Yeni TikTok trendi insülin direncini yerle bir ediyor!
Instagram ve Twitter’ın ardından kısa sürede popülerliğe kavuşan TikTok uygulaması özellikle yeni akımların başlangıcı olma özelliği taşıyor. Son günlerde TikTok’ta başlatılan ‘donmuş bal yeme’ akımına milyonlarca kişi katıldı. Uzmanlar ise akıma katılanları uyarıyor!
Serpil Dokurel
Serpil Dokurel / Posta.com.tr | TikTok’taki akıllı yaşam tüyolarını içeren videoları pek çok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Milyonlarca kişi bu tüyoları denediği videoları kendi hesaplarından paylaşıyor hatta arkadaşlarını ‘meydan okumaya’ davet ederek onlarında denemesini sağlıyor. Son dönemde popüler video paylaşım uygulamasında ‘donmuş bal yeme’ akımı başladı. TikTok kullanıcılarının donmuş bal yediği videolar için uzmanlar ‘İnsülin direncini bozarak hastanelik eder’ uyarısı yaptı.
MİLYONLARCA KİŞİ AKIMA KATILDI!
‘Frozen honey (Donmuş bal)’ etiketine kısa sürede 630 milyon yorum ve video geldi. Hatta Bir TikTok kullanıcısı akımın sınırlarını zorlayarak donmuş mısır şurubuyla da aynı videoyu çekti. Akımı deneyen bazı kullanıcılar çok lezzetli olduğu söylerken bazıları ise görüntünün iğrenç olduğunu ifade etti.
DONMUŞ BALIN ZARARLARI NELERDİR?
Diyetisyen Gülçin Işık, son zamanlarda sosyal medyada kişiler tarafından sıklıkla konuşulan ve denenen donmuş balın zararları hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
DONMUŞ BAL DİŞ SAĞLIĞI İÇİN TEHDİT OLUŞTURABİLİR
Diyetisyen Gülçin Işık “Donmuş bal tüketirken dişlerde sızlama hissi verebilir. Bunu yağmasa bile yüksek şeker içeriği, diş çürüklerini tetikler. Zaten ağız ve diş sağlığı için çok sıcak ya da çok soğuk besinlerden tüketmekten kaçınmamız gerekir. Bu akımı kimin başlattığını bilmiyoruz ama özellikle çocukların bunu deneyip, daha sonraları alışkanlık haline getirmeleri özellikle diş sağlığı açısından olumsuz etki yaratır.”dedi
MİDE AĞRISI VE İSHAL TEHLİKESİ!
Donmuş balın mide ve bağırsak hastalıklarına neden olduğunu belirten Işık; “Özellikle reflü, gastrit gibi şikayetleri olanlar bunu tüketmekten kaçınmaları gerekir. Bazı kişiler bu balı tükettikten sonra mide ağrısı, ishal gibi şikayetlerinin olduğunu belirtmişlerdir. Dolayısıyla balın ısısını oda sıcaklığında tercih etmeniz gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.
KİLO ALIMINA VE KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLABİLİR
"Normalde bal yediğimizde kahvaltıda tadımlık alıp, çoğunlukla kahvaltı bittikten sonra tatlı bir kapanış yapmak için tüketiriz ya da hastalık durumlarında baharatlarla veya bitki çaylarıyla beraber tüketip bağışıklığı güçlendirmek amaçlı kullanırız" diyen diyetisyen Gülçin Işık, donmuş bal tüketiminde, tüketilen bal miktarı çok olduğundan kişiye bir anda çok yüksek kalori yüklemesi olacağından bahsediyor ve kilo vermek isteyen bireylerin bunu tüketmesinin doğru olmayacağını söylüyor.
GİZLİ DİYABETİ OLANLAR VEYA TİP 1 VE TİP 2 DİYABETLİLER RİSK ALTINDA
"Daha da önemlisi; balın glisemik indeksi de yüksek olduğundan kan şekerini hızlı yükseltir. Bu da şeker hastası olan, tip 1 ya da tip 2 diyabetlilerle ve insülin direnci olan bireyler için uygun değildir. Popüler olmasını ardından alışkanlık haline getirilmesi sağlık problemlerinde sorun oluşturabilir. Yüksek kan şekeri, dengesiz şeker regülasyonu nedeniyle balı bu şekilde tüketmek şeker sorunları nedeniyle hastaneye başvurmanıza sebep olabilir. Bu nedenle özellikle şeker ile ilgili rahatsızlığı olan bireyler bal tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmelilerdir.”
ŞEKER HASTASI OLDUĞUNUZU BİLMİYOR OLABİLİRSİNİZ!
Çağın salgını olarak görülen diyabet, her geçen gün artıyor. Üstelik, araştırmalar, ülkemizdeki insanların yaklaşık üçte birinin durumlarından haberdar olmadığını belirtiyor. Diyabetin bu denli artmasının bilinen ya da bilinmeyen pek çok nedeninin olduğunu dile getiren Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Erdem Türemen, “Diyabet hastalığının toplumda çok fazla görülmesinin birçok nedeni bulunuyor. Özellikle toplumda daha yaygın olarak görülen Tip 2 diyabete neden olan faktörlerin en başında kilo sorunu geliyor." diyor.
DOĞAL BAL OLSA BİLE BİR SINIRI VAR!
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Bölümü'nde, diyabet hastalarının günlük 25 gramı geçmeyecek şekilde doğal bal tüketebilecekleri bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Ancak tükettiğimiz balların ne kadarının tamamen doğal olduğunu bilmiyoruz.
Hem ülkemizde hem de dünyada kalitesi konusunda en fazla kuşku duyulan ürünlerin başında arı ürünleri geliyor. Arı ürünleri arasında bulunan bal, kaliteli olursa gerçekten mucize şifa kaynaklarından biri. Ancak iyi kalitede ve gerçek bal olursa... Çünkü doğanın mucizelerinden bal, sahtesi en fazla üretilen arı ürünlerinden biri. İyi balı anlamak gerçekten zor. Bunun içinse önce üretim süreçlerine bakmak gerekiyor.
BİR AKIMA KAPILMADAN ÖNCE ARAŞTIRIN!
Bu anlamda bal tüketirken, tıbbi olarak önerilen miktarların üzerine çıkılmaması, aksi durumda sağlık riskleri ile karşı karşıya kalabileceğimizi bilmemiz gerekiyor. TikTok gibi mecralarda hızlıca yayılan akımları, meydan okumaları uygulamadan önce de bu akımların ne kadar sağlıklı olduğunu araştırmak, olası riskleri anlamak, bedenseL sağlığımızı korumamız için çok önemli.