kişilere uygulandığında, özellikle ağır enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilmektedir.
Zatürre aşısının yapılabileceği kişiler; 65 yaş ve üzeri olanlar, bağışıklık sistemi yetersiz olan dalağı alınmış kişiler, bazı kan hastalıkları, organ nakli yapılmış olanlar, AIDS taşıyıcısı erişkinler, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, alkolizm, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlardır. Grip ve pnömokok aşıları yüksek ateşli bir hastalığın seyri sırasında, aktif enfeksyon döneminde yapılmaz.
Aşılanma zamanı kişinin tamamen sağlıklı olduğundan emin olmamız lazım. Her hangi bir nedenle ekim-kasım aylarında aşılanmayanlar kişilerin mart ayının sonuna kadar aşılanabilir, fakat zamanında yapılırsa daha etkili olur.
Sonuç olarak, Grip ve zatürre aşısı koronovirusten korumaz, ancak risk gruplarında koronavirüsle birlikte bakteriyel zatürre ve grip hastalığı rastlanırsa tablo daha ağır seyreder, hem hastanelere yatışlar, hem de maalesef ki ölümler artabilir. Bunlar ön koruma, tedbir amaçlı alınıyor. Grip aşısı, yumurtaya karşı ağır, yaşamı tehdit eden allerjisi olanlara uygulanmamalıdır.
Her iki aşının da oldukça güvenli olduğunu söyleyen Dr Hijran Mammadova, ‘Aşı uygulanan yerde ağrı ve kızarıklık gelişebilir. Ayrıca, ateş, halsizlik, kırıklık gibi bazı yan etkiler görülebilir. Ancak, bunlar geçici ve hafiftir. Aşı yaptırmaktan korkmayın ve tedbiri elden bırakmayın’ diye konuştu.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?