Yüzük takmak başınıza iş açabilir! Özellikle toplu taşıma kullanırken dikkat: Parmak kopmasına kadar götürüyor
Yüzük hem kadınlar hem de erkekler tarafından en sık kullanılan aksesuarların başında geliyor. Tabi evlilik, nişan, söz gibi durumlarda sevginin ve bağlılığın simgesi olarak da yüzükler kullanılıyor. Ancak yüzük kullanımı günlük haytta bazı ciddi kazalara sebep olabiliyor. Örneğin; parmak kopma vakaları en fazla yüzük takılmış olan parmaklarda gerçekleşiyor. Özellikle, günlük hayatta minibüs ya da merdiven gibi yerlerden inerken bu tür parmak kopma hadiseleri gerçekleşebiliyor. El ve Mikro Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Uzmanı İsmail Bülent Özçelik, yüzük seçimi konusunun parmak sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyerek Posta.com.tr okurlarına özel açıklamalarda bulundu.
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Yüzükleri bazen evlilik, nişan, söz gibi ilişkilerimize bir sembol olması, bazen de sadece aksesuar amaçlı kullanıyoruz. Bununla birlikte, yanlış yüzük seçimi günlük hayatta bazı kazalara sebep olabiliyor. El ve Mikro Cerrahi Uzmanı Prof. Dr.Uzman İsmail Bülent Özçelik, yüzük seçimi konusunun parmak sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyerek Posta.com.tr okurlarına özel önemli bilgileri paylaştı.
"Genellikle yetişkinlerde iş kazaları, çocuklarda da kapıya parmaklarını sıkıştırmaları sonucunda parmak kopma vakalarıyla karşılaşıyoruz. Yine aynı şekilde parmaklarımıza büyük gelen yüzükler tercih ettiğimizde yüzüğün birçok yere takılması söz konusu olabiliyor, bu da aynı şekilde parmak kopma kazalarına sebep olan durumlardan bir tanesi." diyen El ve Mikro Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Uzmanı İsmail Bülent Özçelik, durumu kadınlar ve erkekler açısından değerlendi.
Durumu kadın ve erkek açısından inceleyecek olursak, kadınlar genellikle minibüsten inerken kapıya ya da merdivendeki tırabzanlara yüzüklerinin takılması sonucunda bu tür durumlarla karşılaşabiliyor. Erkeklerde ise iş kazalarında parmak kopma vakaları görüyoruz. Parmak kopma vakalarını incelediğimizde kopma durumunun çoğunlukla dördüncü parmakta meydana geldiğini görüyoruz. Bu yaralanmalar ‘yüzük avisyon yaralanmaları’ olarak adlandırılmaktadır. Bu tür kopmanın kesici alet kopmalarından bir farkı var. Kesici aletle gerçekleşen kopmalar eşit seviyede gerçekleşen kopmalar oluyor; ancak yüzüğün takılması sonucu kopma gerçekleştiğinde, bu kopma kesici aletteki gibi eşit seviyede gerçekleşmiyor. Avuç içindeki sinirlerde kopmalar meydana geliyor ve bu durum tedavi edilse bile damarlarda tıkanmaya sebep olabiliyor. Uzuv tekrar tutmuş görünse bile ani tıkanmalar gerçekleşebiliyor. Şunu da belirtmek gerekir ki, çekerek kopma sonucu yapılan tedavilerin başarılı olma olasılığı diğerlerine göre daha azdır.
"TANSİYON DÜŞMESİ VE BAYILMA GİBİ DURUMLAR OLABİLİR"
Parmak kopması gibi durumlarda kişilerde tansiyon düşmesi, bayılma gibi durumların olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Uzmanı İsmail Bülent Özçelik, "Bu durumda ayaklar yükseğe kaldırılmalı, kanamanın durması için yaranın üzerine temiz bir bez ile baskı yapılmalı, sargı ile sıkıca sarılmalı ve yaralanmanın gerçekleştiği el kalp seviyesinin üzerinde tutulması için yükseğe kaldırılmalıdır. Büyük damarlarda bir kopma gerçekleştiğinde ise kol üst tarafından sıkı bir şekilde bağlanmalı ve böylece kanın durdurulması sağlanmalıdır. Bu işlem tansiyon aleti ile de gerçekleştirilebilir." ifadelerini kullandı.
