Sol göz kapağı seğirmesi neden olur, nasıl geçer? Nörolojik nedenleri nelerdir?
Göz seğirmesi, göz kapağının her birkaç saniyede bir istemsiz olarak hareket etmesine deniyor. Günlük hayatta birçok kişinin başına gelen ve sinir bozucu bir durum olan göz seğirmesi, her yaşta kişinin başına gelebilir. Göz seğirmesi genellikle önemsiz gibi görünebilir ancak sık sık göz seğirmesine maruz kalıyorsanız, bu durum ciddi sorunların işareti olabilir. Peki, sol göz kapağı neden seğirir? Sol göz kapağı seğirmesi nasıl geçer? İşte göz seğirmesinin 9 nedeni.
Sol göz seğirmesi (blefarospazm) uykusuzluktan magnezyum eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabiliyor. Ayrıca egzersiz sonrası, göz yorgunluğu yaşadığınızda, uzun süre kafein ve sigara tüketildiğinde de görülebiliyor. İşte sol göz kapağı seğirmesinin diğer nedenleri...
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hayrullah Karaağaç, "Göz numaramız arttığında gözlerimizi kısarak bakma eğiliminde oluruz, bu da kaslarda yorgunluk yapıp seğirmeye neden olabilir. Göz seğirmesinin tedavisi sebebe yöneliktir. İlerleyip kronikleştiğinde 'blefarospazm' denilen istemsiz kapak kapanmasına dönüşebilir. Gözlük takmak, gözlük numarasını değiştirmek, kuruluk damlası kullanmak, bazen yüz kasları eşlik ediyorsa botoks enjeksiyonu gibi çözümler tedavide uygulanabilir. Göz seğirmelerinin kronikleştiği (sürekli hale geldiği) vakalar 'iyi huylu blefarospazm' olarak adlandırılır. İyi huylu esansiyel blefarospazm göz kapaklarının kısmen veya tamamen kapanmasıyla sonuçlanan sürekli, istemsiz kasılmaları içerir. İyi huylu esansiyel blefarospazmı olan hastalar, önemli fonksiyonel bozukluklara sahip olabilir ve durum uzun süreli tedavi gerektirebilir" ifadelerini kullandı.
Op. Dr. Hayrullah Karaağaç, "Göz seğirmesinin kesin sebebi bilinmese de yapılan birçok araştırma yorgunluğun, stresin, göz yorgunluğunun, uzun süre bilgisayar ekranı kullanmanın, sigara kullanımı ve aşırı kafein tüketiminin göz seğirmesini tetikleyebileceğini göstermektedir" diyor.
1- D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
D vitamini yetersizliği kalsiyum emilimini azaltarak sol gözde seğirmeye yol açabilir. Göz seğirmenizin nedeni D vitamini eksikliği ise doktorun verdiği D vitamini ilacını kullanmalı ve balık, balık yağı, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar tüketmelisiniz.
2- B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
B12 vitamini eksikliği de sol gözde seğirmenin nedenlerindendir. B12 ilaçları kullanarak veya balık, kuzu ve dana eti gibi B12 açısından zengin gıdaları tüketerek bu eksikliğinizi giderebilirsiniz.
3- GÖZ KAPAĞI VE KORNEA İLTİHABI
Bu duruma blefarit (göz kapağı iltihabı) adı verilir. Bakterilerin aşırı çoğalması, göz kapağının yağ bezlerince tıkanması ve alerji gibi sorunlar blefarite neden olabilir. Blefarit de gözde seğirmeye yol açan faktörlerdendir. Göz kapağı iltihabını önlemek için elinizi gözünüze değdirmeden önce ellerinizi yıkayın. Göz makyajınızı çıkarmadan uyumayın.
4- STRES
Herkesin bedeni strese farklı tepki verir. Sol göz seğirmesi de vücudun strese verdiği tepkilerdendir. Stres, bilgisayara uzun süre bakmak veya kitap okumak gibi göz yorgunluğuyla alakalıysa sol göz seğirmesi ile daha sık karşılaşırsınız. Stresten uzak durarak, stres kaynaklı göz seğirmesinden kurtulabilirsiniz.
5- YORGUNLUK
Uykusuzluk ve yorgunluk da sol gözde seğirmeye yol açabilir. Uykunuzu iyi alıp yorucu işlerden uzak durarak göz seğirmesini önleyebilirsiniz.
6- KAFEİN VE ALKOL
Aşırı kafein ve alkol alımı sol göz seğirmesini tetikleyebiliyor. Çaresi ise alkolden uzak durmak, kafein tüketimini sınırlandırmak.
7- SİGARA İÇMEK
Özellikle de sol göz merceği ve retina hücrelerini etkileyen sigara, göz seğirmesine de yol açabilir.
8- MAGNEZYUM DENGESİZLİĞİ
Magnezyum dengesizliği su kaybından kaynaklanabilir ve göz seğirmesi dâhil çeşitli spazmlarına yol açabilir.
9- ALERJİ
Toz, polen gibi alerjiler de sol gözde seğirme yapabilir. Gözlerin ovulması histamin üretir ve bu sol göz kapağının seğirmesine yol açar.
HİSTAMİN NEDİR?
Bağışıklık sisteminin ve midenin düzgün çalışmasını sağlayan histamin, organik bir nitrojen bileşenidir ve doğal bir amino asit olan histidinden türer. Aynı zamanda nörotransmitter yapıya sahip olan madde, beyin hücrelerinin iletişiminde önemli rol oynar.
Vücuda giren herhangi bir patojen mikroorganizmaya karşı cevap oluşturan bazofiller ve mast hücreleri, bu cevap esnasında histamin üretir. Histamin kılcal kan damarlarını daha geçirgen bir hale getirerek beyaz kan hücrelerinin daha hızlı hareket etmesini sağlar ve enfeksiyonlara karşı mücadeleyi destekler.
- Ortodonti tedavisi hangi yaş aralğında yapılmalıdır?
- Miyopi eğitim hayatını kötü etkiliyor
- Çocuğunuz altını ıslatıyorsa dikkat! Gelişim geriliğine neden olabilir: Sadece bir testle ortaya çıkıyor
- Ergenlikte protein takviyesi ciddi hastalıklara neden olabilir
- Diş macunundaki bu içeriğe dikkat! Meğer dişleri beyazlatmak yerine çürütüp tek tek dökülmesine sebep oluyormuş!