Son dakika Grip aşısı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Grip aşısı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Grip aşısı haber sayfamızda...
Şubat ayında olmamızla birlikte havaların soğuması ve hastalıkların artması çoğu kişiyi araştırmaya geçirdi. Soğuk havalarda daha dikkatli olmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hijyen kurallarına uymak oldukça önemli. Peki Soğuk havada gripten korunmanın yolları nedir? İşte 7 adım
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tansel Erol, kalp hastaları için kış aylarının zorlu geçtiğini belirterek, "Soğuk havalarda kalp damarları büzüşür. Kalp hastalarını bu durum çok etkiler. Bu nedenle özellikle 10 derecenin altındaki havalarda hastalarımızın kendini iyi koruması gerekir" dedi.
Kış aylarının en yaygın solunum yolu hastalıklarından biri olan influenza (grip), özellikle çocukları etkileyerek yüksek ateş, halsizlik ve solunum sıkıntıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Senem, “İnfluenza, sağlıklı bireylerde genellikle hafif seyrederken, bazı çocuklar için ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle 5 yaş altı çocukların, bağışıklık sistemi zayıf olanların ve kronik hastalığı bulunan çocuklar risk altında” dedi.
Son zamanlarda influenza vakalarında artış yaşandığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, “Bu hastalıkların bulaşında kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve 3 yaş altı çocuklar yüksek risk grubunda. Bu nedenle başta risk grubunda olanlar olmak üzere, henüz gribe yakalanmamış kişiler aşı yaptırabilir ve mutlaka maske takmalıdır” dedi.
Havaların soğuk olduğu dönemde hastalıkların da arttığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, “Tatil dönemi, bulaşın azalması için bir avantaj ama aileler kapalı oyun alanlarına yoğun ilgi gösterince durum dezavantaja dönüyor. Şu anda kapalı oyun alanları riskli” dedi.
Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğukan Susam, çocuklarda ağır seyreden influenzanın tedavisinde antibiyotik kullanımının fayda etmeyeceğini söyleyerek, "Tedavi planı destek tedavisi şeklindedir" dedi.
Yaşlı, çocuk, genç demeden her yıl binlerce insanın hayatını tehlikeye sokan grip vakalarında artışlar gözlenmeye başladı. Covid, influenza, RSV gibi virüslerin aynı anda görülmesi hem hastalığın seyrini, hem iyileşme süresini artırıyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tibel Tuna yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olan bireylerde gribin daha ciddi seyrederek zatürre veya bronşit gibi komplikasyonlara neden olabildiğini belirterek, "Özellikle risk grubunda olan bireylerin her sonbahar aylarında grip aşısı yaptırması, hastalığı daha hafif atlatmalarına yardımcı olur" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Emine Yanaşoğlu, çocukların kışın daha çok hastalanmasının sebebinin soğukta vakit geçirmesinden değil, kapalı, havasız ve kalabalık ortamlarda uzun süre vakit geçirmesinden olduğunu söyledi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıkların yanı sıra zatürre, bronşit ve sinüzit gibi daha ciddi sorunların da kış aylarında önemli artış gösterdiğini söyledi.
Isı kaybına engel olmak hedefiyle vücutta otomatik reflekslerin devreye girmesiyle başta derideki damarlar olmak üzere yaygın damar ağlarında büzüşme oluştuğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Enbiya Aksakal, "Daha önce kalp hastalığı olmayan bireylerde bile soğuk hava ile birlikte göğüs ağrısı veya göğüste baskı, yanma hissi meydana gelmesi kalp damar hastalığını şüphelendirecek önemli bir belirtidir" diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suna Kavurgacı, kış ayları ile Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) tetiklendiğini söyleyerek, "Dünyada yaklaşık 10 kişiden 1'i KOAH. Ülkemizde ise tanı almış hasta oranı yaklaşık yüzde 9; ama maalesef biliniyor ki şu an tanı almayan hala yüzde 60 ila 85 oranında hasta bulunmakta" dedi.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) hava yollarını daraltan, solunumu güçleştiren bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Ercan, “Genellikle hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşte bile oluşan nefes darlığına kadar değişik belirtiler yaşayabilir. Sigarayı bırakmak, KOAH gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişimdir. 3 haftadan fazla süren öksürüğünüz varsa dikkate alın. Altından KOAH çıkabilir” dedi.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk hava ve kapalı ortamların artması, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaşmasına neden oluyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Buket Taneri, bu dönemde ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları ve çocukları hastalıklardan koruma yollarını anlattı.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip salgını hızla yayılmaya başladı. Sağlık uzmanları, özellikle risk grubundaki kişiler için salgının ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Okullar, iş yerleri ve toplu yaşam alanlarında hastalığın hızla bulaşmasıyla birlikte, grip aşısı ve hijyen önlemlerinin önemi bir kez daha gündeme geldi. Peki, bu salgına karşı nasıl korunabiliriz? Grip virüsü bu yıl ne kadar tehlikeli? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, bu yıl grip salgını hakkında merak edilenleri ve hastalıktan korunmanın yollarını anlatıyor.
