Daha genç bir yüz için
Kişinin doğal görünümünü bozmadan göz çevresinde yapılan çeşitli operasyonlar, daha genç bir yüz için alternatif oluşturuyor
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Avrupa Oküloplastik Cerrahi Birimi Üyesi Prof. Dr. Ferda Çiftçi
Yaşlanma çoğunlukla göz çevresinde başlıyor. Bunun nedeni nedir?
Çünkü göz çevresindeki cilt en ince, en hareketli ve kolaylıkla gevşeyebilen bir yapıdadır. Yaşlandıkça gözkapakları cilt ve ciltaltı gevşemeye başlar, kırışıklık ve torbalanmalar ile yaşlı bir görünüm ortaya çıkar.
Göz çevresini gençleştirmek için hangi yöntemleri uyguluyorsunuz?
Kişinin yaşı, cildinin yapısı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak non-invaziv dediğimiz en basit yöntemlerden ameliyata kadar pek çok seçeneği uyguluyoruz.
Botoks: Latince adı clostridium botulinum olan bakterinin salgıladığı toksinin, laboratuar koşullarında işlenerek insan için tedavi edici hale getirilmiş şeklidir. Göz çizgileri yeni yeni belirmişse, erken dönemde özellikle kaz ayaklarının kaybolması için botulinum toksin (botoks) enjeksiyonu uyguluyoruz.
Aynı zamanda kaş arası ve alın bölgesine de uygulama yapıyoruz. Botoks kas hareketlerini yavaşlattiğı için çizgilerin kaybolmasını sağlıyor, derinleşmesini engelliyor ve genç bir görünüm ortaya çıkıyor. Toplamda 5 -10 dakikalık bir işlem.
Dolgu maddeleri: Göz çevresinde çukurlaşma ve çökmeler varsa dolgu maddeleri kullanıyoruz. Dolgu maddeleri ile göz çevresindeki çukurlar kapanarak daha dinç bir görünüm sağlanıyor.
Cilt Soyma Yöntemleri:Bir diğer gençleştirme yöntemi ise cilt yenileme için yüzey soyma işlemleridir. Soyma işlemi özellikle ince cilt kırışıklıklarında ve pigmentasyonlarda etkilidir. Cilt soyma (peeling); lazer ya da kimyasal ajanlarla yapılabilmektedir.
Blefaroplasti: Blefaroplasti de denilen göz kapağı cerrahisi ile alt ve üst göz kapağındaki fazla deri ve yağlar, gözaltındaki torbalanmalar, göz kapaklarındaki sarkmalar gibi biçim bozuklulukları giderilir.
Böylece kişiye genç ve dinlenmiş bir görünüş kazandırılır. Bu ameliyatla göz kapağı ve gözün dış kenarındaki ince kırışıklıklar da bir miktar azalır.
Ortalama her bir göz kapağı ameliyatı 15–20 dakika sürer ve hastanede yatmayı gerektirmez. Hasta, operasyondan bir hafta sonra işine başlayabilir.
Bu işlemleri daha sonra tekrarlamak gerekir mi?
Botoks enjeksiyonunu yılda 3 kere yapmak kas hareketlerine bağlı ortaya çıkan dinamik çizgilerin kaybolmasını sağlayarak genç bir görünüm kazandırmaktadır. Cerrahi yöntem (blefaroplasti) ise daha kalıcı ve uzun etkili olup ameliyatın göz çevresindeki etkisi 5-10 yıl kadar kalacaktır.
Yaşlanma kaçınılmaz bir durum olduğundan zamanla cilt tekrar gevşeyebilir ve 5–10 yıl sonra ameliyatı tekrarlamak gerekebilir.
Bu işlemlerden sonra doğal görüntüde değişiklik olur mu?
Botoks enjeksiyonunu tamamen dinamik çizgilere yönelik uyguladığımız için doğal görüntüde herhangi bir değişiklik yaratmadan çizgiler kaybolmaktadır. Bizim yaklaşımımız tamamen doğal görünümdür.
Blefaroplasti ameliyatlarında da amacımız aynı yaklaşımla sadece sarkan ya da fıtıklaşmış dokuların alınmasıyla doğal görünüm elde etmektir.