Mide ülserini ortadan kaldırıyor, hem yatıştırıcı hem bağırsak dostu besin: Uzmanı önerdi
Ülser, vücudun iç veya dış yüzeylerinde oluşan yara veya lezyonlardır. Bu yaralar, cilt, mide, bağırsaklar veya mukozal yüzeyler gibi farklı bölgelerde meydana gelebilir ve genellikle ağrılıdır. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, ülserlerin birçok farklı nedenle ortaya çıkabildiğinin ve tedavi edilmeleri gerektiğinin altını çizerek bazı tavsiyelerde bulundu.
Ülseriniz varsa, durumunuzu daha da kötüleştirmeyecek ve hatta rahatsızlığı yatıştırmaya yardımcı olabilecek yiyecekleri seçmek önemlidir. İşte ülsere iyi gelen bazı yiyecekler:
Yulaf ezmesi, tam tahıllar ve elma ve armut gibi meyveler gibi çözünür lif oranı yüksek gıdalar sindirime yardımcı olabilir ve ülser riskini azaltabilir. Mide ülserlerini tahriş etme olasılığı daha düşük olan muz, kavun ve papaya gibi asidik olmayan meyveleri tercih edin. Havuç, tatlı patates ve yapraklı yeşillikler gibi baharatlı olmayan, asidik olmayan sebzeler mideye karşı naziktir.
Derisiz kümes hayvanları, balık ve tofu gibi yağsız protein kaynaklarının sindirimi daha kolay olabilir ve tahrişe neden olma olasılığı daha düşüktür. Yoğurt ve süt gibi az yağlı veya yağsız süt ürünlerini tercih edin. Bunlar yatıştırıcı olabilir ve temel besinleri sağlar. Papatya, zencefil ve meyan kökü gibi bitki çayları ülser rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olabilir. Esmer pirinç, kinoa ve tam buğday ekmeği gibi gıdalar mideye karşı naziktir ve temel besinleri sağlar.
Canlı kültürlü yoğurt ve fermente sebzeler gibi probiyotik açısından zengin gıdalar sağlıklı bir bağırsağı destekleyebilir. Somon, uskumru ve sardalya, anti-enflamatuar özelliklere sahip omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir. Aloe vera suyunun sindirim sistemi üzerinde yatıştırıcı etkileri olabilir.
Gıdalara karşı bireysel tepkilerin değişebileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle vücudunuzun tepkilerine dikkat etmek çok önemlidir. Ayrıca, baharatlı, asidik ve çok baharatlı yiyeceklerin yanı sıra kafein ve alkol, ülser semptomlarını şiddetlendirebileceğinden ölçülü tüketilmeli veya bunlardan kaçınılmalıdır.
- Türkiye'de giderek yaygınlaşan hastalık bu belirtiyle başlıyor! Vakit kaybetmeden önlem alın
- Sağlıksız beslenme, düşük bağışıklık ve sigara rahim ağzı kanserine sebep olabilir!
- Uzmanı uyardı: 50 yaş ve üzerindeki bireyler risk altında! Tedavi edilmezse omurilik kanalında hasar bırakıyor
- İşlenmiş ürünler bağırsak kanserine neden oluyor
- Demans gelişimi engellenebilir