İdrar kaçırma kader değil (Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen)
40 yaş ve üstü kadınların sık yaşadığı problemler arasında yer alan idrar kaçırma, anlatmaktan utanılacak bir sorun olarak görülüyor. "Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen" projesiyle bu hastalığın kader olmadığı anlatılacak, tüm Türkiye ile birlikte kadınlar için kitap yazılacak
SENİM TANAY KARAKUŞsenim.tanay@posta.com.trTürkiye'de 40 yaş ve üstü 2,7 milyon kadın idrar kaçırma sorunu yaşıyor. İdrar kaçıran kadınları bilgilendirmek, bu durumun utanılacak değil, çözümü olan bir rahatsızlık olduğunu vurgulamak için Kontinans Derneği, Canped ve Proje Te projesinde bir araya geldi.
Ontex Türkiye Genel Müdürü Burak Kayahan, proje adının ortaya çıkış hikâyesini “Bu problemi yaşayan 40 yaş ve üstü kadınların anketimize verdiği ortak cevaplardan biri hayatı kaçırdıkları yönündeydi. Bu da projemizin ismini kendiliğinden ortaya çıkardı” diyerek aktarıyor.
Türkiye’deki bütün kadınlara ulaşmayı hedefleyen bu projeyle ilgili biz de Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen ve Proje Temsilcisi Nergis Kumbasar’dan bilgi aldık:
Bu sosyal sorumluluk projesine yönlendiren şey neydi?
Daha önce de projelerimiz oldu. Onların ilgi görmesi bizi motive etti. Dolayısıyla daha geniş kitlelere ulaşabileceğimiz, farkındalığı artırabileceğimiz yeni projeler düşündük ve bu proje ortaya çıktı. İnsanlar idrar kaçırmanın bir kader olduğunu, tedavisi olmadığını düşündükleri için
böyle bir kampanyanın yararlı olabileceğini düşündük.
‘YÜZDE 100'E YAKIN BİR ORANDA TEDAVİ EDİLEBİLİR’
İdrar kaçırma neden daha çok kadınlarda rastlanılan bir rahatsızlık?
Bunun nedeni psikolojik değil, tamamıyla anotomik. İdrar çıkış borusu erkeklerde daha uzun. Dolayısıyla oradaki anatomi daha güçlü. Kadınlardaki bazı risk faktörleri (gebelik, doğum vb.) daha fazla. Bu nedenle kadınlarda daha sık görülüyor. Türkiye'de yapılan çalışmalar idrar kaçırmanın kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla görüldüğünü ortaya koyuyor.
İdrar kaçırma kesin tedavisi olan bir hastalık mı?
Tedavilerde çok fazla gelişme var. Birçok yeni ilaç çıkıyor, pek çok tedavi geliştiriliyor. İdrar kaçırma yüzde 100'e yakın bir oranda tedavi edilebilir bir hastalık.
İdrar kaçırmanın sosyal hayat üzerindeki olumsuz etkileri nasıl aşılabilir?
Türkiye'de idrar kaçıran kadınların yüzde 87'si özgüven eksikliği, yüzde 75'i ise sokağa çıkma korkusu yaşıyor. Bu nedenle bilgilenme çok önemli. Hastalığın tedavisi olduğunu bilmek, başlı başına bir çözüm yolu. Dernek olarak yaptığımız çalışmalarda bu rahatsızlığı yaşayanların sadece yüzde 12'sinin hekime başvurduğunu gördük. Bu çok düşük bir oran. Dünyada da bu oran yüzde 30 civarında. İdrar kaçırmanın sık görülebilen ve tedavi edilebilen bir sorun olduğunu kadınlara anlatabilirsek o zaman dertlerine daha çok çare arayacaklarına inanıyoruz.
'PAYLAŞINCA ÇÖZÜMÜ OLDUĞUNU GÖRÜYORLAR'
Pek çok ünlü ismin yer almaktan çekineceği bir sosyal farkındalık projesinin yüzü oldunuz…
Ben pek çoğu hekim olan bir aileden geliyorum. O yüzden sağlıkla ilgili hiçbir problemin saklanmaması, çekinilmemesi gerektiğini düşünüyorum. 40 yaş ve üstü kadınlarda her 4 kişiden 1'inde görülen bir rahatsızlık idrar kaçırma. Ben de bu yaş grubu içerisinde yer alan bir kadın olarak problemi dile getirmek istedim.
Proje aracılığıyla Türkiye'de bu sorunu yaşayan kadınlara neler söylemek istersiniz?
2020 yılında tam 4 milyon kadının idrar kaçırma problemi yaşayacağı öngörülüyor. Bu çok ciddi bir rakam. Halbuki bu rahatsızlığın bir çözümü var. Ancak insanlar bunu özgüven eksikliği yaşayıp sakladıkları için doktora gitmiyorlar, ki
TÜM TÜRKİYE KADINLAR İÇİN KİTAP YAZACAK
"Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen" farkındalık projesi kapsamında, tüm Türkiye ile birlikte bir kitap yazacaklarını da açıklayan Nergis Kumbasar, sanatçılardan sporculara, iş camiasından hekimlere ve gazetecilere kadar birçok meslek grubunun desteği ile bu kitapta keşke kaçırmasaydım denilen anları bir araya getireceklerini de aktardı:
- Yatağa böyle girmeyin! Uyku sağlığını bozuyor
- Ciğerleri perişan eden sinsi tehlike! Kanser riskini 10 yıl öne çekiyor: Damarları saniyesinde tıkıyor
- Kontrolsüz şekilde kullanılan magnezyum çeşitli problemleri beraberinde getiriyor!
- Uzmanı uyardı: Belin bir tarafında hissedilen ağrıya dikkat! Nedeni böbrekler olabilir
- Gribin en yaygın bulaşma yoluymuş! Sakın elinizi gözünüze sürmeyin