Doğru beslen hemoroidi yen!
Hemoroid yani basurdan korunmak mümkün. Bunun için uzun süre oturmamak, bol bol su içmek, yeteri kadar egzersiz yapmak ve kabızlığa neden olmamak için liften zengin gıdalarla beslenmek gerekiyor
MEDİCAL PARK GÖZTEPE HASTANE KOMPLEKSİ GENEL CERRAHİ UZMANI OPR. DR. BABEK TABANDEH ANLATTI:
Hemoroid ameliyatları nasıl yapılıyor?
Cerrahi tedavi mutlaka ameliyathane koşullarında ve uygulanacak yönteme göre tam bir anestezi, belden yapılan iğnelerle belden aşağısının uyuşturulması ve hatta bazı seçilmiş olgularda sedasyon (damar yoluyla sakinleştiriciler verlerek) eşliğinde lokal (bölgesel) anestezi ile uygulanabilir. Klasik cerrahide değişik tekniklerle hemoroid pakelerine giden damarlar bağlanmakta, keseleşmiş hemoroid damarları (memeleri) kesilerek çıkarılmakta ve dikişli yada dikişsiz yöntemlerle kalan dokuların kapanması sağlanmaktadır.
Longo tekniği nedir?
20 yıldan uzun süredir dünyada uygulanan ve buna yakın bir zamandır ülkemizde de birçok klinik tarafından kabul gören longo tekniği özel bir cihaz kullanılarak makadın iç kısmından yapılan bir ameliyattır. Longo tekniği, rektum denilen kalın bağırsağın alt kısmında uygulanan stappler (zımbalama cihazı) denilen özel bir kesme ve zımbalama tekniğiyle hemoroid pakelerini yukarıya asmayı ve içindeki kan dolaşımını düzenleyerek hemoroid pakelerinin geriletilmesini amaçlayan bir tekniktir.
Her hemoroide uygulanır mı?
Longo tekniği her hemoroid ve her safhada uygulanmaz, dış hemoroidlerde etkili değildir. İç hemoroidlerden de 1. derecedekiler için fazla ağır bir cerrahi iken 2’nci ve 3’üncü derece büyük hemoroidleri olan ve özellikle ıkınma ile fazlasıyla makadın dışına sarkan hemoroidler için bu teknik seçilmesi gereken yollardan biridir. Erken evre 4’üncü derece hemoroidlerde de iyi sonuçlar veren longo tekniği ileri evre 4’üncü derece hemoroidlerde tatmin edici sonuçlar vermez.
Nasıl yapılıyor?
Bu ameliyatın tekniği hemoroid pakelerini makatın iç tarafına ve yukarıya doğru asarak hem dolaşımlarını azaltarak zamanla küçülmelerini sağlamak, hem de ıkınma ile dışarı çıkmalarını engelleyerek kanama, kaşıntı, ıslaklık, batma ve ağrı gibi hemoroid hastalığının sık gözlemlenen sorunlarını ortadan kaldırmaktır. Bu mantığa göre Longo cerrahisi için hasta seçiminin önemi büyük olduğu gibi en iyi sonucu elde etmek için bazen 3 ay bile sabretmek gereklidir.
Lokal anestezi ile sadece iğnelerle makadın çevresini uyuşturarak bu operasyon gerçekleştirilebilir olsa da belden yapılan iğnelerle anestezi veya genel anestezi alarak tam uyuma tekniğiyle operasyon gerçekleştirilir. Bağırsağın makat üstündeki 5’inci ya da 6’ncı santimetresinde özel longo stapleri cihazı ile 2 santim genişliğinde bir halka çıkarılır ve alttaki duvar 2 santim kadar yukarıya asılır. Teknik basit, kolay öğrenilebilir ve en önemlisi operasyon sonrası dönemde ağrısızdır.
Hasta ne zaman normal hayatına döner?
Aynı gün veya ertesi gün genellikle hastalar taburcu edilebilirler ve işe dönüş süresi açık ve klasik hemoroid cerrahisine göre çok kısadır. Kullanılan özel cihaza bağlı maliyet olarak dezavantajlı olan bu teknikten sonra ilaç kullanım miktar ve süreleri belirgin bir şekilde daha düşüktür. Tekrarlama ve başarısızlık oranları longo tekniğinde klasik hemoroidektomiye göre daha yüksektir. Buna rağmen, tekrarlamalar durumunda hastalığın daha erken evreye gerilediği ve sıklıkla ortaya çıkan pakelerin lastik bant ligasyonu ile boğularak ve infrared (kızıl ötesi) ışınlarla yakılarak tedavi edilebilmektedirler.
