Güneş tutulmasına neden bakmamak gerekiyor?
Güneş tutulması sırasında güneşe bakmanın zararlarından her zaman bahsedilir, ancak tam olarak nedeni bilinmez. Güneş sadece cildimizde değil, gözümüzde de yanıkların oluşmasına neden olur. Tutulma sırasında ise bu ışınlar çok daha zararlı hale gelir. Özellikle bazı göz hastalıkları olanlar tutulmalardan çok daha fazla etkileniyor. İşte Güneş tutulmasında güneşe bakmanın neden zararlı olduğuna dair tüm detaylar!
Fotoğraflar: AFP (25 Ekim 2022 Salı Güneş Tutulması)
Güneş'ten üç farklı türde ışın yayılıyor. Bunlar görünür ışınlar, kızılötesi ışınlar ve UV olarak da bilinen morötesi ışınlar. Bunların en zararlısı ise morötesi (UV) ışınlar. UV ışınları güneşlendiğimiz zaman derimizin renginin koyulaşmasına, yani bronzlaşmamıza neden olan ışınlar. Aslında bronzlaşma, bir tür güneş yanığı.
Sadece güneşlenmek değil, güneşe çıplak gözle bakmak da göz küremizde güneş yanığı oluşmasına yol açıyor. Çünkü gözümüzün dışını kaplayan saydam tabakadaki hücreler de UV ışınları nedeniyle şişip çatlayabiliyor. Güneşe baktıktan sonra gözlerimizin sulanması, gözümüzde batma gibi sorunların oluşması bu hücrelerin zarar görmesinden kaynaklanıyor. Bu belirtiler güneş ışınlarına maruz kaldıktan birkaç saat sonra ortaya çıkıp, birkaç gün içinde kaybolıyor. Ancak morötesi ışınlara daha uzun süre maruz kalırsanız, ışığa ve renge duyarlı hücrelerin bulunduğu ağ tabakası da zarar görmeye başlıyor ve bu da geçici körlüğe varan sonuçlara yol açabiliyor. Fotoğraf çekilirken yüzümüze patlayan flaş nedeniyle gözün bir anlık kararması da bundan.
GÜNEŞ GÖZLÜKLERİYLE DE BAKILMAMASI GEREKİYOR!
Uzmanlar, güneşe güneş gözlükleriyle dahi bakılmaması gerektiğini, eğer bakılması gerekiyorsa, özel filtreli gözlüklerin kullanılması gerektiğini belirtiyor. Hele ki Güneş tutulması sırasında kesinlikle güneşe bakılmaması gerekiyor. Posta.com.tr okurları için Güneş tutulması sırasında neden güneşe bakılmaması gerektiğini açıklıyoruz.
Tutulma sırasında güneşe korumasız bakılması, gözlerde uzun vadede hasar yaratan etkiler yaratabiliyor. Bu nedenle Güneş tutulması esnasında çıplak gözlerimizle kamerayla, dürbün veya teleskopla filtreleme yapılarak bakmak daha hata. Tutulmayı gözlemlemek için, arada dürbün, teleskop gibi araçlar kullanılasa da bu sırada özel güneş tutulması gözlüklerinin kullanılması gerekiyor. Tutulma sırasında güneşin etkilerinin azalacağını düşünerek tutulmaya bakmak önemli hatalardan biri.
NEDEN?
Güneş tutulması sırasında güneşe bakmak bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi gözün üzerindeki "sarı benek" olarak bilinen bölgelerde yanıklara yol açıyor. Güneş'ten dünyamıza gelen utraviyole ışınları da bu bölgelerde kısa süreli su toplanmalarına yol açıyor. Çok daha uzun sürelerde bakmaksa ciddi görme kayıpları ile sonuçlanabiliyor. Hatta güneşe doğrudan değil; kamera, teleskop veya çeşitli merceklerle bakmak ultraviyole ışınlarının etkisini artıryor. Bu tür aletler kullanılırken de güneş tutulmasına özel geliştirilen gözlüklerin kullanılması gerekiyor.
KİMLER DAHA BÜYÜK RİSK ALTINDA?
Hipermetropi sorunu olanların, ileri yaştakilerin ve çocukların gözleri güneşe karşı çok daha korunmasız. Çünkü bu kişilerin sarı benek bölgeleri daha hassas. Bu nedenle optik cihazlar, isli camlar, CD veya yanmış filmler aracılığıyla bakmak da dahil olmak üzere, bu kişilerin hiçbir şekilde güneşe bakmamaları, olabildiğince gözlerini korumaları gerekiyor!
25 EKİM 2022 SALI GÜNÜ GÜNEŞ TUTULMASINA BAKMAYIN!
25 Ekim 2022 Salı günü gerçekleşen Güneş tutulmasında Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si kapanacak. Geri kalan ışık ise göz için doğrudan zararlı. Özel güneş filtreleri veya tutulma gözlükleri olanlar bu tutulmayı izleyebilir. Fakat kesinlikle doğrudan bir teleskobu, bir kamerayı veya merceği oraya doğrultup, bakmamak gerekiyor. Bu şekilde bakmak kalıcı körlüğe sebep olur.
GÜNEŞ TUTULMASINA NASIL BAKABİLİRSİNİZ?
Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak yeterli değildir. Tutulmayı izlemek istiyorsanız güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanabilirsiniz. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak gibi başka bir dolaylı görüntüleme yöntemi kullanılabilir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?