Tehlikeli hastalık en çok kadınları hedef alıyor! Sağlıklı organlara saldırıp sinsice ilerliyor
Son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz ve her yaştan insanda görülebilen lupus hastalığı, daha çok doğurganlık döneminde olan kadınları etkiliyor. Genellikle yorgunluk ve eklem şişmesiyle belirti veren lupusun şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Nafiz Karagözoğlu, kelebek hastalığı da denen lupusu ''Deri, eklemler, böbrekler, kalp, akciğerler, beyin, kan hücreleri ve diğer organ ve dokular dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerini etkileyebilen kronik bir otoimmün rahatsızlıktır'' sözleriyle tanımladı. Posta.com.tr'ye konuşan Karagözoğlu, tehlikeli hastalığın belirtilerini tek tek açıkladı.
Öznur Doğan / Posta.com.tr - İç Hastalıkları Uzmanı Nafiz Karagözoğlu, lupus gibi otoimmün hastalıklarda, vücudu bakteri ve virüslerlerden koruması gereken bağışıklık sisteminin, sağlıklı doku ve organlara saldırdığını söyledi.
HORMONLAR, HASTALIĞI TETİKLİYOR
Solunum sistemi, dolaşım sistemi, seröz zarlar, karaciğer, santral sinir sistemi ve eklemler gibi pek çok bölgeyi etkileyen lupus hastalığında sorunun temeli çoğunlukla tam olarak tespit edilemiyor. Stres ve enfeksiyonun hastalığı tetiklediği, özellikle kadın hormonlarından olan östrojenin yakalanma olasılığını artırdığı tahmin ediliyor.
Uzman isim, lupus hastalığının belirtilerini ise şu şekilde sıraladı:
- Eklem Ağrısı
- Deri döküntüsü
- Yorgunluk
- Ateş
- Işığa duyarlılık
- Böbrek sorunları
- Kardiyovasküler sorunlar
- Nörolojik belirtiler
- Kan bozuklukları
- Akciğer ve kalp tutulumu
- Gastrointestinal sorunlar
Karagözoğlu, lupusun karmaşık ve değişken bir hastalık olduğunu ve semptomların hafiften şiddetliye doğru değişebileceğinin altını çizdi.
Lupusun nedenlerine değinen uzman isim ''Hastalık, genellikle semptomların alevlendiği ve ardından bir süreliğine iyileştiği, nükseden ve tekrarlayan bir model izler. Lupusun kesin nedeni bilinmemektedir ancak genetik, çevresel ve hormonal faktörlerin bir kombinasyonunu içerdiğine inanılıyor' ifadelerini kullandı.
LUPUS TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Lupusun tedavi edilebilir hastalık olmadığını açıklayan İç Hastalıkları Uzmanı Nafiz Karagözoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
Tedavide semptomları yönetmeye ve alevlenmeleri önlemeye odaklanır. Anti-enflamatuar ilaçlar, kortikosteroidler, immünosupresanlar ve antimalaryal ilaçlar gibi ilaçlar genellikle hastalığı kontrol etmek ve enflamasyonu azaltmak için kullanılır. Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri de lupusun yönetilmesine yardımcı olabilir.
SAÇ DÖKÜLMESİ DE BELİRTİLER ARASINDA
Amerikan Lupus Vakfı, dünya çapında en az 5 milyon insanın lupus hastalığına yakalandığına dair tahminlerini paylaşmıştı. Lupuslu kişilerin çoğunda hastalık 15-44 yaşları arasında gelişiyor. Bu hastalığa yakalananlar aşırı yorgunluk, saç dökülmesi ve bilişsel sorunlar gibi çeşitli semptomlarla boğuşabiliyor.