Beden SağlığıYavaş yavaş zehirleniyorsunuz: Yemeklere atmaktan vazgeçin!

Yavaş yavaş zehirleniyorsunuz: Yemeklere atmaktan vazgeçin!

Paylaş
Yavaş yavaş zehirleniyorsunuz: Yemeklere atmaktan vazgeçin!

Yemeklere kattığımız bazı baharatlar sağlığımız açısından büyük risk oluşturuyor. Özellikle böbrekleri yakından ilgilendiren bu baharatların zararları keşke zehir yeseydik dedirtiyor. Nefroloji Uzmanı Dr. Meryem Timuçin, 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Mart ayının ikinci perşembesinin Dünya Böbrek Günü olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Meryem Timuçin, “Her yıl mart ayının ikinci perşembesi Dünya Böbrek Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl Dünya Böbrek Günü ülkemizde modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilen 14 Mart Tıp Bayramı ile örtüştü” dedi.

Haberin Devamı

Dünya Böbrek Gününde amacının farkındalık oluşturmak olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Timuçin, “Erken saptandığı takdirde böbrek hastalıkları sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Dünya Böbrek Gününde amacımız bu önlenebilir hastalıklara karşı farkındalık oluşturmaktadır. Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Böbrek hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Uzm. Dr. Timuçin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Böbrek hastalığından korunmak için tuzun azaltılması, sağlıklı beslenme ve ideal vücut ağırlığının korunması, düzenli egzersiz yapılması, yeterli su içilmesi, sigara tüketiminden kaçınılması, aralıklı sağlık kontrollerinin yaptırılması, gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, obezite, ileri yaş ve ailede böbrek hastalığı olan kişiler böbrek hastalığı için yüksek risk altındadır. Gelecek nesillerimiz için herkesin el birliği içerisinde böbrek hastalıklarından korunmasında çalışması gerekmektedir.”