Dikişsiz kornea nakli nasıl yapılıyor?
Kornea, gözün saydam ön bölümünü oluşturan ve net görüş sağlayan dokusudur. Bu nedenle kornea hastalıkları görme kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve hatta körlüğe neden olabilir.Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, dikişsiz kornea nakli nedir, hangi hastalara yapılabilir ve işlem için önemli noktalar nelerdir tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Günümüzde, kornea hastalıkları veya hasarları için cerrahi tedavi seçenekleri sürekli olarak gelişmektedir. Son yıllarda geliştirilen dikişsiz kornea nakli veya diğer adıyla “Descemet Membran Endotelyal Keratoplasti” (DMEK) de bu tedavi seçeneklerindendir.
DİKİŞSİZ KORNEA NAKLİNİN FARKI NEDİR?
Dikişsiz kornea naklinde korneanın tamamının nakledildiği klasik kornea naklinin aksine sadece korneanın en iç kısmı olan endotel tabakası nakledilir. Endotel tabakası, korneanın iç yüzeyinde yer alan ve korneanın netliğini koruyan önemli hücre tabakasıdır. Bu prosedürle, özellikle endotel tabakasında hasar görmüş veya bozulmuş hastalar için etkili bir çözüm sunulur.
DİKİŞSİZ KORNEA NAKLİ HANGİ HASTALARDA YAPILIR?
DMEK cerrahisi, sıklıkla katarakt ameliyatlarından sonra iyileşmeyen kalıcı kornea ödemi olan hastalara ve bazen kalıtsal kornea hastalıklarından Fuchs, endotelyal korneal distrofi tanılı hastalara yapılmaktadır.
DİKİŞSİZ KORNEA NAKLİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Bu ameliyatın en önemli özelliği, tam kat kornea naklinden farklı olarak çok sayıda dikişin olmaması ve “dikişsiz kornea nakli” olarak anılmasıdır. Dolayısıyla ameliyatta dikişe bağlı astigmat olmaz ve görüş tam kat kornea nakline göre daha erken düzelir. Ayrıca korneanın ön tabakaları, hastanın kendi dokusu olduğu için kornea, tam kat nakil korneasına göre travmalara karşı daha dayanıklıdır. Bu, görme kalitesini iyileştirmeye ve kısa iyileşme süresine katkıda bulunabilir. Ayrıca, dikişlerin kullanılmaması nedeniyle, hasta konforu ve enfeksiyon riski açısından da olumlu bir etkiye sahip olabilir.
NAKİL İÇİN KORNEA DOKUSU NEREDEN BULUNUR?Kornea, kornea bankalarından temin edilir. Hem yasal açıdan hem de sağlık açısından bu bir zorunluluktur; çünkü dokuyu naklederken çeşitli hastalıkların ve risklerin nakledilmesini önlemek için ise bu prosedürün izlenmesi gerekir.
Sonuç olarak, dikişsiz kornea nakli veya DMEK, endotel tabakasının yenilenmesi için etkili bir seçenektir. Ancak, DMEK prosedürü cerrahi olarak daha teknik beceri ve hastanın iyileşme süreci boyunca dikkatli bir takip gerektirebilir. Bu prosedür hakkında daha fazla bilgi almak veya uygunluğunuzu öğrenmek için bir göz doktoruna danışmanız önemlidir.
- Geçici rahatlık kalıcı hasar bırakabilir! Yapılan her hareket güvenli olmayabilir
- Tedavi edilmeyen depresyon bebeğin sağlığını bozuyor
- El hijyeni enfeksiyon hastalıklarını yüzde 50 engelliyor
- Stres Raynaud hastalığını tetikliyor
- Kırmızı bayrakları es geçmeyin, baş ağrısı bu şekilde ortaya çıkıyorsa dikkat!