Beden SağlığıRamazan ayı beslenme önerileri! Sahurda ve iftarda yediğinize içtiğinize dikkat edin!

Ramazan ayı beslenme önerileri! Sahurda ve iftarda yediğinize içtiğinize dikkat edin!

Paylaş
Ramazan ayı beslenme önerileri! Sahurda ve iftarda yediğinize içtiğinize dikkat edin!

Ramazan ayı içerisinde uzun süre aç kalınacak olması nedeniyle en çok dikkat edilmesi gereken şeylerin başında beslenme önerileri geliyor. Gece kalkılan sahurda hafif yemekler tüketmek, iftar sofralarında uzun süren açlığın ardından yemeğe yavaş ve aralıklı devam etmek sağlık açısından önem arz ediyor. İşte Ramazan ayı beslenme önerileri...

Mustafa EFE/Posta.com.tr - Ramazan ayında beslenme, sağlığı koruyarak oruç tutmanın keyfini çıkarmak için oldukça önemlidir. İşte Ramazan ayı için bazı beslenme önerileri:

Haberin Devamı

İftar ve Sahurda Dengeli Beslenme:

  • İftarı, hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerle açmak en iyisidir. Hurma, su ve bir çorba ile başlayabilirsiniz.
    Sahurda ağır yemeklerden kaçının. Kompleks karbonhidratlar (tam buğday ekmeği, yulaf gibi) ve protein kaynakları (yumurta, peynir, yoğurt gibi) iyi bir seçim olacaktır.

Yeterli Su Tüketimi:

  • Oruç sırasında su kaybı yaşandığı için iftar ile sahur arasında bol su içmek çok önemlidir. Su, vücudun dengesini korur ve tok tutar.

Yağlı Yiyeceklerden Kaçınma:

  • Kızartmalar ağır ve sindirimi zor olabileceğinden, iftar sofralarında tercih edilmemelidir. Bunun yerine buğulama, fırınlama ya da ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

Lifli Yiyecekler:

  • Lifli gıdalar (sebzeler, meyveler, tam tahıllı ürünler) sindirimi kolaylaştırır ve uzun süre tok tutar. Özellikle sahurda lifli gıdalar tercih edin.

İftarda Hafif Başlangıç:

  • İftara sıcak çorba, yoğurt ya da az baharatlı, hafif bir salatayla başlamak mideyi rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır.

Tatlılar ve Şekerli Gıdalardan Sınırlı Tüketim:

  • Ramazan ayında tatlılar genellikle fazla tüketilir. Ancak tatlılar, kan şekerini hızla yükseltip düşürebilir, bu da yorgunluğa ve baş ağrılarına yol açabilir. Bu yüzden tatlıları ölçülü tüketmeye özen gösterin.

Yavaş Yavaş Yemek Yeme:

  • İftarı hemen hızlıca yemektense, yemekleri yavaşça, 10-15 dakika boyunca sindirerek yemek, mideyi rahatlatır ve daha fazla doymanızı sağlar.

Aşırı Yemekten Kaçınma:

  • Oruç açılırken aşırı yemek tüketmek, mideyi rahatsız edebilir. İftar sofralarına mutlaka azar azar başlayıp, 20-30 dakika sonra bir şeyler yemeye devam etmek faydalı olacaktır.

Mevsim Sebzeleri ve Meyveleri:

  • Özellikle meyve ve sebzeler, vitamin ve mineral yönünden zengin oldukları için sağlıklı ve hafif bir seçenek sunar.

Süt ve Süt Ürünleri:

  • Sahurda süt, ayran, yoğurt gibi besinler sindirimi kolaylaştırır ve vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlar.
  • Ramazan ayında dengeli beslenme ile oruç tutarken sağlığınızı koruyabilirsiniz.