Sağlık sektöründe kadınların ayak sesleri yükseliyor
Sağlık sektöründe otuz yılı aşkın süredir hem hekim hem de yönetici olarak çalışmalarını sürdüren Academic Group Yönetim Kurulu Başkanı, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Neşe Kavak: “Artık sağlık alanında kadınların ayak sesleri yükseliyor. Yapılan araştırmalar, kadınların yönetici düzeyinde, en çok sağlık sektöründe işe başladığını gösteriyor” diyor.
Hastane sahiplerinin neredeyse tamamının erkek olduğu sağlık sektöründe, hastane sahibi bir kadın olarak çalışmalarını sürdüren Academic Group Yönetim Kurulu Başkanı, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, kadınların her alanda başarılı olabileceğini kanıtlıyor. Türkiye’de akademik kariyerini zirvede tamamlayıp hastane yöneticiliğine geçen Prof. Dr. Kavak, aynı zamanda Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.
‘HER ŞEYİ BAŞARABİLİRLER’
Kadın istihdamının artırılmasına yönelik çalışmaları destekleyen Prof. Dr. Neşe Kavak’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Academic Group çatısı altındaki Academic Hospital ve Academic Clinic’te de istihdam politikalarında toplumsal cinsiyet eşitliği baz alınıyor. Academic Group’ta çalışanların yüzde 75’inin kadın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kavak, “Çalışanlarımızın 211’i kadınlardan oluşuyor” diyor. Prof. Dr. Neşe Kavak, kadınların her şeyi başarabileceğine inanıyor ve şunları söylüyor:
‘ÖNYARGILARI YIKIYORUZ’
“Kadın olmak tüm dünyada zor. Cinsiyet eşitliği alanında kat edilmesi gereken çok yol, aşılması gereken çok engel var. Ancak tüm bu engellere karşı kadınlar özellikle iş dünyasında ezberleri bozuyor, “bu erkek işidir” denilen birçok mesleği başarıyla yapabiliyor ve önyargıları yıkıyorlar. Artık her sektörde kadınları görebiliyoruz. Bu alanlardan biri de sağlık sektörü. Kadın doğum ve perinatoloji (riskli gebelik) alanına otuz yılını adamış bir kadın cerrah olarak şunu söyleyebilirim ki; artık sağlık alanında kadınların ayak sesleri yükseliyor.”
‘ EN ÇOK SAĞLIK SEKTÖRÜNDE BAŞLIYORLAR’
Türkiye’de tüm sektörler arasında yapılan araştırmalar, kadınların yönetici düzeyinde en çok sağlık sektöründe işe başladığını ve genel olarak çok başarılı olduklarını, kariyerlerinde güçlü adımlarla ilerlediklerini gösteriyor. Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Academic Group’ta da istihdam politikamızı toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeterek düzenliyoruz. Hekimlikten hemşireliğe, laborantlıktan yöneticiliğe her alanda ve kademede kadın çalışana istihdam sağladığımızı söylemekten mutluluk duyuyorum. Müdürlerimizin de büyük çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.”
SADECE İSTİHDAMDA DEĞİL HER ALANDA EŞİTLİK GEREK
Kadın sağlık çalışanlarının, sağlık sektöründe çok çeşitli roller üstlendiğine dikkat çeken Prof. Kavak, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sağlık ve bakım sektörüne ilişkin küresel bir raporunda; kadınların tüm dünyadaki sağlık ve bakım sektörü çalışanlarının yaklaşık yüzde 67’sini oluşturduğu belirtiliyor. Raporda buna karşılık sağlık ve bakım sektöründe çalışan kadınların, erkeklerden yüzde 24 daha az kazandığı vurgulanıyor. Buradan baktığımızda; sadece kadın istihdamını artırmanın yeterli olmadığını, eşit işe eşit ücret ilkesinin de benimsenmesi gerektiğini görüyoruz” diyor.
KADIN KADINI İSTİHDAM EDİYOR
Kadın iş gücüyle ilgili başka bir noktaya da dikkat çeken Prof. Dr. Kavak, şunları kaydediyor: “Dünyadaki araştırmalar gösteriyor ki; yönetici konumda yüksek yerlere tırmanan, yani cam tavanı kırıp yükseklere çıkan kadın sayısı arttıkça, o kadınlar daha fazla kadına iş veriyor. Eğer kadın yöneticiyseniz, bir kurumda yüksek pozisyonda yani işveren pozisyondaysanız, daha fazla kadın yönetici istihdam ediyorsunuz.”
