Maymun çiçeği hastalığının belirtileri neler? Nasıl bulaşıyor? Tedavisi var mı? Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de hangi ilde görüldü?
Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de de görüldü. Açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. Bakan Koca, hastanın tecrit edildiğini ve temaslı takibinin yapıldığını kaydetti. Haberin ardından Maymun çiçeği virüsü hangi ilde görüldü? Maymun çiçeği hastalığının belirtileri neler? Nasıl bulaşıyor? Tedavisi var mı? araştırmaları da yoğunluk kazandı…
Türkiye’de ilk maymun çiçeği hastalığı 30 Haziran Perşembe günü tespit edildi. Bakan Koca, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda maymun çiçeği virüsü tespit edilen hastanın 37 yaşında olduğu ve bağışıklık sistemi yetersizliğinin bulunduğunu aktardı. İşte Türkiye’deki ilk maymun çiçeği hastalığı ve maymun çiçeği virüsüne dair ayrıntılar…
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HANGİ İLDE GÖRÜLDÜ?
Türkiye’deki ilk maymun çiçeği hastasına ilişkin bilgiler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından verildi. Bakan Koca’nın açıklamasında “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor.” İfadelerini kullandı.
Maymun Çiçeği Hastalığı'nın ilk görüldüğü il belli oldu. Buna göre; maymun çiçeği hastalığı tespit edilen vatandaş İstanbul'da yaşıyor. Vakanın tedavisi İstanbul'da bir hastanede devam ediyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?
Maymun çiçeği hastalığının en yaygın belirtileri arasında
- Deride döküntü ve kabarıklıklar,
- Ateş,
- Sırt ve kas ağrıları,
- Şişmiş lenf düğümleri bulunuyor.
- Lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında devam ediyor.
- Lenf bezlerinin şişmesi durumu başlangıçta benzer görünebilen kızamık, suçiçeği, çiçek hastalığı gibi diğer hastalıklarla karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakasının ayırt edici bir özelliğidir. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlıyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamasında maymun çiçeği hastalığının solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaştığını aktardı. Bazı kaynaklarda ayrıca hastalığın nasıl bulaştığına dair şu bilgiler veriliyor;
İnsanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşır, fakat insandan insana bulaşma da gerçekleşebilir. İnsandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine/kirli materyallerle temas yoluyla bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.
TEDAVİSİ VAR MI?
Maymun çiçeği virüsü henüz için kanıtlanmış, güvenli bir tedavi yoktur. 2019 yılında çiçek hastalığı ve maymun hastalığının önlenmesi için daha yeni bir aşı onaylanmakla birlikte henüz kamu sektöründe yaygın olarak mevcut değil.