Susamadan su iç
Yazın terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla sıvı alınması gerekiyor. Uzmanlar 'Susuzluk hissi olmasa dahi her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, bitki çayları tercih edilmeli' dedi
Yaz aylarında beslenme ve sıvı alımı konusunda dikkat edilecek konular hakkında bilgi veren Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, yazın vücut direncini arttırmak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini söyledi. İHA'ya konuşan ve vücut direncinin düşmemesi için beslenme kurallarına dikkat edilmesini öneren Dr. Okur, özellikle sıvı alımının önemine parmak basarak şunları söyledi:
"Susuzluk hissi olmasa dahi her gün en az 2-2.5 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerinede süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir."
YAZIN HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA SIVI ALINMALI
Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha çok sıvı alınmasını öneren Okur, 'Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanımı söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.
Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir" diye konuştu.
- Menopozun olumsuz etkilerini azaltıyor! Uzmanı uyardı: D vitamini ve kalsiyuma dikkat
- Bu belirtilere dikkat: Bu hastalık milyonlarca insanda görülebiliyor
- Günde 30 dakika egzersiz beyne 24 saat doping
- Milyonlarca insan bu hastalıktan mustarip ama farkında değil! Bu belirtilere aman dikkat
- Yalnızca bir dakika ayırmak hayat kurtarıyor! 'Smear testini ihmal etmeyin'