GELECEĞİN KADIN LİDERLERİ BAŞARILARIYLA İLHAM VERDİ
Sanofi Türkiye ve KAGİDER, genç kadınların iş hayatına daha donanımlı katılabilmeleri amacıyla 14 yıl önce hayata geçirilen Geleceğin Kadın Liderleri programı kapsamında GKL İlham Buluşmaları’nın ilkini gerçekleştirdi. Etkinlikte Geleceğin Kadın Liderleri Programı’ndan mezun olup kariyerlerinde başarıya ulaşmış kadınlarla, topluma rol model olmuş ünlü isimler sahne alarak kendi hikayelerini anlattılar.
AYAKTA ALKIŞLANDILAR
Türkiye’nin dört bir yanından gelen Geleceğin Kadın Liderleri’nin ilham verici öyküleri zaman zaman ayakta alkışlanırken, zaman zaman dinleyiciler göz yaşlarına hakim olamadı. Genel olarak kadınlar, kendilerine dayatılan “yapamazsın”ları azimleri ve çalışkanlıklarıyla nasıl tam tersine çevirdiklerini anlatarak, tüm kadınlara “yapabilirsin” mesajını verdi. Geleceğin Kadın Liderleri Programı kapsamında 2011’den bugüne kadar 1750 genç kadın mezun olarak sertifikalarını aldı. Program mezunlarının yüzde 92’si iş hayatında kariyer basamaklarını başarıyla tırmanıyor.
‘TÜM KADROLARDA DEĞER YARATIYORLAR’
Medicana Sağlık Grubu CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Reha Özkaya, hem sağlık sektöründe hem de gruplarında kadınların yerine yönelik açıklamalarda bulundu. Medicana Sağlık Grubu olarak, bir toplumun en önemli dinamiklerinden birinin fırsat eşitliği olduğuna inandıklarını vurgulayan Özkaya, “Medicana Ailesi’nin bir parçası olan kadın çalışanlarımızın gerçek potansiyellerini ortaya koyabilmeleri için onların mesleki ve kişisel gelişimlerini destekliyoruz” dedi.
ADİL, KAPSAYICI, EŞİT
Tüm çalışanlarına adil, kapsayıcı ve herkese eşit fırsatların sunulduğu bir iş ortamı sağladıklarını ifade eden Özkaya, “Toplumun her kesiminde olduğu gibi sağlık sektöründe de kadınlar önemli roller üstleniyorlar ve tüm kadrolarda muhteşem bir değer yaratıyorlar” diye konuştu. Medicana Sağlık Grubu’nda 6 bini aşkın kadın çalışan bulunduğunu söyleyen Özkaya, bunlardan 600’ünün orta kademe, 30’unun ise üst kademe yönetici pozisyonlarında görev yaptığını belirtti.
YÜZDE 70’İNİ OLUŞTURUYOR
Özkaya, grup genelindeki yaklaşık 12 bin çalışanın yüzde 70’lik kısmını kadınların oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi: “Medicana Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Fenerbahçe Üniversitesi’nde ise 335 toplam çalışanın 217’sini kadınlar oluşturuyor. Yine Medicana’nın eğitim kolu olan MBA Okulları’nda çalışan sayısının yüzde 73’ünü kadınlar oluşturuyor...
SEKTÖRÜ BÜYÜTÜYORLAR
Türkiye’de sağlık sektörünün kadınlar tarafından tercih edilen bir sektör olduğunu anlatan Özkaya, şöyle konuştu: “Bu durumun sektörümüzün geleceği için önemli bir avantaj olduğunu düşünüyoruz. Kadın sağlık çalışanları sektörü büyütüp ilerletirken, kadınlar da sağlıkla birlikte gelişiyor ve ilerliyor. Bu gelişmeye katkı sağlamak için sektörümüzün zorluklarını minimize etmeye çalışıyor ve fırsat eşitliğini sonsuz destekliyoruz.”
