Kadınların yüzde 95’i rahim ağzı kanseri taramasından haberdar değil
Rahim ağzı kanseri taraması hayat kurtarıyor! Çünkü Türkiye'de kanser görülme sıklığı dünya ortalamasının üzerinde! HPV’ye bağlı kanserler ise erkek kanserlerinin yüzde 1’inden, kadın kanserlerinin ise yüzde 5-10’undan sorumlu. Kadınlar, Ketem ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz HPV testi yaptırabiliyor. Kadınların düzenli aramalarla bilgilendirilerek daha çok takip edilmesi gerekiyor. Ancak, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu, kadınların yüzde 95’inin her yıl yapılan rahim ağzı kanseri taramasından haberleri olmadığını açıkladı ve "Rahim ağzı kanserine karşı Türkiye çapında ücretsiz HPV aşılarına ve tarama testlerine başlanmalı" uyarısında bulundu.
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu, kadınların yüzde 95’inin her yıl yapılan rahim ağzı kanseri taramasından haberleri olmadığını açıkladı ve "Rahim ağzı kanserine karşı Türkiye çapında ücretsiz HPV aşılarına ve tarama testlerine başlanmalı" uyarısında bulundu.
RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?
Rahim ağzı, rahmin yani vajina içine doğru olan uzantısı ve serviks olarak da adlandırılıyor. Rahim ağzının temel görevi gebelik sırasında son doğum anına kadar kapalı kalmak ve doğum anında ise, genişleyerek ve incelerek vajinal doğumun gerçekleşmesine yardımcı olma. Rahim ağzı, vajina içine doğru bir uzantı oluşturduğu için dış etkenlerle sık sık karşılaşıyor ve rahim ağzı enfeksiyonları, pelvik enflematuvar hastalık gibi durumlara bağlı olarak görülebiliyor. Rahim ağzında önem teşkil eden diğer bir durumun ise rahim ağzı kanseri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Derman Başaran, bu problemin temel belirtilerini şöyle sıralıyor:
- Kanlı veya et suyu şeklinde kötü kokulu sulu bir vajinal akıntı olması.
- İlişki sonrası tekrarlayan vajinal kanama
- Âdet arası dönemlerde kanama olması
- Kasık ağrısının nedeninin anlaşılmaması
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Rahim ağzı (serviks) kanserinin erken teşhisle tedavisi mümkün!
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı (CİSÜ) Platformu rahim ağzı kanserinin önlenmesi için HPV aşısı ve taramasının önemine dikkat çekti. Platformun açıkladığı verilere göre kadınların yalnızca yüzde 4,3'ü ücretsiz rahim ağzı kanseri taraması yapıldığından haberdar ve bunlardan yalnızca yüzde 27,1'i tarama testi yaptırmış durumda.
TÜRKİYE'DE KANSER SIKLIĞI DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE!
Türkiye kanser insidansının dünya insidansının üzerinde seyrediyor. HPV’ye bağlı kanserler erkek kanserlerinin yüzde 1’inden, kadın kanserlerinin ise yüzde 5-10’undan sorumlu.
Ülkemizde de HPV ile ilişkili kanserler kadınları daha çok etkiliyor. Kadınlarda erkeklerin yaklaşık 5 katı HPV ile ilişkili kanser olduğu tahmin ediliyor.
Kadınlar, Ketem ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz HPV testi yaptırabiliyor. Kadınların düzenli aramalarla bilgilendirilerek daha çok takip edilmesi gerekiyor.
HPV AŞISI YAYGINLAŞTIRILMALI
Rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 99'u HPV'den kaynaklanıyor. HPV’nin kanser ve siğil yapan türlerine karşı geliştirilen aşıların ulusal aşı takvimine alınması ve HPV tarama kapsamının yaş ve cinsiyet bazında genişletilerek ülkede yaygın hale getirilmesi gerekiyor. Herkesin HPV aşısından ve taramasından faydalanması virüsün yayılımını durdurmak için oldukça büyük önem taşıyor.
YARGIDAN ÖRNEK KARAR
Geçtiğimiz hafta Dünya Sağlık Örgütü'nün 9-14 yaşlarındaki kız çocukların rahim ağzı kanserine karşı olmasını önerdiği HPV (İnsan Papilloma Virüs) aşısının Türkiye'de ücretsiz olmasıyla ilgili yargıdan örnek bir karar çıktı. Ankara 62. İş Mahkemesi, bir kadının başvurusu üzerine HPV aşısının ücretini ödemeyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nı haksız buldu. Mahkeme, üç doz aşının bedelinin faiziyle başvurucuya ödenmesine hükmetti.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?