"SÜLÜK TEDAVİSİ İYİ BİR SEÇENEK OLABİLİR"
Kopma durumlarını tedavi amaçlı gerçekleştirilen ameliyatlarda atardamar ve toplardamarların ikisin de dikildiğini söyleyen Prof. Dr. Uzmanı İsmail Bülent Özçelik, "Bununla birlikte, bazen ileri derece kopmalarda toplardamarlar dikilemeyebiliyor ya da onarılmış olan toplardamarlar, atardamarın getirmiş olduğu kanı geri götürmekte zorlanabiliyor. Böyle bir durumda sülük ile yapılan tedavi faydalı olabilir; ancak bu tür bir tedavide enfeksiyon riskinin fazla olduğu akıldan çıkarılmaması gerekiyor" cümlelerini kullandı.
AMELİYAT SONRASI İLK 20 GÜN RİSKLİ
Prof. Dr. Uzmanı İsmail Bülent Özçelik, "Kopma kazalarının tedavisinde kopan parçanın tekrar tutunması yaralanmanın çeşidiyle, sonrasında kopan yerin taşınma biçimiyle ve hastanın genel durumuyla doğrudan ilgilidir. Aynı zamanda tedaviyi gerçekleştiren cerrahın deneyimi de büyük önem arz ediyor" dedi.
Kopma ameliyatları saatler süren, saç telinden çok daha ince olan bütün ipliklerin ve yapıların tek tek onarılmaya çalışıldığı, sabır isteyen ameliyatlardır. Ameliyat sonrası risk 20 gün devam eder; ancak hastanın 1 hafta boyunca hastanede yatması yeterlidir. Bu 20 günde onarılan damarlarda tıkanma meydana gelebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak, damarların daralmasına engel olmak için hasta soğuğa maruz kalmamalı, kahve, çay, sigara gibi maddelerden kaçınmalıdır.
Parmak kopma ameliyatlarının mutlaka cerrahi uzmanlığı olan hekimler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özçelik, "Ameliyat el cerrahisinde tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalıdır. El cerrahisi ise ortopedi ve plastik cerrahinin her ikisinde de ihtisas yapıldıktan sonra yapılan bir üst seviye ihtisastır." dedi.
"VAKİT KAYBETMEDEN EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNA GİDİN"
Prof. Dr. Özçelik kopan parçaya acil müdahalede dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;
- Kopma durumunda parça kirlendiyse temiz bir suyla kirler temizlenmelidir.
- Kirleri temizlemek amaçlı kesinlikle dezenfektan madde kullanmamalısınız.
- Vakit kaybetmeden en yakın sağlık merkezine gidilmeli, eğer sağlık merkezi uzak bir mesafedeyse temizlenip sarılan parça temiz bir torbanın içine yerleştirilmelidir.
- Bir sonraki aşamada ikinci bir torbanın içine buz doldurularak parçanın konulduğu birinci torba ve buz dolu ikinci torba, ayrı bir üçüncü torbanın içine konulmalıdır.
- Kopan parça buz ile direkt temas ettirilmemelidir; çünkü bu durum kopan parçanın donarak dikilmesini imkânsızlaştırabilir.
- Kopan parçanın buzla taşınması önem arz etmektedir; çünkü soğukla birlikte dokuların oksijen isteği azalır ve bu da uzun süre bu dokuların canlı kalmalarını sağlar.
"EN FAZLA 10-12 SAAT İÇİNDE DİKİLMESİ GEREKİYOR"
"Yaralanmadan sonra kopan her türlü parça anlatılan şekilde hastaneye ulaştırılmalı, kopan her bir parçanın önemli olduğunun unulmaması gerek" diyen Prof. Dr. Özçelik, "Özellikle, parmaklardan daha üst tarafta olan parçalar kesinlikle kaybedilmemelidir. Tedaviyi yapacak doktor her bir parçayla ilgili değerlendirmeyi yapacak ve süreci ona göre yönetecektir. Tedavinin başarı oranını artırmak içinse kas dokusu içeren parçalar en fazla 6, parmaklar da en fazla 10-12 saat içerisinde dikilmelidir." dedi.
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu
- Görme yetisini kaybettiriyor! Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor, uzmanı uyardı: Erken teşhis şart
- Ortodonti tedavisi hangi yaş aralğında yapılmalıdır?
- Miyopi eğitim hayatını kötü etkiliyor
- Çocuğunuz altını ıslatıyorsa dikkat! Gelişim geriliğine neden olabilir: Sadece bir testle ortaya çıkıyor