İğdenin faydaları nelerdir? İğde hangi hastalığa, neye iyi geliyor?
Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişebilmesine rağmen iğde toplumda pek bilinmiyor. İğde meyvesi tam bir şifa deposu. İğde çiçeği ise farklı tedavilerde kullanılıyor. İlkbaharda çiçeklenen iğde ağacının çiçekleri hoş bir kokuya sahip. İğde yaprağının üstü tüylü, ağacı ise dikenli oluyor. İğde meyvesinin özelliği, içeriğinde çok fazla vitamini barındırması Yeni yeni tanınmasıyla birlikte iğdenin faydaları da merak konusu oluyor.
Meyve denildiğinde akla pek gelmese de iğdenin faydaları diğer meyvelere göre daha ön planda. Mayhoş tadıyla çeşitli vitaminleri içersinde barındıran iğde sağlığı da destekliyor. İğdenin faydalarını saymakla bitiremiyor uzmanlar. Bazı ülkelerde birçok hastalıkta tedavi amaçlı kullanıldığı biliniyor. İşte iğdenin faydaları ve iğdeyle ilgili bilmemiz gerekenler...
İğde nedir?
Kabuklu ve oval şekilde bir meyve türü. Karasal iklime sahip bölgelerde rahatlıkla yetişebilen bir meyve. İğde ağacı kış aylarında yapraklarını döker. İğde meyvesinin rengi sarı ve kahverengidir.
İğdenin faydaları
- İğde tüketimi ağız ve diş sağlığı açısından yararlıdır.
- İshalin geçmesine yardım eder.
- Karaciğer yağlanmasını azaltır.
- İdrar sorunlarını düzenler.
- Cinselliğin artmasını sağlar.
- Yüzdeki sivilce ve siyah noktaların giderilmesinde kullanılır.
- Böbreklerin ideal biçimde çalışabilmesini destekleyerek böbrek hastalıklarına iyi gelir.
- Diyabet dostudur.
- Egzamayı engeller.
- Kanser riskini azaltmakla birlikte kanserin büyüme hızını yavaşlatmaktadır.
- Adet kanamalarının düzenlenmesine yardımcı olur.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Taze iğde mide bulantılarının önlenmesine yardımcı olur.
- C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sayede soğuk algınlığına karşı vücudun korunmasına destek sağlar.
İğde yaprağının faydaları
- İğde yaprağıyla yapılan çayın öksürüğü gidermeye yardımcı olabilir.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Çiçeğinin suyu ateş düşürücü özelliği bilinmektedir.
İğde nasıl kullanılır?
İğde ağacının meyveleri yenilebilir. Aynı zamanda çiçeklerini suda haşlayarak çayı yapılabilir. İğde çiçeği ve iğde yaprakları kaynatılarak suyu tüketilebilir. İğdenin hoş kokusu koklandığı zaman zihin açıklığı verdiği bilinir.
100 gram iğdenin besin değerleri
- Kalori / 60 gram
- Karbonhidrat / 70 gram
- Protein / 40 gram
- Yağ / 0,10
- Lif / 0,60
- Kolesterol / 0
- Kalsiyum / 50 gram
İbrahim Saraçoğlu'ndan iğde türü tarifi
Safra kesesindeki taşları düşürmeye yardımcı olan iğde meyvesi çayı tüm sindirimi temizlemede de etkili bir kür.
Kaynamış olan suyun içine iğdenin kabuklarını çıkartıp meyvesini çekirdeğiyle birlikte atın. 5 dakika kaynatın. Süzüp sabah aç karnına bir bardak tüketebilirsiniz.
İğdenin zararları
İğdenin bilinen herhangi bir zararı yok. Fazla tüketildiğinde kabızlığa yok açar. Susuz bir meyve olduğu için yenildikten sonra su tüketmekte fayda var.
Herhangi bir kronik rahatsızlığınız var ise doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.