SağlıkMutluluğun anahtarı tabağınızda saklı

Mutluluğun anahtarı tabağınızda saklı

Paylaş
Mutluluğun anahtarı tabağınızda saklı

Hayatın koşuşturmacası içinde, zaman zaman kendimizi yorgun, bitkin ya da motivasyonsuz hissedebiliriz. Günlük yaşamın getirdiği stres ile başa çıkmanın en basit ve etkili yollarından biri, beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmek olabilir. Unutmayın, mutluluğun anahtarı, tabağınızda saklı olabilir. Diyetisyen Eda Yıldırım detayları Posta okuyucuları ile paylaştı.

ÖĞÜNLERE DİKKAT

Haberin Devamı
  • Dengeli ve doğru bir beslenme düzeni beyin fonksiyonlarını destekleyerek stres ve depresyonla başa çıkmamıza yardımcı olur. Örneğin, sabahları dengeli bir kahvaltı, gün boyu enerjik ve odaklanmış hissetmenizi sağlar, şekerinizi dengede tutar ve ani enerji düşüşlerini önler.
  • Akşam yemeğinde tükettiğiniz sebzeler, sağlıklı yağlar ve protein kaynakları, hem bedensel hem de zihinsel iyilik halinizi destekler.
  • Aralarda yiyeceğiniz meyve ve kuruyemişler serotonin seviyenizin artmasını destekleyebilir.

SEROTONİN VE MUTLULUK
Vücudumuz, serotonin ve dopamin gibi mutluluk hormonlarını üretmek için belirli besinlere ihtiyaç duyar. Bu hormonların dengeli bir şekilde salgılanması, stresli durumlarla daha iyi başa çıkmamıza ve genel olarak daha mutlu hissetmemize destek sağlar.
Serotonin genellikle mutluluk hormonu olarak anılır. Serotonin üretimini desteklemek için B6 vitamini, magnezyum ve triptofan açısından zengin gıdalar tüketmek gerekir. Bu gıdalar muz, ceviz, badem, avokado, tahıllı ekmek, kahverengi pirinç ve yulaf gibi kompleks karbonhidratlardır.

DOPAMİN VE TATMİN
Dopamin, bir hedefe ulaştığımızda, başarıyı yakaladığımızda ya da sevdiğimiz bir şeyi yaptığımızda salgılanır ve bize tatmin hissi verir. Dopamin seviyelerinizi yüksek tutmak için yeterli protein alımına dikkat edin. Balık, tavuk, yumurta ve baklagiller gibi protein açısından zengin gıdalar, dopamin üretimini destekler. Ayrıca, antioksidanlar açısından zengin olan böğürtlen, ıspanak ve yeşil çay gibi gıdalar da dopaminin vücutta daha uzun süre aktif kalmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

OKSİTOSİN VE SEVGİ
Oksitosin, sevgi ve güven hormonu diye anılır. Özellikle magnezyum açısından zengin gıdalar, oksitosin üretimini artırabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kaju, kabak çekirdeği, yumurta ve badem gibi besinler bu konuda size yardımcı olabilir. Ancak unutmayın, oksitosin seviyesini artırmanın en etkili yollarından biri, sevdiklerinizle vakit geçirmek ve onlarla samimi anlar paylaşmaktır. Hadi şimdi sevdiklerinize sıkı sıkı sarılın.

ENDORFİN VE HUZUR
Endorfin için doğal ağrı kesici diyebiliriz. Yoğun egzersizler, kahkaha ve sevdiğiniz bir aktiviteyle meşgul olmak endorfin seviyenizi artırabilir. Acı biber, bitter çikolata, çilek ve narenciye meyveleri gibi gıdalar endorfin salgılanmasını teşvik eder.

STRESE KARŞI BESİN TAKVİYELERİ

  1. Omega-3 yağ asitleri: Somon, ceviz ve keten tohumu gibi omega-3 açısından zengin gıdalar, beyin sağlığını destekler.
  2. Magnezyum: Ispanak, badem ve avokado gibi magnezyum açısından zengin besinler, kas gevşemesi ve stresle başa çıkmada yardımcı olabilir.
  3. B vitaminleri: Tam tahıllar, yumurta ve süt ürünleri B vitaminleri açısından zengindir, sinir sistemi sağlığını destekler ve enerji seviyelerini artırabilir.
  4. C vitamini: Yeşil sivri biber, portakal, kivi ve brokoli gibi C vitamini açısından zengini gıdalar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve stresi engelleyebilir.
  5. Antioksidanlar: Yaban mersini, çilek ve kakao gibi antioksidanlar, serbest radikalleri temizleyerek genel sağlığı iyileştirebilir.
  6. Su tüketimi: Yeterli su tüketimi, vücudun stresle daha iyi başa çıkmasına ve genel iyilik haline katkıda bulunur.
  7. 5-HTP takviyesi: 5-HTP kullanımı, depresyon, anksiyete ve uyku bozuklukları durumların yönetiminde önemli bir yer tutar. Beslenme uzmanına veya doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
  8. Rhadiola: Stres seviyesinin düşmesini ,serotonin seviyesinin artmasını destekler. Yorgunluk ve bitkinlik belirtilerinde ve depresyonda azalmayı destekleyebilir. Beslenme uzmanına veya doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
  9. Çaylar: Papatya çayı, melisa çayı stres seviyenizin düşmesini destekleyip uykunuzun düzene girmesinde pozitif etki yaratabilir. Antidepresan alıyorsanız bu çayları kullanmayınız.