Ne olacak ki diyerek sağlığınızdan olmayın... Sigaradan da zararlı!
Türk Toraks Derneği, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın nedenleri arasında sigaradan daha da zararlı ürüne dikkat çekiyor.
Tütün dumanı, zararlı gaz ve parçacıklara bağlı havayollarında mikrobik olmayan bir iltihaba bağlı olarak gelişen ilerleyici bir hastalık olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın baş nedenleri arasında sigara gösteriliyor.
Sadece sigara içmek değil, pasif sigara içiciliği de KOAH gelişimini artırıyor. Ancak bir madde var ki, bu sigaradan da zararlı.
KOAH'TAN SADECE SİGARA DEĞİL, NARGİLE GİBİ ÜRÜNLER DE MESUL
Buna göre Türk Toraks Derneği tek bir nargile seansı ile tek bir sigara içiminden 10 kat kadar daha fazla duman solunduğunu ve günde 10 adet sigara içen kişi ile aynı oranda nikotin alındığını belirtiyor. Ayrıca nargile, kömürle yandığı için diğer zararlı kimyasalları da içeriyor.
Buna göre pipo, puro, nargile gibi diğer tip tütün ürünlerinin kullanımı da KOAH gelişimine neden oluyor.
Ayrıca elektrikle sıvıyı buharlaştıran bir mekanizmaya sahip olan ve yanan kartuş içinde esas olarak nikotin ve propilen glikol, gliserin, organik asit, sitrik asit, alkol, su, diğer katkı maddeleri bulunan elektronik sigaralar da KOAH gelişimine neden oluyor. Elektronik sigara ile oluşan buhar kişi tarafından solunarak akciğerlere ulaşıyor ve bu yolla nikotin alınıyor. Elektronik sigaranın kullanımı sırasında oluşan buharın içeriğindeki toksik partiküllerin sayı ve dağılımı sigara dumanının içeriğine benzediğinden, Türk Toraks Derneği tarafından ullanımı kesinlikle önerilmiyor.
Bu haber ilginizi çekebilir: Akciğeri tıkıyor, KOAH'a sebep oluyor! İşte belirtileri...
- Takır takır öksürüğe neden oluyor! Bağışıklık sistemini düşürüyor, öldürmüyor ama süründürüyor
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!
- Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: Vücutta eksikliği saç dökülmesi, kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor!
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu
- Görme yetisini kaybettiriyor! Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor, uzmanı uyardı: Erken teşhis şart