Penis üzerindeki beyaz noktalar ne anlama geliyor?
Erkek sağlığı konusunda sıkça merak edilen ve bazen endişe kaynağı olan bir konu: Penis üzerindeki beyaz noktalar. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş, bu yaygın görülen ancak çoğu zaman zararsız durumun altında yatan sebepleri ve ne zaman tıbbi yardım alınması gerektiğini açıklıyor.
Erkekler zaman zaman penis üzerinde beliren küçük, beyaz renkli yumru veya sivilce benzeri noktalardan dolayı endişe duyabilmektedir. Bunlar çoğu durumda zararsız ve geçici olmakla birlikte bazen de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla ilişkili meydana gelebilmekte ve tedavi gerektirmektedir.
Penis üzerinde sivilce olabilir mi?
Tıpkı vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi peniste de akne oluşumu yaygın karşılaşılan bir durumdur. Özellikle kontakt dermatit adı verilen ve derinin bir dış etkene bağlı olarak iltihaplanması anlamına gelen durum sonucunda peniste, penis ucunda ve testislerde sivilce görülebilmektedir. Bu bölgedeki gözeneklerin yağ, kir ve diğer etkenler sonucu tıkanması ile birlikte çoğalabilen sivilceler, zamanla kendiliğinden kaybolacağı nedenle herhangi bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulmamaktadır. Öte yandan genital bölge sivilcelerinin patlatılmaması da herhangi bir iltihaplanmanın meydana gelmemesi açısından önemlidir. Bunun yerine evde yapılabilecek müdahaleler arasında ise bölgenin temiz tutulması, hijyenin sağlanması ve sivilce üzerine ılık kompres yapılması yer almaktadır.
Penis üzerinde olabilecek diğer şişlikler neler?
Penis üzerindeki veya etrafındaki şişlik ve beyaz noktalar, bazı durumlarda altta yatan sağlık sorununun da habercisi olabilmektedir.
Buna göre şişlik nedenleri aşağıdakileri içermektedir:
İnci penil papüller: Glans adı verilen penis başı etrafında oluşan küçük ve etli yumrulardır. Tam nedenleri bilinmemekle birlikte sağlık açısından herhangi bir önemli risk oluşturmamaktadırlar. Bulaşıcı olmayan bu papüllerin tek dezavantajı ise çoğunlukla kalıcı olmalarıdır.
Fordyce noktaları: Vücudun çeşitli bölgelerinde gelişebilen küçük şişliklerdir. Bunlar genellikle sarı ve beyaz renklerde görülmektedir. Dudak ve yanak içlerinde yaygın olarak bulunan bu lekeler, penis başı veya gövdesinde oluşabilir.
Tyson bezleri: Oluşumu tamamen doğal süreçte gerçekleşen ve zararsız olan bu kabartılar, sünnet derisini glansa bağlayan elastik doku olan frenulumun her iki yanında da görülebilmektedir.
Folikülit: Çoğunlukla saç köklerinde rastlanılan bu iltihabı şişlikler, kasık bölgesindeki kıl köklerinde de oluşabilmektedir. Bazı durumlarda ağrıya veya kaşıntıya sebep olan folikülitlerin sık tekrarlaması durumunda ise uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Liken planus: Penis de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde gelişebilen renksiz yumrular döküntüsüdür. Kaşıntılı ve rahatsız edici olabilen bu kabarıklıklar, geçmemesi durumunda steroid içerikli kremlerle tedavi gerektirebilir.
Molluscum contagiosum: Ciltte küçük ve sert yumru kümelerinin gelişmesine sebep olan bulaşıcı bir enfeksiyondur. Yumruların en ayırt edici özelliği, ortalarında çukurlaşmanın yer almasıdır. Penis üzerinde veya çevresinde gelişebilen bu şişlikler bazen kaşıntıya yol açabilmektedir. Hastalığın kendiliğinden iyileşmediği durumlarda ise krem ve jel tedavisine başvurulabilir.
Cinsel yolla bulaşan hangi hastalıklar penis üzerinde kabartılara sebep olur?
Penis üzeri ve çevresinde gelişen şişlik ve noktaların bazen ciddi bir cinsel yolla bulaşan hastalık semptomu olduğu durumlar da söz konusudur.
