SağlıkSu kefiri nedir, faydaları nelerdir? Su kefiri nasıl yapılır?

Su kefiri nedir, faydaları nelerdir? Su kefiri nasıl yapılır?

Paylaş
Su kefiri nedir, faydaları nelerdir? Su kefiri nasıl yapılır?

Eski dönemlerden kalma fermente bir içecek olan kefir Kafkaslarda ortaya çıktı. Bir efsaneye göre Kafkaslarda yaşayan insanlar uzun ve sağlıklı yaşamlarıyla ve hastalıklara karşı dirençleriyle biliniyordu. Sütün mayalanmasıyla elde edilen kefir içeceği barındırdığı probiyotikler sayesinde mucize içecek olarak görüldü. Araştırmalar da probiyotiklerin bağışıklığı güçlendirdiği, kilo vermede yardımcı olduğunu ortaya koydu. Süt kefiri ile aynı özelliklere sahip su kefiri ise bildiğimiz gazlı içeceklerin en büyük rakibi. Peki, Su kefiri nedir? Su kefirinin faydaları nelerdir? Su kefiri nasıl yapılır ve mayalanır? Diyetisyen Tuğçe Kırcılar su kefiri hakkında merak edilenleri anlattı.

Betül Meral SARIİZ / POSTA

Haberin Devamı

Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olarak bağışıklığı güçlendiren mikroorganizmaları içinde barındıran probiyotikler son yıllarda en çok tüketilen gıda ürünlerinden. İçinde barındıran milyonlarca faydalı bakteri ile bağırsak florasını düzenleyen probiyotik kaynağı süt kefiri en bildiklerimizden. Süt kefirinden farklı bir bakteri türü olan su kefiri son günlerin en çok tüketilen gözde içecekler arasında geliyor. Diyetisyen Tuğçe Kırcılar su kefiri ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Su kefiri nedir, faydaları nelerdir Su kefiri nasıl yapılır

Su kefiri nedir?

Diyetisyen Tuğçe Kırcılar, kefir tanelerinin süte ilave edilmesiyle elde edilen kefir, asidik ve alkolik fermentasyonların bir arada oluştuğu fermente bir süt ürünü olduğunu geleneksel kefir üretiminde inek, koyun, keçi, manda, soya gibi sütler kullanıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Tuğçe Kırcılar, su kefiri hakkında şunları söyledi: “Son günlerde ise, bildiğimiz kefirden farklı olarak karbonhidrat bazlı kefirde adından söz ettiriyor. Karbonhidrat bazlı yapılan bu kefire su kefiri deniliyor. Su kefiri hafif köpüklü, sarımsı renkte olup çok hafif düzeyde alkol içeren asidik ferahlatıcı gazlı bir içecek. Anavatanı olan Meksika’da, Tibicus veya Tibi olarak adlandırılırken; bu taneciklerin ananas, tarçın ve esmer şekerle mayalanmış içecek haline Tepache deniyor. Japonlar ise bu tanecikleri buz kristali diye adlandırıyor. Süt kefirinden oldukça farklı mantar kolonilerine sahip olan su kefiri üretilememektedir. Elde edilmesi ve çoğaltılması gerekiyor.”

Su kefiri nedir, faydaları nelerdir Su kefiri nasıl yapılır

Su kefiri nasıl mayalanır?

Satın alınan su kefiri taneleri limon, meyve ve şeker ile karanlık oda sıcaklığında 24-48 saat süre ile mayalanarak elde ediliyor. İlk 24 saatte kabarcıklar oluşmaya başlayıp sonraki saatlerde ise şekerli tat git gide azalıyor ve mayalanma işlemi sona eriyor.

Su kefiri nedir, faydaları nelerdir Su kefiri nasıl yapılır

Su kefirinin faydaları nedir?

• Su kefirinin barındırdığı probiyotik bağırsaklar ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde oldukça faydalıdır.

• Fermente bir ürün olduğu için bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

• Şekerle veya meyve sularıyla fermente edilen ve sonunda ortaya çıkan laktik asit, ethanol ve karbondioksit ile içecek gazlı içecek formuna ulaşmakta ve ortaya tatlı, gazlı ancak sağlıklı kafeinsiz bir içecek çıkmaktadır.

Haberin Devamı

• İkinci fermantasyon sonucunda, karbonatlaşması ve tatlılığı daha fazla olacağı için çocukların çok seveceği sağlıklı bir gazoz seçeneği haline gelmektedir.

Su kefiri nedir, faydaları nelerdir Su kefiri nasıl yapılır

• Su kefirinin mayalanma sürecindeki karbonatlaşmadan ötürü mide problemlerine de iyi geldiği bilinmektedir.

• Tatlı bir içecek olmasına karşın içindeki bakteriler üremek için şekeri kullanıldığı için, içeçek içindeki şeker kana karışmamaktadır. Bu sebeple düşük glisemik değerlidir.

• Süt ürünü içermediği için vegan/vejeteryanlar ve laktoz intoleranslı bireyler tarafından da tüketilebiliyor.

• Bazı patojenlere karşı antimikrobiyal aktivitesi olduğu ve ayrıca kanser koruyucu antimutojen etkisi olduğu düşünülmektedir.

• B vitaminleri ve folikasit,C vitamini ve fosfor yönünden zengin olduğu bilinmektedir.