Hangi ay hangi balık yenmeli? İşte ay ay balık yeme rehberi
Sağlıklı beslenme menülerinin vazgeçilmezi olan balık; folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin. İşte hangi ay hangi balığın lezzetli olduğunu merak edenlere taze balığı seçme ve pişirme rehberi
Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, balığın folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin ve iyi bir protein kaynağı olduğunu belirterek "B grubu vitaminlerden tiamin (B1), niasin (B3), pridoksin (B6), B12 ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D’nin iyi kaynakları olarak kabul edilen balığın 100 gramı, özellikle A vitamini gereksiniminin yüzde 10-15’ini karşılıyor" dedi. Diyetisyen Olcay Barış, taze balık tercihinin nasıl yapılması gerektiği ve pişirme yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.
HER BALIK MEVSİMİNDE SAĞLIKLI
Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, balığın vitamin, mineral bakımından oldukça zengin bir gıda olmakla birlikte beynin kullandığı omega yağ asitlerince de çok zengin olduğunu ve en önemlisi mevsiminde balık tüketmnin balığın faydalarından yararlanmak için en doğru seçim olacağını belirtti.
"Örnek vermek gerekirse,kış mevsiminin dışında tüketilen hamsi ve palamut, yaz aylarında tüketilen lüfer ve kefalden çok da bir şifa beklemek doğru değil. Bunun yerine,kış bitimine doğru yiyebileceğimiz bir kalkan, ilkbahar mevsiminde yenecek levrek ve mezgit, yaz mevsimi sonuna doğru yiyebileceğimiz çipura bizim için çok daha sağlıklı ve doğru bir tercih olacak."
HANGİ BALIK NE ZAMAN YENİR?
1 Eylül'de açılan balık sezonunda, Eylül ayında en lezzetli balıklar kılıç ve sardalya balıkları lezzetini koruyor. Bu dönemde en çok lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç balıkları avlanıyor. Ekim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biri. Sofralara en hızlı giriş yapan balık palamut. Aynı zamanda barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça balıklarının en lezzetli ve faydalı olduğu zamanlar... Kasım ve Aralık, lüferin en lezzetli zamanı. Bu dönemde çok daha bol ve daha uygun bulunabiliyor. Aralık ayı aynı zamanda sofralarımıza en sık misafir olan balığın, hamsinin en lezzetli olduğu zaman!
AY AY BALIK YEME REHBERİ
OCAK: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
ŞUBAT: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
MART: Gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır.
NİSAN: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır.
MAYIS: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
HAZİRAN: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır.
TEMMUZ: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir.
AĞUSTOS: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır.
EYLÜL: Kılıç ve sardalya balıkları hâlâ lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
EKİM: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır.
KASIM: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve Aralık, lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.
ARALIK: Uskumru, lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir, bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
Balık avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybediyor, bu yüzden balık alınırken tazeliğine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Dyt. Barış, "Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir, bayat balığın göz bebekleri ise çökmüş donuk ve mattır. Balığın tazeliğini koruyan soğuk hava depoları olsa da bu özelliklere dikkat etmek gerekir. Ayrıca taze balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde bir iz oluşmaz fakat bayat balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde iz kalır, balık eski şekline dönemez." diyor.
BALIK NASIL PİŞİRİLMELİ?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, balık için "İçeriğindeki sağlıklı yağların bozulmaması ve fazla yağ tüketiminden kaçınmak için balığı yağda kızartmak yerine haftada en az iki kez fırında, ızgara veya buğulama olarak tüketmeyi ihmal etmeyin." uyarısında bulunuyor.
Çok üzücü ama yılda kişi başında sadece 8 kg balık tükettiğimizi biliyor muydunuz? Haftada en az 2 gün mevsiminde balık tüketmeye dikkat edelim."
- Göz tedavisinde bu detay dikkate alınmalı! Özellikle prematüreler için önemli
- Mikroplastiklere dikkat! Kolon ve akciğer kanserine yol açabiliyor: Üreme rahatsızlıklarının altında yatan sebeplerden biri
- Hafıza kayıpları ve kronik baş ağrısına dikkat!
- Vücudunuz sizi uyarıyor olabilir! Demir eksikliğiniz varsa bu belirtilere dikkat edin!
- Balık tüketerek kışı depresyonsuz atlatabilirsiniz!