Beden SağlığıTerenin faydaları ve zararları nelerdir? Ne işe yarar? Tere nasıl tüketilmeli?

Terenin faydaları ve zararları nelerdir? Ne işe yarar? Tere nasıl tüketilmeli?

Paylaş
Terenin faydaları ve zararları nelerdir? Ne işe yarar? Tere nasıl tüketilmeli?

Sağlık açısından oldukça faydalı olan bitkiler arasında yer alan tere, son dönemlerde adı sıkça duyulmaya başlanmış bitkilerdendir. Çeşitli hastalıklara iyi geldiği ve insan sağlığının korunmasında yardımcı olduğu bilinse de terenin tam olarak faydaları araştırılmaya devam ediyor. Peki, terenin faydaları nelerdir? Terenin sağlığa faydaları neler? Tere ne işe yarar? Tere nasıl tüketilmelidir? Terenin zararları nelerdir?

Turpgiller familyasına ait olan tere, yeşil yaprakları olan bir bitkidir. Genel olarak Asya ülkelerinde yetişen tere, ülkemizin sıcak olduğu bölgelerinde de bolca yetiştirilmektedir. Peki, terenin faydaları nelerdir? Terenin sağlığa faydaları neler? Tere ne işe yarar? Tere nasıl tüketilmelidir? Terenin zararları nelerdir?

Haberin Devamı

TERENİN FAYDALARI

Terenin sağlık açısından yararlarından bazıları şunlardır:

  • Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır

Tere, çeşitli kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek birçok ikincil metabolitlere sahiptir. Tere, kötü kolesterolü düşürmede yararlıdır, bu da arteriyoskleroz ve diğer kronik kalp hastalıkları gibi kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır. Tere ayrıca antioksidan olarak çalışan ve oksidatif stresin neden olduğu kalp dokusu hasarını azaltmada yardımcı olan C vitamini içerir. C vitamini, kalp miyositlerinde gelişen ve kalp sağlığını geliştiren embriyonik hücrelerin sürecinde aktif bir bileşendir.

  • Kemik sağlığını geliştirir

Çalışmalar, tere gibi kalsiyum bakımından zengin gıdaların tüketilmesinin osteoporoz riskini azaltmada işe yaradığını göstermektedir. Kalsiyum kemiklerin onarılması ve yapılmasında rol oynar ve bu yararlı aktiviteden sorumlu hücreler olan osteoblastların üretiminde bir artışa neden olur. Tere ayrıca kemik yoğunluğunun korunmasında etkileşimli bir besin maddesi olarak doğrudan rol oynayan iyi bir folat kaynağıdır. Menopoz sonrası kadınlar da folattan diyetlerinde osteoporozu önleyici olarak fayda görebilirler.

Haberin Devamı
  • Soğuk algınlığını önler

C vitamini bakımından zengin gıdalar soğuk algınlığı için etkili bir ilaçtır. C vitamininin bu bağışıklık koruyucu özelliği üzerine yapılan bir araştırma, C vitamini açısından zengin gıdalar tüketmenin soğuk algınlığı riskini % 66 oranında azaltabileceğini göstermektedir. Su teresi iyi bir C vitamini kaynağıdır.

  • Kronik hastalık riskini düşürür

Tere, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı koruyan ve oksidatif strese neden olan zararlı moleküller olan antioksidanlar adı verilen bitki bileşikleri ile doludur. Oksidatif stres, diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Tere gibi antioksidan bakımından zengin besinlerle beslenmek oksidatif strese karşı korunmanıza yardımcı olabilir, bu da bu hastalıklara karşı riskinizi azaltabilir.

  • Diyabet tedavisi

Tere, glikoz seviyelerini düşürdüğü, insülin duyarlılığını arttırdığı ve diyabetli hastalarda oksidatif stres kaynaklı uyarıcı değişiklikleri önlediği gösterilen antioksidan alfa-lipoik asidi içerir. Alfa-lipoik asit üzerine yapılan araştırmalar, diyabetiklerde periferik ve otonomik nöropatide de azalma olduğunu göstermiştir.

Haberin Devamı
  • Göz sağlığını iyileştirir

Diğer yeşil sebzelerin çoğuna benzer şekilde terenin, karotenoidlerin varlığı nedeniyle mükemmel bir A Vitamini kaynağı olduğu bilinmektedir. A Vitamininin, gözün genel sağlığını ve ayrıca gece görüşünü iyileştirmede oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Terede bulunan karotenoidlerin gözleri katarakt ve maküler dejenerasyon gibi sorunlardan koruduğu bilinmektedir.

  • İmmün sistemin geliştirilmesine yardımcı olur

Terenin bağışıklık sisteminin sağlığını korumaktan sorumlu olan ve hem A vitamini hem de yüksek düzeyde C vitamini içerdiği bilinmektedir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı ve vücudu olası bakteri aktivitesi ihtimaline karşı koruduğu bilinmektedir. Diğer yandan, A vitamini vücuda, burun, ağız, boğaz ve akciğer mukozası yoluyla bakteri veya virüsün nüfuz etmesini önlemeye yardımcı olur.

TERENİN ZARARLARI

  • Terenin çeşitli faydaları olduğu kadar, bazı yan etkileri yani zararları da olabilmektedir. Terenin bilinen zararları ise şu şekilde sıralanıyor: Aşırı tere tüketimi sayesinde gaz oluşumu yapabilmekte ve kimi zaman şiddetli gaz sancıları ortaya çıkabilmektedir.
  • Gereğinden fazla tere tüketimi tiroit bezinin büyümesine yol açabilmekte bu nedenle ülser ile hipertiroidi hastalarının kullanmaması tavsiye edilmemektedir. Çok fazla tere tüketimi, bağırsakların tahriş edilmesine yol açabilmekte ve midede hasar oluşmasına yol açabilmektedir.
  • Tansiyon düşürme etkisine sahip olmakta ve buna göre hipotansiyon hastalarının tere tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir. Diyabet hastalarının ilaç kullanması sebebi ile tere tüketmeden önce mutlaka doktoruna başvurmaları gerekir. Hamile olan kişiler kesinlikle tere tüketmemelidir.

NE İŞE YARAR?

Kimi zaman sadece tek başına tüketilebilen tere, kimi zaman ise salatalar ile birlikte afiyetle tüketilebilmektedir. Pek çok farklı hastalığa veya soruna iyi gelen tere öncelikle zayıflamaya yardımcıdır. Öte yandan bazı kronik hastalıklara yararlı bir bitkidir. Kemiklerin güçlenmesini ve bazı kemik hastalıklarının azalması konusunda oldukça yararlı olan tere, vücuttaki kanın temizlenmesi içinde yararlıdır. Saç dökülmesini önlemeye yarayan tere, aşırı saç kepeklenmesinin önlenmesine de büyük yardımcıdır.

Haberin Devamı

TERE NASIL TÜKETİLİR?

Bazı kişiler tarafından tek başına tüketilebilen tere, kimi zaman ızgarada pişirilen etlerin yanında tüketilebilmektedir. Ancak tere genel olarak salata ile birlikte tüketilmektedir. Bazı çorbalara pişirmeden çiğ olarak eklenerek tüketilebilen tere, tıbbi açıdan tere otunun kaynatılması sonucunda suyunun içilerek de tüketilmesi mümkün olmaktadır. Tere otu tohumunu balla birlikte karıştırabilir ve ılık su ekleyerek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurt ve harnup pekmezi ile karıştırılarak da tüketim yapılabilmektedir.

Haberin Devamı