Erken tanı ve tedavi gerektiren bu hastalıklar arasında ise aşağıdakiler sayılabilmektedir:
Genital siğiller: HPV ismiyle de bilinen insan papilloma virüsünün en yaygın belirtisi genital siğil oluşumudur. Bunlar penis başında, gövdesine ve sünnet derisinin hemen alt kısmında oluşabilmektedir. Spesifik olarak HPV tedavisi, yalnızca siğil tedavisini içerebilmektedir. Bu da lazer tedavisi, kriyoterapi veya siğil dondurma gibi yöntemlerle mümkün olmaktadır.
Frengi: Sifiliz adıyla da bilinen frengi, penis üzerinde veya çevresinde beyaz ya da renksiz ülserlerin gelişmesine neden olabilmektedir. Bu enfeksiyon, treponema pallidum isimli bakterinin bulaşması sonucu oluşmaktadır ve mutlaka tedavi edilmelidir. Hastalık erken dönemde penisilin uygulaması ile tedavi edilebildiği gibi bazen kısa dönemli antibiyotik türü tedavisi de gerektirebilmektedir.
Genital herpes: Genital uçuklar, kişilerin herpes simpleks virüsü ile teması sonucunda oluşmaktadır. Penisin üzerinde veya çevresinde gri ve beyaz renkli yaralarla kendisini gösteren bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde yoğun kaşıntıya sebep olabilmekte ve vücudun farklı yerlerine de yayılabilmektedir. Tedavi için tipik olarak antiviral ilaçlar kullanılsa da virüsü tam anlamıyla geçirebilecek bir yöntemin varlığından söz edilememektedir.
Penis kanseri: Oldukça nadir görülmekle birlikte penis üzerinde sivilcelerin oluşmasına yol açan bu tip kanser, bölgedeki hücrelerin kontrol dışı büyümelerine ve dolayısıyla kanserli tümörlerin yayılmasına sebep olmaktadır. Penis kanseri tedavisinde radyoterapiden, kemoterapiden ve cerrahi prosedürlerden yararlanılmaktadır.
Penisteki beyaz noktalar nasıl tedavi edilebilir?
Altta farklı bir neden yatmadığı sürece herhangi başka semptom oluşturmayan ve sağlığı riske atmayan beyaz noktalar, bu özellikleri ile çoğunlukla tıbbi tedavi gerektirmemektedir. Öte yandan kişilerin tedavi amaçlı alabileceği birtakım önlemler de söz konusudur.
Buna göre aşağıdaki maddelerle beyaz noktaların yayılımı önlenebilmekte ve etkisi azaltılabilmektedir:
- Bölgeye dokunulmaması ve hijyene dikkat edilmelidir.
- Bakteri ve yağın birikmesini engellemek adına bölgenin düzenli temizliği yapılmalıdır.
- Tahrişe veya yara izine neden olabilecek durumlardan kaçınılmalı, şişlikler sıkılmamalı veya patlatılmamalıdır.
- Hekim tarafından önerilen bakteri ve yağ önleyici ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
- Kimyasal içerikli deterjan, vücut jeli ve benzeri ürünlerin, tam iyileşme sağlanan kadar bölge ile temas etmemesine özen gösterilmelidir.
- Herhangi bir alerjik durumun söz konusu değilse, antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip çay ağcı yağı kullanımı da tercih edilebilir.
- Aşırı şeker ve yağ içerikli yiyeceklerden bu dönemde uzak durulmalı ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Ne zaman doktora gitmek gerekir?
Şişliklerin zaman içerisinde iyileşmediği ve günden güne kötüleştiği gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır. Öyle ki leke ve kabartıların, ciddi bir hastalığın belirtisi olup olmadığının mutlaka incelenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte yumrular kaşınıyorsa, kanıyorsa, ağrıya sebep oluyorsa veya yayılım gösteriyorsa, kişinin en kısa sürede tıbbi yardım alması da önerilmektedir. Tanı konulana ve tedavi tamamlanana kadar ise hastanın bölge ile temas etmemesi ve cinsel ilişkiden kaçınması gerekmektedir.
- Kadınların korktuğu 5 cinsel konu! Partnerinize bu konuları sakın açmayın
- Cinsel isteği artırmanın yolları nelerdir? Cinsel istek nasıl artar?
- Erkeklerin aklını başından alan 5 hareket! Bu hareketler cinsel isteği zirve yapıyor
- Cinsel hazzı artıran 5 yöntem! Eşinizin cinsel performansının artmasını istiyorsanız deneyin
- Bu yemek libidoyu artırıyor! Her akşam 1 kaşık yerseniz cinsel isteğiniz artabilir