Kısa boyun nedeni bu hormon!
Çocuğun kısa boylu olacağının; çene, el, ayak gibi organlardaki dengesiz büyüme ile ilk sinyallerini verdiğini belirten Endokrinolog Prof. Keskin, büyüme hormonu azlığına ve erken teşhise dikkat çekti
Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği üyesi Prof. Dr. Mehmet Keskin, büyüme hormonu azlığında erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, çocukta herhangi bir yaşta çene, el, ayak gibi organlarda dengesiz büyüme gözlendiğinde doktora başvurulması gerektiğini bildirdi.
Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, büyüme takibinde çocukların kıyafet ve ayakkabılarındaki değişimi gözlemlemenin ebeveynlere yardımcı olabileceğini aktardı.
Büyüme hormonu yetersizliğinin Türkiye'de 3 binde bir çocukta görüldüğünü ve hastalığın boy veya kilonun yaş grubuna göre geri olması şeklinde tanımlandığını anlatan Keskin, sorunun kendisini daha çok boy kısalığıyla gösterdiğini vurguladı.
Çocuklarda kıyafet ve ayakkabı boylarının takibinin teşhis için de önemli bir yol olabileceğine dikkati çeken Keskin, şunları kaydetti:
"Büyüme hormonu azlığında her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Sorun genetik, yapısal, organik, çevresel nedenlere bağlı gelişebilir. Çocukta herhangi bir yaşta çene, el, ayak gibi organlarda dengesiz büyüme gözlenirse derhal doktora başvurulması gerekir. Ortalama olarak bir çocukta, 0-1 yaşta 25, 1-2 yaşta 12, 2-4 yaşta 7, 4 yaş-ergenlik arasında 5-6 santimetre, ergenlikte kızlarda ortalama 20,5, erkeklerde 27,5 santimetre uzama beklenir. Aksi bir durum olduğu takdirde çocuk endokrin uzmanlarının oksolojik değerlendirmesi, izlemleri ve sonrasında büyüme hormonu uyarı testleriyle tanı koyulmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Tedavi sonucunda izlem ve testlerle tanısı konulan hastalarda ciddi bir yan etki beklenmez ancak nadir olarak hiperglisemi, hipotiroidi, femoral epifiz kayması gibi yan etkiler gözlenebilir. Çocuğun boyunun yaşıtlarına göre uzun olması bir sorun teşkil etmez."
SAĞLIKLI BİR GELİŞİM İÇİN SPOR VE DENGELİ BESLENME ÇOK ÖNEMLİ
Prof. Dr. Mehmet Keskin, büyüme geriliği ve buna benzer hastalıkların önüne geçilmesi için çocukların sağlıklı şekilde büyümesi gerektiğine işaret ederek "Proteinden zengin, dengeli bir beslenme şekli benimsenmelidir. Karbonhidrat ve yağ içeren, meyve ve sebze içerikli doğal beslenme ürünlerinin aşırıya kaçmadan dozunda ayarlanmış olması gerekmektedir. Erken yatmak çok önemlidir. Vücudun dayanıklılığını arttırması ve büyümeye pozitif etkisi açısından basketbol, voleybol ve yüzme gibi sporların yapılması da yararlıdır" önerilerinde bulundu.
AA
- Yatağa böyle girmeyin! Uyku sağlığını bozuyor
- Ciğerleri perişan eden sinsi tehlike! Kanser riskini 10 yıl öne çekiyor: Damarları saniyesinde tıkıyor
- Kontrolsüz şekilde kullanılan magnezyum çeşitli problemleri beraberinde getiriyor!
- Uzmanı uyardı: Belin bir tarafında hissedilen ağrıya dikkat! Nedeni böbrekler olabilir
- Gribin en yaygın bulaşma yoluymuş! Sakın elinizi gözünüze sürmeyin