Sağlıkİşte size bahar yorgunluğuyla başa çıkmak için tüyolar!

İşte size bahar yorgunluğuyla başa çıkmak için tüyolar!

Paylaş
İşte size bahar yorgunluğuyla başa çıkmak için tüyolar!

Mevsim geçişlerinin olduğu zamanlarda beslenmemiz kat ve kat daha önemli. Bu dönemde kendimizi yorgun, bitkin ve enerjisi düşük hissedebiliriz. Hava bir ısınıyor bir soğuyor, bu durum insanın enerjisini olumsuz etkiliyor. Bu yorgunluktan kurtulmak için beslenmenin önemini gözardı etmemek gerekiyor

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç konu ile ilgili bilgiler verdi:

Soğuk havadan sıcak havalara geçilmesiyle mevsime bağlı beslenme alışkanlıklarının değişmesi, havadaki nem oranının artması birçok kişiyi isteksizlik, uykusuzluk, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle karşı karşıya bırakabilir. Bahar yorgunluğu havadaki elektrik yükünün, buna bağlı olarak pozitif ve negatif yüklü iyon artışının sinirleri etkileyerek stres seviyesini yukarılara çekmesi sonucu ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda metabolizmadaki hormonal değişimden de kaynaklanabiliyor.

Alkol, çevre kirliliği, stres, aşırı kafein, sigara, düzensiz beslenme gibi etmenlerin tetiklediği bahar yorgunluğu dikkat edilmez ise yorgunluk ve halsizliğin yanı sıra mide ekşimesi, mide yanması, konsantrasyon bozukluğu, tansiyon yüksekliği, adale ağrıları gibi pek çok farklı problemi beraberinde getirebiliyor.

Haberin Devamı

BESLENMENİZDE NELERE DİKKAT EDEBİLİRSİNİZ?

- Yeterli ve dengeli beslenin.Tek tip beslenmeden uzak durun. Örneğin; güne mutlaka kahvaltı ile başlayın ve kahvaltıda hafif besinler seçin, öğününüzde tavuklu (ızgara) salata, ayran ve 1 dilim tam buğday ekmeği ile besin çeşitliliği sağlayabilirsiniz.

İşte size bahar yorgunluğuyla başa çıkmak için tüyolar- Düzensiz tüketilen öğünler, uzun süren açlıklar kan şekerinin dengesiz düşmesine ve yükselmesine neden olabileceği için bahar yorgunluğu belirtilerini artırabilir. Yemeklerinizi az az, sık sık ve 3 ana, 3 ara öğün şeklinde tüketin.

- Her gün en az 30 dakika tempolu yürüyüşler yapın.

- Öğle öğünlerinizde et ağırlıklı, akşam öğünlerinizde ise daha hafif olması için sebze ağırlıklı beslenin.

- Mevsimsel değişime bağlı dolaşım problemleri yaşamamak için bol bol su tüketin. Günde en az 2 litre su için. Bu sayede hem dolaşım sisteminizi daha düzenli hale sokarsınız hem de toksinlerden kurtulmanız kolaylaşır.

- Gün içerisinde yorgunluğu atmak ve uyanık kalmak için sıkça tükettiğimiz çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin miktarına dikkat edin. Fazla miktarlarda alınan kafein, kalp çarpıntısına ve vücutta su kaybına neden olabileceği için özellikle mevsim değişikliğindeki sıkıntıları tetiklememek adına kafein alımını en aza indirmeye çalışın.Çay, kahve, asitli içecekler gibi kafeinli içecekler yerine günde 2 fincan yeşil çay,melisa çayı gibi bitki çayları tüketebilirsiniz.

- Yeterli ve düzenli C vitamini alın. Bunun için de özellikle meyve ve sebze tüketimini artırın. Brokoli, ıspanak, yeşil biber, kivi,maydanoz, portakal gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.

- Uykunuza önem verin çünkü uykusuzluk ya da düzensiz uyku kendinizi daha yorgun ve bitkin hissetmenize neden olur. Bu nedenle her gün 6-8 saat uyumaya özen gösterin.

- Çinko, magnezyum yorgunluğu azaltır. Bu nedenle her gün 2 adet ceviz, 6-7 adet fındık ve 1 küçük boy muz tüketin.

- Tatlı, hamurlu ve nişastası besinlerden uzak durun. Bu besinler kan şekerini hızlı artırıp hızlıca düşürür. İçerisinde bolca B vitamini bulunan ve kan şekerini iyi ayarlayan kepekli pirinç, kepekli makarna, esmer ekmek gibi esmer ekmek gibi glisemik indeksi düşük, posalı besinler tüketmenizde fayda var.

Haberin Devamı