KADIN LİDER ORANINI YÜZDE 35’E ÇIKARACAK
Sağlık teknolojileri şirketlerinden Philips’te, insan kaynaklarının temelini “kapsayıcılık ve çeşitlilik” oluşturuyor. Cinsiyet eşitliği konusunda, global çeşitlilik ve dâhiliyet politikası çerçevesinde işe alımdan ücretlendirmeye kadar her alanda çeşitli KPI’lar ile takip ettiği önemli bir yönetim anlayışına sahip olan firma, üst düzey liderlik pozisyonlarındaki kadın lider oranını 2025 yılı sonuna kadar yüzde 35’e çıkarmayı hedefliyor. Philips Türkiye’de bu oran 2024 yılı itibarıyla yüzde 75. Kadın çalışanlarını desteklediği birçok proje ve uygulamayı da hayata geçiren Philips, Orta Doğu ve Türkiye’de, gerçekleştirdiği “Kadın Liderlik” gelişim programı kapsamında, kadın çalışanları kariyer hayatlarında özgüvenli ve emin adımlarla ilerlemeleri konusunda destekliyor. Philips Türkiye Genel Müdürü Gamze Arbak, “Hem kadın çalışanların hem de tüketicilerin hayatlarını iyileştiren projeleri hayata geçirerek ‘Kadın Dostu Şirket’ olmaktan gurur duyuyoruz” diyor.
AMGEN’IN KAPSAYICI KARİYER YOLCULUĞU: WE2-SIRA DIŞI KADIN LİDERLER GİRİŞİMİ
Biyoteknoloji şirketi Amgen’ın insan hakları ve çeşitlilik zeminine dayanan İK politikasının temelinde “Amgen’daki her iş ve her Amgen çalışanı önemlidir” bakış açısı yer alıyor. Özellikle kadın gücünün katma değerinin bilinci ile bu alanda ilham yaratmaya odaklanan Amgen, kadınların işgücüne katılımını teşvik ediyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılığı şirket kültürünün merkezine koyan Amgen “WE2–Sıra Dışı Kadın Liderler” girişimi ile çalışanların birbirini desteklediği ve geliştirdiği eşitlikçi bir iş ortamı oluşturmayı hedefliyor.
LİDERLİK YOLCULUKLARINI DESTEKLİYOR
WE2 girişimi hem şirketin geleceğini şekillendirecek güçlü kadın lider sayısını artırmak hem de kadın çalışanları liderlik yolculuklarında desteklemek üzere yürütülen bir program. Amgen bu program ile global, bölgesel ve lokal olarak kariyer gelişimi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve network alanlarında çalışanlarına gerekli ortam sağlıyor. Farklı departmanların erkek ve kadın çalışanlarından gönüllü temsilcilerin yer aldığı WE2 girişimi ile Amgen, çalışanlarının profesyonel tutkularını takip etmeleri ve potansiyellerini ortaya çıkarmaları için kendi yol haritalarını çizmelerine olanak tanıyor.
YETENEKLER ÖNEM KAZANIYOR
Amgen Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman, “Bugün Amgen’daki toplam çalışan kadın oranı da yönetim ekibimizdeki kadın yönetici oranı da yüzde 40. İş dünyası artık bu durumun öneminin farkında. Günümüzün iş modelleri ayrımcılığı kabul etmiyor. Cinsiyeti öne çıkaran eski anlayış değişiyor, bir işin en iyi şekilde yapılması için gereken yetenekler önem kazanıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik projelerin gün geçtikçe arttığını görüyoruz. İş dünyası; kadın istihdamını destekleyen iş birliklerini ve faaliyetleri önemsiyor. Liderler olarak WE2 gibi güçlendirme programları ile kadın çalışanlarına gerekli ortamı sunmalıyız. Güçlü kadın liderler yetiştirmek ve kadın çalışanların işyaşam dengesini gözetecek çalışmalar yürütmek bu dönemde çok önemli” dedi.
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat
- Havadaki partikül madde kirliliğine dikkat! Kliniklere başvuru sayısı her geçen artıyor
- Cinselliği bitiren 5 hareket! Bu hareketleri sakın yapmayın
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Obeziteyle mücadele için farkındalık eğitimi!