Beden SağlığıNASH’e dur diyecek 7 altın öneri!

NASH’e dur diyecek 7 altın öneri!

Paylaş
NASH’e dur diyecek 7 altın öneri!

Türkiye obezitede Avrupa'da 1'inci, dünyada 4'üncü sırada yer alıyor. Pandemi sürecinin etkisiyle de Türkiye’de obezite görülme oranı kadınlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 25 sınırına yaklaştı. Öyle ki; Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Türkiye'de her 3 kişiden 1'i obez. Obezite en büyük zararı, vücudumuzun en büyük organı olan karaciğerimize veriyor. Özellikle bel çevresinde depolanan yağ hücreleri, enflamasyona yol açan moleküller salıyor. Bu da NASH’e yani; karaciğer yağlanmasına ve karaciğerde iltihaba yol açıyor. "İnsanoğlunun yakın gelecekteki en tehlikeli düşmanı olacak" denilen NASH hastalığına karşı dur demek için 7 altın öneri...

Siroza, karaciğer kanserine ve son olarak karaciğer nakline kadar giden bu amansız hastalığı önlemek için yapabilecek eylemler hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 2018 yılında 9 Haziran Uluslararası NASH Günü olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Modern çağın en sinsi hastalığı NASH, alkole bağlı olmayan iltihaplı karaciğer yağlanması olarak da bilinen dünyanın en yaygın kronik karaciğer hastalığı. Türkiye’de 20 milyon yağlı karaciğer hastası bulunuyor ve bunun en az 2 milyonu siroz riski taşıyan ‘NASH’ hastası. Henüz ilaç tedavisi olmayan ve hiçbir belirti vermeden ilerleyebilen bu sinsi hastalık çocukları dahi tehdit edebiliyor. Çocukların yüzde 10’unda görülen yağlı karaciğer hastalığının ana nedeni sağlıksız beslenme ve hareketsizliğe bağlı obezite!

Obezite en büyük zararı, vücudumuzun en büyük organı olan karaciğerimize veriyor. Özellikle bel çevresinde depolanan yağ hücreleri, enflamasyona yol açan moleküller salıyor. Bu da NASH’e yani; karaciğer yağlanmasına ve karaciğerde iltihaba yol açıyor. NASH, alkole bağlı olmayan iltihaplı karaciğer hastalığı anlamına geliyor. "İnsanoğlunun yakın gelecekteki en tehlikeli düşmanı olacak" denilen NASH hastalığına karşı dur demek için 7 altın öneri...

Haberin Devamı

1. KENDİ YEMEĞİNİZİ YAPIN

Tabağınızda nelerin olduğunu bilmenin en iyi yolu, kendi yemeğinizi kendiniz pişirmenizdir. Hazır gıdalar, atıştırmalık ürünler, çok yüksek seviyede yağ, tuz ve şeker içerir.

2. YAĞ ALIMINI AZALTIN

Et, balık ve kabuklu deniz hayvanlarını ızgara olarak tüketin. Doymamış yağlar açısından zengin olan zeytin yağı, keten tohumu yağı gibi doymamış yağları tercih edin.

3. PORSİYONLARINIZI KONTROL ALTINDA TUTUN

Dengeli öğünler belirleyin. Doğru yiyecekler antioksidan etkileri ile karaciğerinizi temizler ve korur. Ayrıca, yemeğinizi mümkün olduğunca yavaş yemeye dikkat edin. Midenizin beyninize tokluk mesajı göndermesi, yemeğe başlamanızdan itibaren en az 20 dakikadır. Hızlı yemek yerseniz, gereksiz yere aşırı yersiniz.

4 .BOL SU İÇİN

Gün boyunca su içerek vücudunuzun su ihtiyacını karşılamayı ihmal etmeyin. Sıcak şekersiz içecekler: Çay veya kahve (şeker veya tatlandırıcılardan kaçınılmalıdır) de tercih edilebilir. Yapılan araştırmalarda günde 2 kupa filtre kahve içmenin tüm kronik karaciğer hastalıklarında(NASH dahil) olumlu etki yaptığını ortaya koymuştur. Benzer etkinin sade içilen Türk Kahvesi için de olabileceği tahmin edilmektedir.

Haberin Devamı

5. SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR TERCİH EDİN

Zararlı atıştırmalıklardan mümkün olduğunca kaçınarak, doğru ve size fayda sağlayabilecek atıştırmalıklara yönelin. Badem, ceviz ve fındık: iyi protein kaynaklarıdır ve sizi daha uzun süre tok tutar. Meyveler de iyi seçeneklerdir, ancak önerilen şeker alımını aşmanıza yol açabilecek kadar yüksek şeker içermediğine dikkat edilmelidir.

6. YİYECEK ETİKETLERİNE DİKKAT EDİN

Satın aldığınız gıdalardaki etiketleri dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Bunlar, sepetinize koyduğunuz ürünlerin besin içerikleri hakkında önemli birer bilgi kaynağıdır. İçindekiler listesinde, malzemeler ağırlık sırasına göre tanımlanır: Ürünün ana bileşenleri daima önde gelir. Listedeki ilk bileşen tereyağı veya yağ ise, ürünün yağ içeriği muhtemelen çok yüksektir. Örneğin: 100 gramında 20 g üzerinde şeker bulunan bir ürün, çok yüksek oranda şekerli bir üründür. 100 gramında 3g üzerinde yağ bulunan bir ürün, çok yüksek oranda yağ içeren bir üründür. İşlenmiş et (sucuk, salam gibi) ve hazır paketli yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.

Haberin Devamı

7. BOL EGZERSİZ YAPIN

Egzersiz hem kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar, hem de vücudu şekillendirir: Diyabetikler için kilo, şeker seviyesi kontrolü, kalp hastalığı riskinin azaltılması önemlidir. Egzersiz, enerji tüketimine yol açan herhangi bir harekettir: Hafif egzersiz: Yürüyüş, bahçe işleri. Orta şiddet: Yüzme, tempolu yürüyüş, pilates. Yüksek şiddet: Tenis, bisiklet, koşu.