İşlenmiş gıdalar, alkol ve sigara 'pankreas kanseri' yapıyor!
İşlenmiş gıdalar, alkol ve sigara pankreas kanserinin en sık nedenleri arasında yer alıyor. Stresin de pankreas kanseri gelişimini artırdığı biliniyor. Pankreas kanserinde özellikle 65 yaş üstü risk altında ancak kanser gençlerde de görülebiliyor. Kanserin gelişimini durdurmak ne yazık ki mümkün değil, bu nedenle risk faktörlerinin azaltıması; aynı zamanda ilk evrede yakalanabilmesi için düzenli taramaların yapılması gerekiyor.
İHA
Pankreas kanserinin gençlerde de görülmesine rağmen, görülme sıklığının yaş ilerledikçe arttığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Hastaların çoğu 65 yaşından daha yaşlı kimselerdir. Karın ağrısı, sırta vuran ağrı, bulantı, kusma ve kilo kaybı en çok görülen şikâyetlerdir fakat bu şikâyetler herhangi bir hastalıkta da görülebilir. Bu durum pankreas kanserinin çoğu hastada geç tanınmasına neden olur” dedi. Genel Cerrah Doç. Dr. İlhan Karabıçak, işlenmiş gıdalar, alkol ve sigaranın pankreas kanserinin en sık nedenleri arasında yer aldığını söyledi.
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İlhan Karabıçak, pankreas kanseri hakkında uyarılarda bulundu. Pankreas kanserinin gençlerde de görülebilmesine rağmen, görülme sıklığının yaş ilerledikçe arttığını dile getiren Doç. Dr. Karabıçak, “Hastaların çoğu 65 yaşından daha yaşlı kimselerdir. Karın ağrısı, sırta vuran ağrı, bulantı, kusma ve kilo kaybı en çok görülen şikâyetlerdir fakat bu şikâyetler her hangi bir hastalıkta da görülebilir. Bu durum pankreas kanserinin çoğu hastada geç tanınmasına neden olur. Pankreas kanserinde en etkin tanı yöntemi doktorun hastalıktan şüphelenmesidir. Tümör pankreasın başında ise hastalar sarılık ile başvurabilir. Aslında bu iyi bir durumdur çünkü kanserin erken tanınmasını sağlayabilir” diye konuştu.
KANSER RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER: İŞLENMİŞ GIDALAR, ALKOL VE SİGARA!
Pankreas kanserinin nedenlerinden bahseden Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “İşlenmiş gıdalar, alkol ve sigara pankreas kanserinin en sık nedenidir ama hastaların çoğunda bir neden de olmayabilir. Stresin de pankreas kanseri gelişimini artırdığı bilinmektedir. Pankreas kanseri gelişimini önlemek maalesef mümkün değildir. Sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma ve alkol tüketiminin azaltılması ile risk azaltılabilir” şeklinde konuştu.
PANKREAS KANSERİNDE EN ETKİN TEDAVİ CERRAHİ
Hastalığın tedavi yollarına değinen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Karabıçak, “Pankreas kanserinin en etkin tedavisi cerrahidir. Ameliyatla hastalıklı bölge ve çevresindeki dokular çıkartılır. Pankreas ameliyatında cerrahın tecrübesi çok önemlidir. Bu yüzden ameliyatın pankreas kanseri ameliyatını çok yapan cerrahlar tarafından yapılmasını öneririm. Hastaların ameliyat sonrası bazen de ameliyattan önce kemoterapi alması gerekir. Pankreas kanseri ameliyatı, ameliyat sonrası kemoterapi ve gerekmesi durumunda ışın tedavisinin aynı merkezde uygulanması hastaların daha uzun yaşamalarındaki en önemli etkenlerden biridir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.