Sedef hastalığında tedavi sabır gerektirir (Sedef hastalığı nedenleri ve tedavisi)
Sedef hastalığının tedavisi devamlı ve uzun süreli. Bugün için hastalığı kısa sürede tamamen yok edecek mucize bir yöntem yok
Dermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Server Serdaroğlu anlattı:
Kış aylarında özel bakım gerekir mi?
Evet. Çünkü soğuk havanın etkisiyle deri bir miktar kuruyabiliyor. Kış aylarında yünlü giysiler giymek deriyi tahriş eder ve kaşıntıya neden olur. Kaşıntı da deriyi zedelediği için sedefin artmasına neden olur. Nemlendirici kullanmak kuruluğu giderir, bu da kaşıntıyı azaltır.
Sedef hastası hamile kalabilir mi?
Tabii. Sedefin ne anneye ne de bebeğe zararı var. Gebelik esnasında çoğunlukla sedef artmıyor, hatta azalma eğilimine giriyor.
Hastalar işlerini rahat yapabilir mi?
Büyük bölümü yapabilir. Genellikle bulaşıcı bir hastalık sanıldığı için hastaların sosyal ilişkileri biraz sorunlu olabilir. Vücuttaki belirtiler yüzünden hastalarda gerginlik, kızgınlık, utangaçlık gibi bazı problemler görülebilir. Ama bu durum hastaların işlerini yapmasına engel değil. Ancak görselliğin ön planda olduğu manken, sunuculuk gibi mesleklerde sedefli hastaya pek rastlamıyoruz.
Sedefe yakalanacak insanlar biliniyor mu?
Ailede sedef varsa, sizin sedef olma ihtimaliniz normal insanlara göre 2 kat daha fazla. Ancak bunun dışında sedefe kimin yakalanacağını tahmin etmek mümkün değil.
İlaçlar sedefi tetikler mi?
Özellikle tansiyon ilaçları, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar ve ağrı kesiciler hastalığı alevlendirebilir.
Kalıcı tedavi yöntemi var mı?
Sedef için mevcut birçok tedavi seçeneği var. Ancak bu tedavi yöntemlerinin hiçbiri hastalığı tamamen iyileştirmez. Tedavilerin amacı belirtilerin ortadan kalkmasıdır. Sedef hastalığının tedavisi devamlı ve uzun sürelidir. Sabır gerektirir. Bugün için hastalığı kısa sürede tamamen yok edecek mucize bir yöntem yoktur. Ancak genetik araştırmalar umut verici. Gelecekte kalıcı bir çözüm bulunabilir.
BALIKLAR İYİLEŞTİRİR Mİ?
Balıklı Göl’de bulunan balıkların sedef hastalığını iyileştirdiği yolunda yaygın bir söylenti var. Balıklar sedef hastalığındaki gevşek kepeklere yönelerek bunları besin olarak yiyor. Birtakım merhemlerle sağlanan soyucu etkiyi bu balıklar sağlıyor. Ayrıca hastanın iyileşme umudu, çevresinde kendisi gibi aynı sıkıntıyı paylaşan kişilerin bulunması, çevre değişikliğinin sağladığı rahatlama ve güneşin olumlu etkisi de göz ardı edilemez. Yine de konunun bili
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
- Bel, boyun ve sırt ağrısıyla ortaya çıkıyor! Erken teşhis edilmezse kemik yapısını bozuyor