Propolisin faydaları nelerdir?
Arıların, bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı, güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip olan propolisi uzmanlar, mevsim geçişlerinde de öneriyor. Propolis faydalarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara sizler için detaylandırdı.
Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip doğal bir arı ürünü. Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılıyor. Petek gözleri arılar tarafından önce propolis ile kaplanıyor sonra ana arı, petek gözüne yumurtasını bırakıyor. Bu sayede yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanıyor. Propolis, antioksidan ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra antifungal, antiviral, antienflamatuvar, antitümör ve ayrıca antialerjik etkilere sahip. Uzmanlar propolisin bu faydalarından dolayı düzenli kullanımını öneriyor. Özellikle mevsim geçişi dönemlerinde, vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı güçlendirmek önem taşıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara propolis ile ilgili şunları aktarıyor: "Mevsim geçişlerinde, çocuklarda en sık rastladığımız sorunlardan biri öksürük, boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı ve burun akıntısı gibi şikayetler. Bu gibi şikayetlerin daha kolay atlatılması için çocukların bağışıklığının güçlü olması çok önemli. Bir hekim olarak, çocuklarda propolis kullanımını özellikle mevsim geçişlerinde öneriyorum. Çok uzun yıllardır var olan bu arı ürününün faydalarıyla ilgili yapılan bilimsel çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor. Bilimsel yayınlara göre propolis vücutta B ve T lenfositlerini aktive ederek antikor üretimini artırıyor, doğrudan bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor, mevsim geçişlerinde çocukların hastalıklara yakalanma sıklığını azaltıyor. Bunu hem literatürdeki bilimsel araştırmalarda hem de klinikte hastalarımız üzerinden birebir gözlemliyoruz.” diye belirtti.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güldane Koturoğlu ise grip, soğuk algınlığı, farenjit gibi rahatsızlıklarda hemen antibiyotik kullanımına başvurulduğunu ancak bunun çok doğru bir yöntem olmadığını belirtiyor. Koturoğlu, "Çocukların hastalanma sıklığını ve iyileşme süreçlerini kısaltmak için güçlü bir bağışıklık şart. Bu noktada sağlıklı ve doğal beslenmeyi çok önemsiyoruz. Bağışıklığı doğal yollarla desteklemek için benim önerim, doğru beslenme ve düzenli uykunun yanında doğal gıdalar ile vücudu desteklemek. Bu anlamda, doğada en güçlü antioksidan olarak bilinen propolisi çocukların da kullanmasını öneriyorum. Çocuklarda hastalıklara yakalanma riski özellikle mevsim geçişlerinde artış gösteriyor. Sürekli olarak antibiyotik kullanmak, vücudun direncini azaltıyor ve savunma mekanizmasını düşürüyor. Arı ürünleri yüksek biyolojik aktiviteye sahip ürünler ve birçok bilimsel çalışmada bağışıklığı desteklediği ortaya konmuş. Literatürde ayrıca mevsimsel alerji ve astım vakalarında propolisin özellikle antienflamatuvar etkisi ile faydalı olabileceği gösterilmiş” diye belirtti.
Birkaç porsiyon meyveye bedel
Gıda Yüksek Mühendisi Propolis Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı yaptığı açıklamada, "Günlük antioksidan ihtiyacının karşılanması için Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her gün 6-11 porsiyon tam tahıl, 5-6 porsiyon meyve sebze tüketmek gerekiyor. Pratikte bunu tüketmemiz mümkün değil. Dolayısıyla, antioksidan özellikteki gıdaları beslenmemize dahil etmeliyiz. Propolis de çok güçlü antioksidan aktiviteye sahip. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz çalışmada, propolisin nardan tam 80 kat daha yüksek antioksidan aktivite gösterdiğini belirledik. Yapılan pek çok bilimsel çalışmada, bağışıklığı düzenleyici etkileri olduğu ve bunun propolisin bileşiminde bulunan kafeik asit fenetil ester bileşeninden kaynaklandığı ortaya konulmuş. Ancak propolisin bu etkilerinden bahsedebilmek için doğru bir şekilde özütlenmiş olması gerekiyor. Propolis, kovandan elde edildiği ham haliyle vücudumuz tarafından sindirilemiyor. İnsan tüketimine uygun hale getirilmesi için mutlaka özütlenmesi gerekiyor. Ben en az yüzde 10 oranında propolis içeren bir özütten çocukların günde en az 10 damla, yetişkinlerin en az 20 damla tüketmesini öneriyorum. Gerekli durumlarda bu miktar dört kata kadar artırılabilir. Böylece vücudun toparlanma süreci de hızlanacaktır” dedi.
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat
- Havadaki partikül madde kirliliğine dikkat! Kliniklere başvuru sayısı her geçen artıyor
- Cinselliği bitiren 5 hareket! Bu hareketleri sakın yapmayın
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Obeziteyle mücadele için farkındalık eğitimi!