Hemoroid ameliyatları için yaş sınırı var mı?
Çocuk yaşlarında hemoroidlerin gelişme sıklığı azdır, diyet ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen ve cerrahiye gereksinim yaratacak derecede ilerleyen hemoroidlere ender rastlanır. Karaciğer hastalıkları ve sistemik damar sorunlarına bağlı gelişen hemoroidlerin tedavisi hemen her zaman altta yatan hastalığın tedavisiyle mümkün olur, ilaç desteğiyle şikayetler azalma gösterir. Çocukluk ve gençlik çağındaki bir vücutta iyileşme ve doku onarımı yeteneği daha yüksektir ve hemoroidlerin tamamen düzelmesi de mümkündür. Yine de nadir durumlarda çocuk cerrahları tarafından uygulanan ve birincil prensibi olabildiğince dokuları az tahrip eden ameliyatlar gerçekleştirilmektedir.
İleri yaş grubu (70-75 yaş ve üzeri) için ise operasyon kararını kısıtlamanın nedenleri farklıdır. Bu grup hastada makadın çevresindeki kasların gevşemesi ve güç kaybı sıklıkla gözlendiği gibi, bu kasları harekete geçiren sinirlerin yaşa bağlı olarak yetersiz kalma şansı da mevcuttur. Bu nedenle bu alanın cerrahisinden sonra hastaların büyük tuvaletlerini kontrol etmede geçici veya kalıcı sorunlar yaşama şansları daha yüksektir. Bu nedenle ileri yaş grubu hastaların cerrahisi ile uğraşan cerrahlar hemoroid operasyonlarını daha az sıklıkla ve olabilecek en basit tekniklerle yapmayı tercih ederler.
Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekiyor?
Dikkat edilecek noktalar hemoroidin gelişme nedenine bağlı olduğu gibi, uygulanan cerrahi yönteme de bağımlıdır. Yine de hemen her hastanın dikkat etmesi gereken ortak nokta operasyondan sonra makat çevresi bölgesinin basıncının yükselmemesi yani aşırı ıkınma, uzun süreli ıkınma, sert dışkılama ve ishal gibi durumlardan kaçınmaktır.
Ayrıca operasyon bölgesinin hijyeninin korunması ve özellikle tuvaletlerden sonra ve günde birkaç defa makat bölgesinin temizliğini sağlamaktır. Bol bitkisel lifli besin ve bol sıvı ile beslenme, iyi tuvalet alışkanlıkları ve günde birkaç defa dezenfektanlı ılık sularla yapılan 10-20 dakikalık oturma banyoları böyle bir bakıma olan örneklerdir.
Oturma banyosu tedavi edici mi?
Ilık uygulamalar makadın çevresindeki dolaşımı düzenler, ağrıyı ve gerginliği azaltır ve temizlik sağlar.
Oturma banyosu ne kadar sürmeli?
İster ilaç tedavilerin bir basamağı ister cerrahi sonrası bakımın bir parçası olsun oturma banyoları ortalama 10-20 dakika süren ve günde 1-3 defa uygulanan ılık suya tamamen oturmak ile makadı suda bırakma işlemine verilen isimdir. Ilık suya ihtiyaca göre dezenfektanlar, dokuyu iyileştirmeye yardımcı bitkisel ve kimyasal ekstreler ve ağrıyı gideren uyuşturucular ilave edilebilir.
Hemoroidden korunmak mümkün mü?
Hemoroid hastalığına yakalanmamak için alınabilecek en etkili önlem yüksek lifli gıdalar tüketerek kabızlığı önlemektir. Ayrıca çalışma ve yaşam şartlarını uzun süreli sabit oturma ve sabit durmaktan uzaklaştırmak, ılımlı egzersiz programları ve bol miktarda sıvı tüketmek de önemlidir.
- Uzmanı uyardı: Belin bir tarafında hissedilen ağrıya dikkat! Nedeni böbrekler olabilir
- Gribin en yaygın bulaşma yoluymuş! Sakın elinizi gözünüze sürmeyin
- ‘Panik Bozukluk’ kadınlarda daha sık görülüyor
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Uzmanı uyardı: Kadınlarda görülen jinekolojik hastalıklara dikkat!