Beden SağlığıKansere yol açan virüsü tespit ederek rahim ağzı kanserini önlemek mümkün

Kansere yol açan virüsü tespit ederek rahim ağzı kanserini önlemek mümkün

Paylaş
Kansere yol açan virüsü tespit ederek rahim ağzı kanserini önlemek mümkün

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) tarafından 4 Şubat, Dünya Kanser Günü olarak belirlendi. Sebebi bilinen ve önlenebilen tek kanser türü olan rahim ağzı kanserine dikkat çekip, erken teşhisin önemine değinmek ve bu konuda kadınları bilinçlendirmek adına açıklamalarda bulunan Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Ayşe Kanneci “Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilir ve bu hastalıktan hayatını kaybetme olasılığı tamamen engellenebilir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "Rahim Ağzı Kanserini Yok Etmeyi Hızlandırmak için Küresel Strateji" programı kapsamında, dünyadaki kadınların yüzde 90'ına HPV aşısı uygulanması ve yüzde 70'ine kanser taraması yaptırılması hedefleniyor. Diğer bir adıyla serviks kanserinde erken teşhis ve doğru tanı büyük önem taşıyor. Neredeyse tüm rahim ağzı kanseri vakaları (%99), cinsel temas yoluyla bulaşan son derece yaygın bir virüs olan yüksek riskli insan papilloma virüsleri (HPV) ile enfeksiyonla bağlantılıdır. Rahim ağzı kanserine yol açan HPV’nin 150’den fazla genotipi bulunur ve bunlardan 13 tanesi yüksek risk HPV olarak sınıflandırılır. Bu yüksek risk grubundaki HPV’ler, ile inatçı (persistan) enfeksiyon bulunan kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişebilir.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri, erken teşhis edilip etkin bir şekilde yönetildiği sürece önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kanser türü olduğunu belirten Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Ayşe Kanneci, “Rahim ağzı kanseri, 'serviks' denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türü. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle 'kanser öncülleri' (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkıyor. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı kanserine dönüşebiliyor. Tüm bu süreçte düzenli kontrollerini olan kadınlarda, virüs daha kansere dönüşmeden tespit edilip hastalığın önüne geçilebiliyor." diyor.

Dolasıyla neredeyse yüzde 100 önlenebilecek olan bu hastalıkta farkındalık büyük bir önem arz ediyor. HPV taraması; oldukça kısa sürede, acı ya da ağrı hissettirmeden alınan sürüntü örneğinden direkt olarak gerçekleştiriliyor. Özel HPV saptama kitleri, insan papilloma virüsünü teşhis ediyor ve aynı zamanda yüksek risk grubu olan 16,18 ve 31 gibi alt genotipleri saptamakta kullanılıyor. Uzmanlar tarafından, 30-65 yaş aralığındaki kadınların hiçbir şikâyeti olmasa bile smear testlerinin yanı sıra 5 yılda bir HPV PCR testleri ile rutin taramadan geçmesi öneriliyor.

Haberin Devamı