İkinci salmonella vakası: Dünyanın en büyük çikolata fabrikasında salmonella bulundu
Dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinden birinin daha fabrikasında salmonella bakterisi tespit edildi. Yapılan yazılı açıklamada, Belçika'nın Wieze kentindeki fabrikada bakterinin 27 Haziran'da bulunduğu bildirildi. Bunun üzerine 25 Haziran'dan bu yana üretilen çikolataların tümünün satışının durdurulduğu belirtildi. İşte salmonella virüsü tespit edilen çikolata üreticisi hakkında detaylar...
Dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinden Barry Callebaut'un Belçika'daki fabrikasında salmonella bakterisi tespit edildi. Reuters'da geçen habere göre, firmadan yapılan yazılı açıklamada, Wieze kentindeki fabrikada bakterinin 27 Haziran'da bulunduğu bildirildi. Bunun üzerine 25 Haziran'dan bu yana üretilen çikolataların tümünün satışının durdurulduğu belirtildi. Açıklamada, bakterinin bulunma nedeninin araştırıldığı, aydınlığa kavuşturulduktan sonra fabrikanın temizlenerek yeniden üretime başlayacağı duyuruldu.
İsviçreli çikolata üreticisi bugün (30 Haziran'da) yaptığı açıklamada, Barry Callebaut'un Belçika'daki Wieze tesisinde Pazartesi günü bir üretim lotunda salmonella tespit etmesinin ardından üretimi durdurduğunu söyledi. "Barry Callebaut, Belçika gıda yetkililerini (FAVV) olay hakkında bilgilendirdi ve test anından bu yana tüm çikolata üretim hatlarını durdurmak ve üretilen tüm ürünleri engellemek için önlem aldı.
Web sitesinde "Şu anda etkilenen ürünleri almış olabilecek tüm müşterilere ulaşıyoruz. Wieze'deki çikolata üretimi bir sonraki duyuruya kadar askıya alınacak" dedi . Şirketin kalite uzmanları, lesitini kontaminasyonun kaynağı olarak tanımladı. Lesitin tüm çikolata üretiminde kullanıldığı için, kök neden analizi ve risk değerlendirmesine devam ederken, testten bu yana tüm üretim hatlarını durdurmak ve üretilen tüm ürünleri bloke etmek için ihtiyati tedbir aldık” dedi.
DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?
Nisan ayında Ferrero'nun Belçika'nın Arlon kentindeki fabrikasında, Kinder çikolata ürünlerinde salmonellaya rastlanmış, çok sayıda Avrupa ülkesinde vakalar görülmüştü. Dünya Sağlık Örgütü, dünyada çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 salmonella enfeksiyonu bulunduğunu açıkladı.
Salmonella bakterisi içerdiği için İngiltere'den sonra Fransa'da da onlarca Kinder ürünü geri çekilmiş, tüketicilerin salmonellosis (bakteriye bağlı hastalık) olmasına yol açan Kinder Sürpriz yumurta ürünleri ile bağlatılı bir şekilde Salmonella virüsü bulaştığı tespit edilmişti. Salmonella belirtileri hastalarda en çok kusma, ateş, ishal ve mide bulantısı olarak kendini gösteriyor. Bağışıklığı düşük kişilerde virüsün etkileri uzun sürebiliyor ve bazı durumlarda hastaneye yatmaları gerekebiliyor.
Enterobacteriaceae familyasında yer alan Salmonella'nın yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa neden oluyor. Salmonella tifo ve Sağlık Bakanlığ'nın verdiği bilgilere göre Salmonella paratifo yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türler. Bunların dışında kalan Salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılıyor. Salmonella enfeksiyonlarına karşı aşı bulunsa da bu aşının koruyuculuğunun yüksek olmadığı belirtiliyor.