Kadınlarda çikolata kisti neden olur?
Dünya genelinde birçok kadının sıklıkla karşılaştığı çikolata kistleri yapılan araştırmalara göre günümüzde jinekolojik rahatsızlıklar arasında en sık rastlanan problemlerden biridir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, çikolata kisti ile alakalı merak edilenleri anlattı.
Uterus yani rahmi kaplayan ve adet kanamalarını sağlayan endometrium tabakasının rahim dışında bulunan başka bir bölgede gelişmesi ile ortaya çıkan ve ağrı yaratan kist türlerine endometriozis yani çikolata kisti adı verilmektedir. Günümüzde kadınların ortalama yüzde 13 ünün karşılaştığı kistler aynı zamanda farklı hastalıklara da yol açabilmektedir.Çikolata kistleri tutunduğu ve yerleştiği organa göre değişiklik gösterebilmektedir.
ÇİKOLATA KİSTİ EN SIK HANGİ BÖLGELERDE GÖRÜLÜR?
- Yumurtalıklarda
- Pelvisi örten dokularda
- Fallop tüplerinde
ÇİKOLATA KİSTİNİN EN YAYGIN GÖRÜLEN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Dismenore (Ağrılı adet görme)
- İnfertilite (Kısırlık)
- Disparoni (Cinsel ilişki esnasında ağrı)
- Kasık ağrısı
YUMURTALIK KİSTLERİNİN OLUŞMASINDA 4 TEMEL SEBEP!
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
Bağışıklık sisteminin zayıf olması kistlerin oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıf ve yetersiz olması endometrium hücrelerinin rahim dışına yayılmasını ve buna bağlı olarak çikolata kistlerinin oluşmasına sebep olmaktadır.
- Genetik faktörler ve genetik yatkınlık
Genetik faktörlerin çikolata kisti oluşmasında büyük bir rol oynar, ailesinde çikolata kisti öyküsü olan kadınlar sıklıkla kist problemi yaşamaktadır.
- Retrograd (ters) menstruasyon
Menstruasyon döneminde adet kanamasının dışarıya atılması gerekirken karın boşluğunda dolaşması durumudur. Bu durum hücre ve kan birikimine neden olduğundan çikolata kisti oluşmasında büyük oranda zemin hazırlamaktadır.
- Vücutta fazla östrojen miktarı
Çikolata kistine sebep olan bir diğer sebep vücutta referans dışı normalden fazla östrojen miktarıdır. Çikolata kistleri östrojen fazlalığına bağlı gelişen bir jinekolojik hastalık türüdür.
KİMLER ENDOMETRİOZİS RİSKİ ALTINDA?
Her kadının çikolata kistine yakalanma ihtimali bulunmaktadır. Yakalanma olasılığını artıran etkenler şu şekilde sıralanabilir:
- Rahimde oluşan anormalliklere sahip kişiler
- Adet kanının bedenden atılımını engelleyen unsurlar
- Ailesinde çikolata kisti öyküsü
- Alkol tüketimi
- Östrojen miktarının normalinden fazla olması
- Menopoza geç giren bireyler
- Hiç doğum yapmamış bireyler
Çeşitli görüntüleme yöntemleri ve hastanın öyküsüyle tanısı konulan çikolata kistlerinin tedavileri için uzman hekimlere danışmak önem taşır. Tedavi aşamasında çeşitli ilaç ve cerrahi yöntemlere başvurmak mümkün.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?