Kemik çatlaması nedir, neden olur? Çatlak kemik tedavisi nasıl yapılır?
Kemik çatlaması, hemen her yaş grubunda ve cinsiyette görülen istenmeyen bir durumdur. Kırık gibi kemik bütünlüğü tam anlamıyla bozulmasa da verdiği acı kimi zaman dayanılmaz hale gelmektedir. Özellikle kol ve bacak gibi uzun kemiklerde görülen kemik çatlaması ve çatlak kemik tedavisi hakkında merak edilen detayları bir araya getirdik…
Kemik çatlaması, düşme, çarpma, sıkışma gibi durumlarla ani bir şekilde meydana gelebildiği gibi kimi zaman yavaş bir şekilde farkında olmadan da oluşabilir. Ancak her iki oluşma şeklinde de büyük bir acı kaynağı haline gelebilir. Peki, kemik çatlaması nedir? Çatlak kemik tedavisi nasıl yapılır? İşte yanıtı…
KEMİK ÇATLAMASI NEDİR?
Kemik çatlaması, beklenmedik bir şekilde meydana gelen kemik kırılma olayının tam olarak gerçekleşmemesidir. Kemik dokusu hasar görüştür ancak kırılma tam olarak gerçekleşmemiştir. Bir başka deyişle kemik kırılması, kemik çatlamasında yarım kalmıştır.
KEMİK ÇATLAMASI NEDEN OLUR?
Kemik çatlaması, genellikle kol ve bacaklarda görülür. Aniden olabileceği gibi fark edilmediği zamanlar da olabilir. Çatlamış kemik oldukça acı vericidir ve müdahale edilmediğinde kişiye zarar verebilir. Düşme, çarpma, sıkışma gibi travmalar sonucunda kemiklerde çatlaklar oluşabilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çatlayan kemiğin en belirgin özelliği bölgede oluşan ağrı hissidir. Çatlak kemik büyük bir acıya neden olurken aynı zamanda bölgede oluşan kızarıklık da kemiğin çatladığına işaret eder.
İlk olarak çatlayan kemiğin etrafında kızarıklık oluşmasına rağmen zaman geçtikçe bu kızarıklıklar morarmaya dönüşür. Derinin renginin değişmesiyle birlikte kişide halsizlik gibi belirtiler de görülmeye başlar.
Müdahalede geç kalındıkça çatlayan kemiğin etrafındaki bölgede morarmalar çoğalırken, aynı zamanda çatlağın kırığa dönüşme ihtimali de artar. Zira kemiğin bütünlüğü zarar görmüştür ve en ufak bir harekette bile bu çatlak kırık haline gelebilir. Bu da hem deri bütünlüğünün bozulması hem de tedavinin zorlaşarak süresinin uzamasına yol açar.
Çocuklarda çatlak kemik belirtileri yetişkinlere göre daha az görülse bile kimi zaman verdiği acı daha şiddetli olabilmektedir.
ÇATLAK KEMİK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Çatlak kemik tedavisi oldukça kolay olmakla birlikte bir sağlık uzmanının yönlendirmesi olmadan gerçekleşmesi pek mümkün değildir. Kişi eğer kemiğinin çatladığını düşünüyorsa ve yukarıda belirtilen belirtileri yaşamışsa mutlaka bir hekime görünmeli, radyolojik tetkikler yaptırmalıdır.
Çatlak kemiğin bulunduğu yer de tedavi açısından önem taşımaktadır. Kol, bacak gibi hareketli bölgelerde oluşan çatlak kemikler hareket etmemesi için atel ile sabitlenirken, omuz veya kaburga gibi kemiklerde atel uygulamasına gerek görülmeyebilir.
Çatlak kemik tedavisinde hastanın yaşı da önem taşır. Zira çocuk ve gençlerde çatlak kemiğin yeniden sağlam hale gelmesi daha kısa sürerken, özellikle 50 yaş üzeri bireyler için tedavi süreci daha uzun sürmektedir.