Mide mikrobu neden olur?
Halk arasında mide mikrobu olarak bilinen, ‘helicobacter pylori ‘midede bulunan ve mide asit ortamında yaşayan bulaşıcı bir bakteridir ve yaklaşık olarak dünya nüfusunun yarısında bulunur. Bu bakteriler bulaş yoluyla mide duvarına tutunur. Burada yavaş yavaş çoğalarak mide ve bağırsaklarda çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. İç Hastalıkları Uzmanı Dr Ergun Abishov mide mikrobunun en önemli sebebinin aynı ortamda bulunan kişiler tarafından ortak eşyalar kullanımı ile bulaştığını söylerken, sebep olduğu hastalıklar hakkında da bilgiler verdi.
H.Pylori nasıl bulaşır?
Bu zaman kadar belirtilen bulaşma yolları ise, ortak eşya kullanımı(diş fırçası, havular, çatal, kaşık, bardak v.b) meyve sebzelerin yeterli derecede yıkanmaması, su ile temas, temizlik ve hijyenin yeteri kadar iyi sağlanamaması, tuvalet sonrası el yıkamama, içme suyunun dezenfekte işlemlerinin yeterli olmaması. Dünya genelinde, kalabalık şehirleşmeler de daha sık görüldüğü de tespit edilmiştir. Helicobakteri pilori çok çabuk bulaşan fakat uzun süre kendisini belli etmeyen bir yapıya sahip. Bu nedenle hijyene çok dikkat etmek gerekiyor.
H.Pylori hangi hastalıklara neden olur?
H.Pylori aşağıdaki mide hastalıklarına neden olur veya zemin hazırlar.
Mide ülseri
Akut ve Kronik Gastrit
Mide kanseri
12 parmak barsağı ülseri
MALT lenfoması
Birçok kişi kronik H. pylori enfeksiyonu geçirse de herhangi bir semptom göstermez. Bazılarında ise mide ve duodenal ülserler de dahil olmak üzere birçok ciddi probleme neden olabilir. Ülserler çeşitli semptomlara neden olabilir veya hiçbir semptom göstermeyebilir. Helicobacter pylori ‘den dolayı en yaygın belirtileri ise:
Aşırı geğirme
Şişkinlik hissiyatı
Midenin ekşimesi
Açıklanamayan kilo kayıpları
İştahsızlık
Bulantı veya kusma
Kötü nefes kokusu
Çok az yemek yedikten sonra dahi doyma hissi
Koyu renkli gayta
MİDEMİZDEKİ MİKROP; HELİCOBACTER PYLORİ (H.PYLORİ)
Enfeksiyonun teşhisi genellikle hastların şikayetleri ve H. pylori enfeksiyonunu gösteren testlerin yapılması sonucunda konur. Dışkıda helikobakter antijen testi, veya üre-nefes testi yoluyla noninvaziv olarak H. pylori enfeksiyonu varlığı tespit edilebilir. Bununla beraber, H.pylori enfeksiyonunu saptamak için daha güvenilir yöntemler; mideden doku parçası alarak hızlı üreaz testi, histolojik inceleme, ve mikrobiyal kültürdür..
Helicobacter Pylori enfeksiyonu genellikle ülser ya da gastrit gibi hastalıklara neden olmadığı sürece tedaviye gerek yoktur. H. Pylori tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Çünkü H. Pylori bir bakteridir ve antibiyotiklere duyarlıdır.
Ancak bu bakterinin kullanılacak antibiyotiğe direnç geliştirmemesi için tedavide birden fazla ilaç beraber kullanılır. Bu ilaçlar belirli bir süre kullanıldıktan sonra enfeksiyon etkeninin ortadan kalkıp kalkmadığını kontrol etmek için yeniden üre ya da dışkı testi kullanılabilir. Tedavi kullanıldıktan sonra enfeksiyon hala mevcut olabilir. Bu peptik ülserin yeniden ortaya çıkmasına sebep olabilir. Tekrar tedavi almak gerekebilir. İlaç tedavisi üçlü ya da dörtlü olarak uygulanmaktadır. Üçlü tedavide tedavi süresi 7-14 gün arasındadır.
- Elektrikli ısıtıcılar yakın kullanımda cilt rahatsızlığına neden olabiliyor
- 'Enginar, devetabanı ve kahve tüketimi karaciğer sağlığı için önemli rol oynuyor'
- Uzmanı uyardı: Baş ağrınızın kaynağı gömülü yirmilik dişleriniz olabilir
- Rahim ağzı kanseri riskini azaltmada erken tanı oldukça mühim
- Her üç kadından biri risk altında! İleri yaşta ciddiyeti artıyor: İnsülini olanlar dikkat