Gribin influenza virüsünün sebep olduğu, sonbahar sonu ve kış aylarında yüksek bulaşıcılığa sahip bir hastalık olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, dikkat edilmezse riskli gruplarda yüksek oranda ağır seyrettiğini, hastane yatışı gerektirebildiğini ve halk arasındaki adının da paçavra hastalığı olduğunu söyledi. Gribin, öksürük, hapşırık, konuşma ve solunum sırasında yayılan damlacıklar yoluyla bulaştığını vurgulayan Dr. Karaca, “Daha az olmakla beraber temas yoluyla da bulaşır. Öksürerek, hapşırarak cansız yüzeylere yayılan virüs dokunularak eğer elimiz yıkanmadan ağzımıza burnumuza götürürsek bizleri hasta edebilir. Gripte ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme, boğaz ağrısı, baş ağrısı gibi şikayetler olabilir. Yetişkinlerde nadir olmakla beraber, çocuklarda bazen ishal ve kusmayla gelebilir. Özellikle küçük çocuklarda halsizlik, yorgunluk, uyku hali, emmeme, beslenme bozukluğu ve genel huzursuzluk gibi şikayetlerle gelebilir” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca; özellikle risk gruplarına, kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı basta olmak üzere tüm çocuklara, gebelere grip aşısı önererek Ekim ve Kasım ayları itibariyle aşı yaptırılabileceğini söyledi.
Sonbahar hastalıklarından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Deniz Göktürk, “C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Günde en az 2 litre su içmek, protein, karbonhidrat ve yağ dengesine dikkat ederek çeşitli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak önemlidir. Öğün atlamadan, düzenli aralıklarla beslenmek, kan şekerini dengede tutar ve enerji seviyesini korur” dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, “Gripten korunmanın en etkili yolu, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve dengeli beslenmektir. Yeterli uyku, düzenli egzersiz ve stresten kaçınmanın bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde önemli rolü vardır. Bunun yanında, bol sıvı tüketmek ve probiyotik açısından zengin gıdalarla beslenmek de bağışıklık sistemini desteklemektedir” dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, grip vakalarının artışına dikkat çekti. Yakın temasın hastalıkları artırdığını söyleyen Dr. Yıldırım, “Hepimiz biliyoruz ki okullar, virüslerin hızla yayılabileceği ortamlardır. Özellikle çocuklar arasındaki yakın temas, yetersiz el hijyeni ve kalabalık sınıflar, grip gibi solunum yolu hastalıklarının hızla yayılmasına neden olabilmektedir. Covid-19 önlemlerinin hafifletilmesiyle birlikte, sosyal mesafe ve maske kullanımı azaldığı için grip virüsünün de eski gücüne kavuştuğunu söyleyebiliriz. Bağışıklık sistemimiz Covid-19 nedeniyle geçen birkaç yılda grip virüsüne karşı daha az uyarılmış olabilir. Bunun sonuçla daha fazla vaka ve daha ağır semptomlar anlamına gelebilmektedir” diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Servet Kayhan, sonbahar ile birlikte görülmeye başlayan mevsimsel gribe karşı korunmanın en etkili 3 yolunu açıkladı. Kayhan, “Aşı yaptırmak, el hijyenine dikkat etmek ve bağışıklığı güçlendirmek gripten korunmanın en etkili yollarıdır” dedi.
Eğitim ve öğretim yılının başladığı eylül ayı ile birlikte görülme oranı artan 'influenza' virüsüne karşı aşı uyarısı yapıldı. Dr. Latife Güder, "İnfluenza sezonuna girmiş bulunmaktayız. İnfluenzadan korunmak için çocuklarımızı mutlaka aşılamamız gerekiyor" dedi.